Matavz bezorgt Oranje-opponent Turkije tweede domper in korte tijd

De Turken staan in Groep D, die het Nederlands elftal aanvoert, op de vierde plaats met zeven punten. Runner-up Hongarije heeft vier punten meer en met nog vier duels op de rol zullen de Zuid-Europeanen dus in vorm moeten zijn om zich nog te kunnen plaatsen voor het eindtoernooi in Brazilië. In Bielefeld was Turkije, waarbij de geboren Zaandammer Oguzhan Özyakup in de 81e minuut inviel, niet echt in vorm. Slovenië kwam ook al na tien minuten op voorsprong in de Bielefelder Alm; Bojan Jokic legde de bal op het hoofd van de vrijstaande Milivoje Novakovic, die via de grond en de lat raak kopte: 0-1.

Na twintig minuten had Turkije geluk dat het met elf man op het veld mocht blijven staan, want Serdar Kurtulus haalde de doorgebroken Kevin Kampl neer; de Duitse arbiter Marco Fritz gaf slechts een gele kaart. Beide partijen waren niet van plan om op de verdediging te leunen en hierdoor leverde deze oefenpot een interessant schouwspel op. In het restant van de eerste helft waren de betere kansen voor Turkije, maar Mevlut Erding kopte op aangeven van Hasan Ali Kaldirim net naast en Caner Erkin schoot hoog over. Na een halfuur kreeg Turkije dé kans op de gelijkmaker, maar Mevlut kopte een hoekschop rakelings naast.

Slovenië, dat in Bielefeld een einde maakte aan een serie van vier zegeloze wedstrijden en kwalificatie voor het WK al zo goed als zeker kan vergeten, hield ook in de tweede helft de nul. Dat kwam vooral door goed keeperswerk van doelman Jan Oblak, die onder meer een kopbal van invaller Burak Yilmaz met een uiterste krachtsinspanning uit de hoek ranselde. Matavz verdubbelde halverwege de tweede helft de marge door na een pass van FC Groningen-middenvelder Andraz Kirm de ruimte te vinden en raak te schieten: 0-2. Turkije kwam niet meer tot scoren en werd getrakteerd op een fluitconcert.