Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico's van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

'Matchfixing vindt plaats op clubniveau, internationaal voetbal oninteressant'

Laatste update:

Ten eerste is het inzetten op de einduitslag van een wedstrijd de meest populaire vorm van matchfixing, zo concludeert de onderzoeker. Daar valt niet alleen de precieze einduitslag onder, maar ook het aantal gemaakte doelpunten of het verschil in gemaakte treffers tussen beide partijen. Bij deze vorm van matchfixing zitten er meestal meerdere spelers en soms zelfs ook arbiters in het complot.

Ten tweede claimt Van Rompuy dat er weinig bewijs is voor matchfixing op het gebied van de zogeheten 'side bets'. Te denken valt daarbij aan inzetten op of en wanneer een speler een gele kaart krijgt. Door veel geld in te zetten op dat soort weddenschappen laden gokkers al snel verdenkingen op zich en op de desbetreffende speler, waardoor het voor matchfixers niet interessant is om wedstrijden op die manier te beïnvloeden. In slechts een zeer klein deel van de onderzochte wedstrijden zijn via 'side bets' verdachte inzetten aangetroffen, stelt Van Rompuy.

Voorts wordt er geclaimd dat het zogeheten 'live betting' een groter 'gevaar' vormt in vergelijking met traditionele weddenschappen die voorafgaand aan een wedstrijd worden afgesloten. Volgens Van Rompuy is dat niet waar. Hoewel het inzetten tijdens een wedstrijd weliswaar hogere winst kan opleveren, wordt voorkennis van matchfixers ook gewoon gebruikt in weddenschappen die voor een duel worden afgesloten. De combinatie is in vrijwel alle onderzochte gevallen aanwezig. Tot slot concludeert Van Rompuy dat matchfixing vooral plaatsvindt op clubniveau. Internationaal voetbal, zoals de Champions League en wedstrijden van nationale ploegen, zijn minder interessant voor matchfixers. De fixers richting zich dus op clubs en dan met name in de hoogste divisies, meer dan clubs in lagere divisies.

Volgens Van Rompuy vindt matchfixing vooral plaats bij Aziatische wedkantoren. Europese bookmakers hanteren strikte regels en vragen om registratie en identificatie van gokkers, wat het voor matchfixers niet interessant maakt om bij Europese bedrijven te gokken. Wel vindt Van Rompuy dat Europese landen, door de afwezigheid van een duidelijk en strikt EU-beleid op dit vlak, duidelijkere regels op moeten stellen inzake de gokmarkt. "Op basis van empirisch bewijs heeft dit onderzoek geen verband gevonden tussen 'live betting' of 'side betting' en mogelijke instanties rond matchfixing in de voetballerij", schrijft Van Rompuy. Een verbod op 'live betting' en 'side betting' is volgens hem dan ook onnodig. "Het is mogelijk dat bepaalde wedstrijden, zoals jeugdwedstrijden, duels uit lagere divisies en vriendschappelijke interlands, de kans op matchfixing vergroten. Empirisch bewijs daarvoor is echter nog niet voorhanden."

Denk jij dat er meer wedstrijden in Nederland 'gefixt' zijn?

Meer nieuws

Live meepraten in LaLiga: FC Barcelona - Valencia
1
John van den Brom bereikt akkoord en wordt de nieuwe trainer van Vitesse
4
'PSV laat Lozano alweer vertrekken en neemt genoegen met klein verlies'
26
VI oppert naam als opvolger van Slot die Guardiola's mond deed openvallen
3
Salarisplafond in Premier League maakt eind aan onbeperkt budget van rijke clubs
21
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
11

Meer sportnieuws

Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties