Messi breekt met drie treffers clubrecord van Rodríguez

De recordwedstrijd van Messi werd er een om niet snel te vergeten. Granada speelde zeventien keer eerder in het Camp Nou en verloor al die uitwedstrijden, maar de promovendus wilde zich niet weer zomaar gewonnen geven. Na dom balverlies van Dani Alves loste Carlos Martins al na twintig seconden een eerste waarschuwingsschot, maar zijn inzet ging net naast het doel van Victor Valdés. Het betekende geen voorbode op een lastige eerste helft voor Barcelona. De thuisploeg bleef rustig en kwam al binnen vier minuten op voorsprong, toen Messi een voorzet bij de tweede paal voor het doel kopte en Xavi binnenschoot. Voor de middenvelder betekende het alweer zijn tiende doelpunt van dit seizoen: nog nooit scoorde Xavi zoveel.

Het zag er geen moment naar uit dat Granada iets aan die achterstand kon (of ook maar wilde) doen. Het kwaliteitsverschil tussen de nummer vijftien en nummer twee van de Primera División was simpelweg veel te groot en Barcelona was dan ook vrijwel de gehele eerste helft in balbezit. De ploeg ging op jacht naar het recorddoelpunt van Messi en de Argentijn kreeg daar al een kans voor, voordat hij zich na ruim een kwartier spelen liet bejubelen. Een voorzet van Isaac Cuenca werd doorgekopt door Borja Gómez, maar recht in de voeten van Messi, die met binnenkant voet het record van Rodríguez evenaarde. Na de 52ste seizoenstreffer van Messi in zijn 45ste officiële wedstrijd werd de zoektocht naar een volgende goal voor de Argentijn gestart. Barcelona speelde echter niet in het hoogste tempo en voor rust vielen er dan ook geen grote kansen meer te noteren.

Dit tot frustratie van Messi, die na een mislukte actie van Cuenca geïrriteerd de kleedkamer opzocht voor de rust. De aanvaller wilde graag voor eigen publiek het record van Rodríguez breken maar werd kort na rust nog ongelukkiger, toen Diego Mainz uit een vrije trap zomaar de 2-1 binnenkopte. Barcelona werd dus gewaarschuwd, maar het werd allemaal nog gekker in het Camp Nou. Een halfuur voor tijd sprintte Dani Benítez Alves eruit. De aanvaller van Granada ging opzichtig op zoek naar een penalty, maar kreeg wat hij wilde en zag Guilherme Siqueira van dichtbij geen fout maken. Barcelona moest dus, tot de verbazing van velen, opnieuw beginnen.

De ploeg zocht de aanval weer op en herstelde de voorsprong al snel dankzij een historische treffer van Messi, die op aangeven van Alves de bal over Julio César wipte en daarmee dus het record van Rodríguez brak. Granada hoopte hierna nog wel op een nieuwe comeback, maar tien minuten voor tijd maakte Tello een einde aan die illusies, toen hij na een geblokt schot van Messi de 4-2 binnenschoot. Messi maakte even later nog zijn hattrick compleet (5-2, zijn twaalfde hattrick voor Barcelona), maar het slotakkoord van de historische avond was voor Granada. Alves veroorzaakte weer een penalty en kreeg zijn tweede gele kaart, waardoor hij er in de volgende wedstrijd van Barcelona tegen Real Mallorca niet bij zal zijn. De strafschop werd met een 'panenka' binnengeschoten door Siqueira.