Messi en Ronaldo blinken uit en zorgen voor remise

De kansen leverden dus niet het gewenste resultaat op voor Barcelona en door de puntendeling blijft de voorsprong van acht punten op Real ongewijzigd. De bezoekers begonnen sterk tegen de aartsrivaal, die met Adriano in het centrum van de defensie speelde, en na twaalf minuten resulteerde dat in de eerste grote kans voor Real. Karim Benzema stond bij de tweede paal behoorlijk vrij en werd bediend, maar zijn volley mislukte volledig, waardoor Barcelona met de schrik vrijkwam. Datzelfde gebeurde toen Sergio Ramos uit een hoekschop net naast kopte, maar driemaal bleek scheepsrecht te zijn voor Real: Ronaldo werd gevonden door Benzema en schoot laag in de korte hoek hard binnen.

De voorsprong voor de hoofdstedelingen was verdiend. Barcelona liet in de openingsfase niet veel zien en had slechts een halve kans gekregen via Andrés Iniesta, maar de inzet van de balvirtuoos ging over het doel van Iker Casillas. Die dacht dat Benzema even na de treffer van Ronaldo voor een verdubbeling van de marge kon zorgen, maar de Fransman raakte de bal na een heerlijke aanval opnieuw verkeerd, waardoor het leder ditmaal op de paal belandde. De rebound kon ook niet benut worden door Ángel Di María en de gemiste kans bleek er een met gevolgen te zijn. Aan de overkant kwam Barcelona namelijk bij het eerste serieuze doelgevaar op gelijke hoogte.

Messi was de man die het Camp Nou een kwartier voor rust in vuur en vlam zette. Pepe timede verkeerd bij een kopduel en ging daardoor onder de bal door, waarna Messi kon profiteren en de 1-1 op het scorebord zette. Na dit doelpunt nam het aantal kansen af, maar het aantal kaarten toe. Op het middenveld werden weer veel duels uitgevochten en uit een van de vrije trappen die daaruit volgde zette Messi Barcelona een kwartier na rust op voorsprong. De prachtige inzet van de Argentijn was onhoudbaar voor Casillas, die voor de tiende keer in zijn loopbaan werd gepasseerd door Messi. Geen enkele speler scoorde ooit vaker tegen de doelman dan de aanvaller van de Catalanen.

Barcelona verloor nog nooit een thuiswedstrijd waarin Messi scoorde, maar Real verloor nog nooit een competitiewedstrijd waarin Ronaldo trefzeker was. Dat gebeurde ook nu niet, want vijf minuten na de tweede goal van Messi maakte ook de sterspeler van Real zijn tweede van de avond. Mesut Özil vond ruimte voor een heerlijke steekpass op Ronaldo, die de bal controleerde en langs Victor Valdés schoof. De score was daardoor weer terug in evenwicht en in de resterende twintig minuten kreeg Barcelona de beste mogelijkheden om de zege binnen te slepen, waarbij Montaya het dichtst bij een treffer kwam. Het schot van de verdediger belandde echter op de lat, terwijl Pedro even later na een counter naast schoot. Het verschil tussen Barcelona en Real blijft daardoor acht punten bedragen.

Welke ploeg verdiende de overwinning meer?