Müller voorkomt Schotse stunt tegen matig Duitsland

Duitsland - Schotland 2-1
Mario Gómez kreeg na het duel van afgelopen woensdag nog te maken met de nodige kritiek en bondscoach Joachim Löw besloot om de spits te passeren ten faveure van Mario Götze. Met de maker van het winnende doelpunt in de WK-finale in de punt van de aanval was Duitsland voor de thee duidelijk de bovenliggende partij in het duel met Schotland, dat zich vooral moest beperken tot verdedigen. De Duitsers kregen de eerste serieuze kans in de achtste minuut, maar Müller raakte de bal bij een indraaiende voorzet verkeerd en zag zijn kopbal voorlangs gaan. Hierna liet Schotland zich ook even zien, met een gevaarlijk schot van Barry Bannan (net op tijd geblokt door Benedikt Höwedes) en een knal op de paal van James Morrison (weliswaar in buitenspelpositie).

Het waren zeldzame speldenprikjes van de bezoekers, die na ruim een kwartier spelen op een 1-0 achterstand kwamen. Tussen twee tegenstanders in sprong Müller het hoogst na een voorzet van Sebastian Rudy, waardoor hij de bal met een beheerste kopbal naar de verre hoek kon sturen. Na de fraaie goal van de aanvaller van Bayern München was het wachten op een tweede Duitse treffer en daar kwamen ook wel kansen voor, maar André Schürrle en Marco Reus (tweemaal) hadden geen geluk in de afronding. Duitsland ging dus met slechts een minimale voorsprong de rust in en kort in de tweede helft werd die marge al bijna meteen verspeeld.

Steven Naismith dribbelde zich in het vijandelijke strafschopgebied naar ruimte voor een schot, maar schoof de bal maar net naast de voor hem verkeerde kant van de paal. Duitsland kwam hier dus met de schrik vrij en dat gebeurde even later opnieuw: weer was Naismith de man die de gelijkmaker op zijn schoen had, maar de aanvaller ramde de bal nu hoog over het doel van Manuel Neuer. Duitsland moest blijven opletten en had de marge kunnen verdubbelen via Reus, maar hij stuitte op David Marshall, voordat er aan de overkant hands van Mats Hummels werd geclaimd. De bal ging niet op de stip, maar Duitsland was in de tweede helft duidelijk niet bij de les.

De gelijkmaker van Schotland was dan ook verdiend. De defensie van de Duitsers zag er niet goed uit toen Ikechi Anya doorbrak en de aanvaller van Watford schoof ruim twintig minuten voor tijd de 1-1 tegen de touwen. Het doelpunt viel in een erg slechte fase van Duitsland en de Schotten dachten dat er misschien nog wel meer te halen viel, maar door defensief geklungel kon Müller al snel weer orde op zaken brengen en van dichtbij de 2-1 binnenschieten. Erik Durm ontsnapte kort hierna aan een rode kaart, toen hij de doorgebroken Naismith neerhaalde maar slechts geel kreeg, en met elf tegen elf wist Schotland niet opnieuw een gelijkmaker te vinden. In blessuretijd kreeg de Schot Charlie Mulgrew nog zijn tweede gele kaart en ramde Müller de bal nog op de paal. Reus viel geblesseerd uit bij de Duitsers.

Gibraltar - Polen 0-7
Gibraltar debuteert in de EK-kwalificatiereeks en begon tegen Polen met slechts twee spelers die ook daadwerkelijk profvoetballer zijn: rechtsback Scott Wiseman van Preston North End en aanvallende middenvelder Liam Walker, die na zijn vertrek bij San Roque in Spanje zonder club zit. Verder werden er onder meer twee politiemannen en een brandweer opgesteld, maar zij boden in de eerste helft nog heel erg aardig tegenstand tegen Polen. Bij rust stond het 'maar' 0-1, door een schuiver van Kamil Grosicki, en hij maakte kort na rust ook de tweede van de avond. Vervolgens ging het snel: door vier goals van Robert Lewandowski en een treffer van Lukasz Szukala op aangeven van Mateusz Klich leed Gibraltar toch nog een ruime nederlaag.