Mönchengladbach frustreert Bayern in kampioensduel

Bayern München - Borussia Mönchengladbach 1-1
Spelers als Robert Lewandowski, Arturo Vidal, David Alaba en Philipp Lahm kregen rust, terwijl hun teamgenoten op jacht gingen naar de 26e landstitel in de clubgeschiedenis. Bayern begon goed aan de wedstrijd en opende snel de score: een hoekschop van Joshua Kimmich werd ingekopt door Thomas Müller, die, mede door toedoen van Serdar Tasci, doelman Yann Sommer voor een onoverkomelijk probleem stelde. Via de hand van de Zwitserse goalie rolde de bal langzaam het doel in. De thuisploeg nam daarna gas terug en kon zich dat voor rust nog permitteren. De bezoekers werden alleen op slag van rust even écht dreigend, maar Manuel Neuer voorkwam schade.

Bayern liet de teugels echter te veel vieren en betaalde daar uiteindelijk de prijs voor. Waarschuwingsschoten van Granit Xhaka (rakelings naast) en Patrick Herrmann (levensgevaarlijke voorzet) bleken een voorbode voor de 1-1 van André Hahn, die achttien minuten voor tijd raak schoot in de korte hoek na een prachtige steekbal van Lars Stindl. Guardiola bracht vervolgens onder meer Douglas Costa binnen de lijnen om alsnog een beslissing te forceren, maar het mocht niet meer baten. Bayern kan de landstitel nu volgende week op bezoek bij middenmoter Ingolstadt alsnog veiligstellen.

Borussia Dortmund - VfL Wolfsburg 5-1
De nummer twee van de Bundesliga wist dat het in ieder geval zelf moest winnen en voldeed moeiteloos aan die opdracht. Binnen tien minuten was de wedstrijd eigenlijk al gelopen: Shinji Kagawa schoot in minuut 7 van dichtbij raak na een mislukte volley van Henrikh Mkhitaryan en nog geen 120 tellen later tekende Adrián Ramos voor de 2-0. De Colombiaan werd weggestuurd door Kagawa en schoot de bal vervolgens uiterst beheerst in de korte hoek. Wolfsburg, met Bas Dost in de basis, kreeg niet veel later via Daniel Caligiuri een uitstekende mogelijkheid op de aansluitingstreffer, maar het schot van de Italiaan spatte uiteen op de lat.

Het allerlaatste sprankje hoop van de gasten op een goed resultaat werd na een uur spelen de grond in geboord door Marco Reus. Diego Benaglio was tot twee keer toe in staat om de 3-0 te voorkomen, maar had uiteindelijk geen verweer meer op de inzet van de aanvaller, die op aangeven van Ramos de derde van de middag liet aantekenen. Vervolgens was het de beurt aan invaller Pierre-Emerick Aubameyang. De topscorer, net in de ploeg gekomen, deed een duit in het zakje door zowel de 4-0 (vrije kopbal op aangeven van Mkhitaryan) als de 5-0 (vrije kopbal na voorzet van Marcel Schmelzer) voor zijn rekening te nemen. André Schürrle redde in de slotfase nog wel de eer voor Wolfsburg.

Hannover 96 - Schalke 04 1-3
Klaas-Jan Huntelaar kreeg deze week te horen dat hij geen strafschoppen meer mag nemen bij Schalke 04, omdat de spits maar blijft missen, maar zaterdag wist hij met een 'gewone' veldgoal wel weer eens te scoren tegen het al gedegradeerde Hannover 96. Kort voor rust brak Leroy Sane door en legde hij de bal terug op Huntelaar, die simpel de 1-2 binnen kon tikken. Voor Huntelaar betekende dit zijn 78e doelpunt in de Bundesliga, waarmee hij op gelijke hoogte is gekomen met Roy Makaay. Willi Lippens is nu de enige Nederlander die meer scoorde (92) in de Bundesliga dan Huntelaar. Na rust probeerde Hannover nog wel terug te komen, maar Schalke hield zonder al teveel moeite stand en liep tien minuten voor tijd nog uit naar 1-3, via Alessandro Schopf.

Darmstadt - Eintracht Frankfurt 1-2
Na twintig minuten spelen miste Sandro Wagner namens Darmstadt een strafschop en dat was een misser met zeer vervelende gevolgen. Bij een 1-0 voorsprong (vroege goal van Mario Vrancic) mocht Wagner vanaf elf meter aanleggen, maar zijn inzet werd gekeerd door Lukas Hradecky. Hierdoor kon Eintracht Frankfurt in de tweede helft langszij komen, na een knal van Makoto Hasebe uit een afgeslagen hoekschop, en Stefan Aigner hielp Frankfurt zeven minuten voor tijd zelfs aan de 1-2 overwinning. Door deze zege staat Frankfurt nu op gelijke hoogte met VfB Stuttgart, dat net boven de degradatiestreep staat en een iets beter doelsaldo én nog een wedstrijd tegoed heeft. Darmstadt had zich tegen Frankfurt veilig kunnen spelen, maar moet nu blijven vrezen voor degradatie.

FSV Mainz 05 - Hamburger SV 0-0
Na een heel matige start was het Mainz dat als eerste zijn ritme wist te vinden. Jhon Córdoba en Karim Onisiwo waren beiden dreigend en zetten Jaroslav Drobný aan het werk. Op slag van rust liet Hamburger SV zich dan een keer gelden via een koppende Johan Djourou. In de tweede helft was het vooral Mainz dat ging jagen op de zege om zo de kans op Europees voetbal te vergroten. Onisiwo, Danny Latza en Cordoba waren beiden dicht bij een treffer, maar de overwinning voor de thuisploeg bleef uit.

TSG Hoffenheim - Ingolstadt 2-1
Het nog steeds niet helemaal veilige TSG Hoffenheim keek in eigen huis al vroeg tegen een achterstand aan. Marvin Matip slingerde de bal het strafschopgebied in, waarna Stefan Lex met een volley zijn voorzet tot goal promoveerde. Op slag van rust werd de score toch weer gelijk getrokken. Andrej Kramaric bereidde goed voor, waarna oud-Heraclied Mark Uth goed afrondde. Kort na rust had Kamaric Hoffenheim flink wat lucht kunnen verschaffen in de strijd tegen degradtie, maar hij miste vanaf elf meter. Nadiem Amiri deed dat vlak voor tijd wel. Zijn goal op aangeven van Kevin Volland zorgde ervoor dat Hoffenheim bijna veilig is.