Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico's van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

KNVB start onderzoek naar overtreden regels bij transfer Guus Til naar PSV

Laatste update:

PSV loopt nu het risico 'op enige manier' sancties te hebben geschonden, blijkt uit internationaal onderzoek onder leiding van Follow the Money. PSV legde anderhalf jaar geleden drie miljoen euro neer om zich te verzekeren van de komst van Til.

Een transfersom betalen aan Russische clubs is echter in strijd met de sancties tegen Rusland. De transfer van Til vond plaats enkele maanden na de grootschalige Russische invasie van Oekraïne.

Reactie PSV
Jaap van Baar, de financieel directeur bij PSV, is door Follow the Money om een reactie gevraagd. "Geen van de stakeholders bij Spartak Moskou stond op de zwarte lijst. We deden niks verkeerds", laat hij weten.

Geen van de betrokken eigenaren of bestuurders bij Spartak Moskou staat op de EU-sanctielijst, maar toch kan de transfer van Til voor PSV nog een vervelend staartje krijgen. De eigenaar van Spartak Moskou, de oliemaatschappij Lukoil, staat namelijk wél op de Amerikaanse sanctielijst.

"Dit is ook relevant voor Europese clubs zoals PSV, omdat Amerikaanse sancties ook van toepassing zijn op bedrijven en personen in het buitenland", schrijft Follow the Money. "De Verenigde Staten verwachten dat ook buitenlanders zich aan hun sancties houden zodra er een verband is met het land - bijvoorbeeld als er Amerikaanse bedrijven bij betrokken zijn, een Amerikaans bedrijf sponsor is of als er Amerikaanse infrastructuur wordt gebruikt", aldus het onderzoeksplatform.

KNVB
Ook de KNVB zit volgens het onderzoek 'mogelijk in de knel'. "Door het geld van PSV, bedoeld voor Spartak Moskou, te beheren, is de KNVB met haar bank onderdeel geworden van de transactie. Zo dreigt ook de Nederlandse voetbalbond in de problemen te komen met het deposito-verbod van de EU. Veel clubs beweren 'toestemming' te hebben van de FIFA, maar die laat weten dat het naleven van sancties de eigen verantwoordelijkheid van clubs is."

NEC
Ook NEC loopt alsnog risico op sancties. De Nijmegenaren lijfden afgelopen zomer Lars Olden Larsen in. De Noorse vleugelaanvaller kwam naar verluidt voor circa 325.000 euro over van FK Pari Nizjni Novgorod. NEC weet nog niet hoe en of het geld over gaat maken naar Rusland.

De Eredivisionist is over de betalingsafhandeling in gesprek gegaan met het ministerie van Buitenlandse Zaken, zo geeft NEC aan. "Pas op het moment dat er een akkoord komt vanuit het Ministerie kan er een betaling worden gedaan. Ook bij het Ministerie zal nogmaals een check worden gedaan op de personen die tekenbevoegd zijn/bestuurder zijn bij Novgorod. Vooropgesteld dus: er is nog geen betaling verricht aan Novgorod."

Hoe en waar NEC in de tussentijd het geld van de transfersom houdt, wilde de woordvoerder niet vertellen tegenover FTM. Ook niet of de club het geld bij de KNVB heeft ondergebracht.

Reactie KNVB
De KNVB gaat nu onderzoeken of er eventueel regels zijn overtreden. "Op grond van UEFA-regelgeving mogen clubs geen schulden bij andere clubs hebben", laat een woordvoerder van de voetbalbond weten aan het Algemeen Dagblad. "Tegelijkertijd gelden de sanctieregels die partijen in bepaalde situaties verbieden aan Russische clubs te betalen."

"Om clubs te helpen te voldoen aan de UEFA-regelgeving, is het op aanwijzingen van de UEFA mogelijk een bedrag van gelijke omvang (tijdelijk) te betalen aan de nationale bond, zodat een club geen voordeel heeft van het niet kunnen betalen van de Russische club."

De KNVB benadrukt 'naar eer en geweten' te hebben gehandeld. "De sanctiewet- en regelgeving is erg complex en aan verandering onderhevig. Mocht er onverhoopt toch iets strijdig zijn met de EU-sanctieregels, dan zullen wij uiteraard in actie komen om dit te voorkomen", aldus de zegsman.

Meer nieuws

Virgil van Dijk strijdt met 7 andere Premier League-sterren om felbegeerde titel
0
Duitse media zijn eensgezind over spel van Matthijs de Ligt tegen Real Madrid
6
Serieuze aantijging van Bayern richting grensrechter: 'Dit is moedwillig'
71
The Athletic weet met welke club Marco Reus al heeft gesproken over transfer
5
Jahanbakhsh geeft Gimenez één concreet advies mee bij stap naar Premier League
15
Antony, Amrabat en nog acht spelers die moeten vrezen bij Manchester United
22

Meer sportnieuws

Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties