Moutinho schiet Portugal naar zege; Albanië stunt

Servië - Portugal 1-2
Servië had in de eerste helft meer balbezit, maar ging met een achterstand de rust in. Aanvoerder Nani benutte na vijf minuten een rebound nadat een schot van Danny was gekeerd door Vladimir Stojkovic: 0-1. Na het half uur werd het thuisland eigenlijk pas gevaarlijk: Dusan Tadic kon een voorzet van Nenad Tomovic niet verzilveren en Zoran Tosic mikte even later in de handen van Rui Patrício. De doelman moest zeven minuten voor tijd voor het eerst echt in redding komen bij een geplaatst schot vanuit een moeilijke hoek van Adem Ljajic en doordat hij op die poging een antwoord had, bleef het bij rust bij de goal van Nani. Aleksandar Mitrovic claimde in de slotfase nog een strafschop na contact met Nélson Semedo, maar scheidsrechter David Fernández liet doorspelen.

In de tweede helft was het spelbeeld vrijwel identiek: Portugal leunde op de verdediging en Servië mocht proberen aanvallen in elkaar te knutselen. De eerste mogelijkheid was voor Ljajic, die voorlangs schoot en na tien minuten leek het 1-1 te worden in het Partizan Stadion. Mitrovic knalde binnen, maar had buitenspel gestaan en daardoor ging het feestje niet door. Na 65 minuten was het wel raak: Tosic knalde binnen na een lage voorzet van Aleksandar Kolarov. Servië verdiende zeker op basis van de tweede helft een driepunter, maar verder dan een kans voor Mitrovic kwam het team van Radovan Curcic niet meer en door een geweldige goal van João Moutinho werd het zelfs 1-2. Kolarov en Nemanja Matic pakten hierna een rode kaart. Nemanja Gudelj kwam niet in actie bij Servië.

Armenië - Albanië 0-3
Albanië nam na acht minuten de leiding in Yerevan: Shkelzen Gashi frommelde de bal van dichtbij via Kamo Hovhannisyan binnen, nadat twee schoten waren gesmoord. De bezoekers van bondscoach Giovanni De Biasi verdubbelden na een kwart wedstrijd de score toen een van richting veranderde vrije trap van Berat Xhimshiti in het doel plofte. Armenië was op slag van rust nog dicht bij de aansluitingstreffer, maar Marco Pizzelli schoot na een combinatie met Henrikh Mkhitaryan naast. Bij Armenië kwam bij aanvang van de tweede helft voormalig Ajacied Aras Özbiliz binnen de lijnen; hij verving Artur Yusbashyan.

De nummer 91 van de FIFA-wereldranglijst groeide in de wedstrijd en er werden veel halve kansen gecreëerd, maar het geconcentreerd verdedigende Albanië hield stand. Onder anderen Pizzelli en Mkhitaryan lieten kansen liggen en een kwartier voor tijd werd het tegen de verhoudingen in zelfs 0-3: Armando Sadiku van FC Zürich scoorde na voorbereidend werk van Odise Roshi. Armenië geloofde hierna niet meer in een overwinning en in de kleedkamer van Albanië kon het feest losbarsten.

GOLAÇO! João Moutinho deed zojuist dit in de interland tegen Servië! #serpor #EURO2016 #grande #golo #instavoetbalzone