MVV droogt FC Den Bosch af, crisis De Graafschap ettert door

MVV Maastricht - FC Den Bosch 4-0
De eerste helft ging voor het oog van ruim 6500 toeschouwers gelijk op. Een bal werd door FC Den Bosch van de lijn gehaald en de bezoekers waren in de persoon van Tom van Weert tweemaal dichtbij de openingstreffer. Vlak voor rust kwam MVV wél op 1-0 door een treffer van Leroy Labylle. Hierna raakte Benjamin van den Broek nog de lat namens Den Bosch, maar de thuisploeg liet zien hoe er gescoord moest worden. Mark Veldmate ('56), Malcolm Esajas ('59) en Danny Schreurs ('81) zetten de 4-0 op het scorebord.

Sparta Rotterdam - Helmond Sport 2-0
Dé kraker van het weekeinde in de Jupiler League bleek een prooi voor Sparta Rotterdam. Helmond Sport begon sterker op Het Kasteel, maar de thuisploeg nam vlak voor rust middels een treffer van Sandro Calabro de leiding. De bezoekers van Eric Meijers, die al vier duels niet meer wisten te winnen, gingen aanvallender spelen en zagen nog een doelpunt afgekeurd worden. Het zat de Brabanders niet mee en Steef Nieuwendaal zorgde nog voor de 2-0. Door de zege staat Sparta gedeeld tweede. Helmond zakt naar de subtop.

De Graafschap - FC Dordrecht 3-4
De crisis ettert maar door op De Vijverberg. De Graafschap kwam na een kwartier op achterstand door een treffer van Jeffrey Rijsdijk, die een misverstand in de defensie afstrafte. FC Dordrecht kwam nog voor het halfuur op 0-2 door rechtsback Jeffrey Fortes, die van twintig meter de verre hoek vond. De thuisploeg kreeg echter wel goede kansen en tien minuten voor rust zorgde Harrie Gommans voor de aansluitingstreffer.

Veel leverde die niet op, want twee minuten voor de pauze zorgde Lars Veldwijk voor de 1-3 in Doetinchem. Een klein kwartier na rust liepen de Schapenkoppen, die de laatste drie duels wonnen, zelfs uit naar 1-4 door de tweede goal van Rijsdijk. Invaller Piotr Parzyszek zorgde na ruim een uur spelen voor de 2-4 en Soufian El Hassnaoui maakte het nog spannender met De Graafschaps derde, maar de gehoopte remise bleef uit.

SC Veendam - Fortuna Sittard 1-3
Fortuna Sittard boekte vrijdag zijn eerste zege ooit in Veendam. De ploeg van Wil Boessen kwam al na een kwartier op 0-1 door de zesde seizoenstreffer van Abdelaziz Khalouta. De bezoekers waren de baas aan de Langeleegte en breidden de score tien minuten na rust uit door een treffer van Ramon Voorn. De aansluitingstreffer van Danny Menting ('59) leverde voor Veendam door de 1-3 van Gevaro Nepomuceno ('81) niets op. Fortuna beleeft een gezellige busreis van ruim drie uur.

FC Eindhoven - Go Ahead Eagles 1-4
Go Ahead Eagles kam na een kwartier terecht op voorsprong door een treffer van Marnix Kolder; de spits strafte een slechte pass van Michael van Geele af. Na een halfuur kreeg FC Eindhoven een grote kans op de gelijkmaker, maar Marco Ospitalieri schoot van vijf meter voor het doel de bal naast. Tien minuten na rust was hij wél trefzeker, maar de drie punten gingen toch mee naar Deventer. Cas Peters, Xander Houtkoop en Marnix Kolder velden het vonnis over Eindhoven.

SC Cambuur - AGOVV Apeldoorn 0-0
Beide partijen schieten niets op met het gelijkspel. De eerste helft in Friesland was slaapverwekkend, hoewel SC Cambuur de beste kansen kreeg. Oebele Schokker schoot te vriendelijk en Melvin de Leeuw mikte naast. Na de pauze kreeg de thuisploeg direct een goede kans, maar Michiel Hemmen stuitte en doelman Nick Hengelman en ook in de rebounds werd er niet gescoord. De ploeg van Alfons Arts vergat te scoren en dat lukte al helemaal niet meer na de rode kaart van verdediger Wout Droste.

FC Oss - SC Telstar 1-0
Het duurde tot ver in de tweede helft, voordat er vrijdag een goal viel in Oss. De plaatselijke FC ging de avond in als voorlaatste op de ranglijst, maar Tim Nelemans schoot zijn club tien minuten voor tijd te hulp en joeg de 1-0 binnen: zijn eerste goal van het seizoen. Als gevolg daarvan klimt FC Oss direct drie plaatsen en staat het nu veertiende. De komende weken wachten confrontaties met Excelsior, SC Cambuur-Leeuwarden en Sparta Rotterdam.

Almere City FC - FC Emmen 1-0
De nummers achttien en zestien van de Jupiler League lieten in Flevoland zien terecht zo laag op de ranglijst te staan. Beide teams, die er een zeer laag moyenne op nahouden, kwamen moeilijk tot uitgespeelde kansen. Veelzeggend was ook dat FC Emmen een complete helft met een man meer speelde, nadat Gino Felixdaal terecht rood zag voor een overtreding op de doorgebroken Ruud ter Heide, maar er te weinig mee deed. Met een numerieke minderheid was Almere City beter en kwam het zelfs voor. Rihairo Meulens' doelpunt na dik tachtig minuten bleek ook de winnende.