MVV heeft eerste periodetitel binnen, absurd duel op Woudestein

FC Emmen - MVV Maastricht 0-3
De zesde overwinning in acht duels werd eigenlijk al in de eerste helft binnengehaald door MVV. Een paar minuten voor rust opende Tom Van Hyfte de score; de Belg werkte de bal met wat hulp van Emmenaar Kelvin Maynard binnen en hielp MVV daarmee in het zadel. Op slag van rust scoorden de bezoekers nog eens (0-2) via Bryan Smeets, die zijn vierde van het seizoen liet aantekenen. In de tweede helft trachtte FC Emmen de achterstand weg te werken, maar het capituleerde toen Danny Schreurs een kwartier voor het einde de derde van de avond maakte.

Excelsior - Helmond Sport 2-2
Excelsior beëindigde een gitzwarte eerste periode met een rotavond die één punt bracht. Dat gebeurde in een wonderlijke wedstrijd: Mick van Buren en Elvis Manu zetten hun team op 2-0 voor rust, maar Mats van Huijgevoort én Jurgen Mattheij werden door Reinold Wiedemeijer met rood weggestuurd bij de thuisclub. Topscorer Emrullah Güvenç en Sebastian Stachnik misten tot overmaat van ramp namens Helmond beiden een strafschop. Met negen tegen elf ging Helmond er na rust vol voor: het klauwde zich snel terug via Stachnik ('50) en de Duitser maakte ook nog eens de 2-2 ('79), waarmee hij Helmond een punt bezorgde. Over twee weken wacht FC Dordrecht-uit voor Excelsior.

FC Volendam - SC Veendam 0-2
FC Volendam maakte in theorie nog kans op de periodetitel, maar dan moest het winnen én dienden MVV en Helmond te verliezen. Dat laatste gebeurde niet en bovendien kwam het andere Oranje voor bijna drieduizend mensen ondanks redelijke kansen voor Robert Mühren en Michiel Kramer ook niet tot scoren. Lars Lambooij sloeg twintig minuten voor tijd toe namens de noorderlingen en naamgenoot Lars Hutten maakte nog 0-2; hun team stijgt vier plekken en staat nu negende. FC Volendam kan in de tweede periode verder zoeken naar een periodetitel.

SC Cambuur-Leeuwarden - FC Dordrecht 2-1
FC Dordrecht had op bezoek in Friesland wat terreinwinst kunnen boeken in de top van de competitie, maar slaagde daar niet in. De Schapenkoppen incasseerden hun tweede nederlaag van het seizoen tegen Cambuur, dat tot vrijdagavond net als zij vierde stond. Het team van Alfons Arts dankte Michiel Hemmen voor zijn zevende treffer bij de 1-0 en liep na rust verder uit via Erik Bakker die de bal in de kruising mikte. Lars Veldwijk liet een riante kopkans op de 2-1 liggen, maar Mawouna Amevor maakte die met nog tien minuten te gaan wél. De aansluitingstreffer kwam evenwel te laat.

De Graafschap - Sparta Rotterdam 1-1
Na een nederlaag en een gelijkspel hield De Graafschap de drie punten vrijdag weer niet in Doetinchem, ondanks een late kans vanaf de strafschopstip. Tim Vincken trok eerst de aandacht op De Vijverberg, door te scoren ('8) op aangeven van Adil Auassar; die raakte zelf nog de paal voor rust. Er volgden nog zat kansen voor de Superboeren om vaker te scoren, maar het schortte aan een afmaker en bovendien stond Nico Pellatz ook in de weg. Sparta bleef er zodoende in geloven en kwam ook terug tot 1-1 via Iliass Bel Hassani. De club had uiteindelijk het geluk dat Anco Jansen in minuut 87 miste van elf meter.

Go Ahead Eagles - Telstar 2-1
Joey Suk was de grote man bij Go Ahead Eagles in de thuiswedstrijd tegen Telstar. Nadat Nick Marsman de openingstreffer van Telstar-aanvaller Rhys Murphy had voorkomen zette Suk de thuisploeg na ruim twintig minuten spelen op voorsprong, door uit de kluts binnen te schieten. Go Ahead bleef na deze goal de betere ploeg en Suk maakte er tien minuten na de thee ook 2-0 van, na een voorzet van Xander Houtkoop. In blessuretijd bracht Leandro Resida namens Telstar de marge nog wel terug naar één, maar er was niet meer voldoende tijd om het duel nog spannend te maken.

FC Eindhoven - FC Oss 3-1
FC Oss kende een droomstart van het uitduel bij FC Eindhoven, maar dat betekende uiteindelijk niets. De bezoekers kwamen al na 33 seconden op voorsprong, toen Roel van der Sande doorbrak en scoorde. FC Eindhoven raakte echter niet in paniek en kwam al binnen zeven minuten weer op gelijke hoogte, toen Jason Bourdouxhe een rebound kon binnenschieten. Op aangeven van Soufian Dadda zette Serhat Koc Eindhoven vervolgens op voorsprong en na rust ging het hierna hard: Michael Van Geele en Dadda maakten er 4-1 van, terwijl Ferhat Gorgulu namens FC Oss direct rood kreeg.

Almere City - Fortuna Sittard 0-2
Fortuna Sittard mag tevreden zijn over de start van het seizoen en kon ook tevreden zijn over het begin van de uitwedstrijd bij Almere City. De eerste kans van de wedstrijd leverde na tien minuten spelen direct een goal van Fortuna op, toen Kiyabu Nkoyi binnenkopte. De spits maakte niet veel later bijna ook zijn tweede, maar stuitte nu op Dennis Gentenaar, die hoopte dat Almere City nog terug zou kunnen komen in de wedstrijd. Invaller Rihairo Meulens kreeg de beste kans namens de thuisploeg, maar kopte net naast, waarna Kevin Diaz er tien minuten voor tijd 0-2 van maakte.

AGOVV - FC Den Bosch 0-5
Jan Poortvliet kon vrijdagavond opgelucht ademhalen. De coach van FC Den Bosch staat hevig onder druk door de bedroevende seizoensstart van zijn ploeg, maar dankzij een ruime 0-5 overwinning bij AGOVV Apeldoorn werd de laatste plaats van de ranglijst verlaten. Na ruim een kwartier spelen stonden de gasten al met 0-2 voor: Tom van Weert opende in de elfde minuut de score en ruim vijf minuten later verdubbelde Ralf Seuntjens de marge. Van Weert maakte er in de laatste tien minuten van de wedstrijd nog twee, waarna Jeffrey Vlug het slotakkoord verzorgde, op aangeven van doelman Kevin Begois. Bij een tussenstand van 0-3 had Alair Cruz Vicente van AGOVV een rode kaart gekregen.