NAC Breda en FC Volendam halen ongelooflijk uit in Jupiler League

NAC Breda - FC Dordrecht 7-0
Het Rat Verlegh Stadion was met ruim 13.000 supporters goed gevuld voor het treffen tussen NAC en Dordrecht, die elkaar vorig seizoen dus nog in de Eredivisie tegen kwamen. Toen werd het in Breda 2-2; nu wist NAC in eigen huis simpel te winnen, mede dankzij twee goals van Kevin Brands. De van FC Volendam overgekomen middenvelder annex aanvaller raakte met een halve omhaal al de bovenkant van de lat, voordat hij de score na een kwartier spelen opende. Joey Suk stuurde Mats Seuntjes de diepte in, waarna de voorzet op Brands uitstekend op maat was. Jelle ten Rouwelaar liet hierna een vrije trap door zijn vingers glippen, maar het bleef zonder vervelende gevolgen.

Kort na de misser van Ten Rouwelaar verdubbelde Brands de marge, door na een overstapje van Seuntjens de 2-0 over doelman Robbert Te Loeke te wippen. De keeper kon even later wel ingrijpen bij een gevaarlijke poging van Danny Verbeek, waardoor Dordrecht in de wedstrijd bleef. Kort na rust werd het echter alsnog 3-0, toen een schot van Verbeek tegen een tegenstander aankwam en Seuntjens de rebound binnen kon schieten. Josimar Lima deed uit een hoekschop bijna wat terug, maar Ten Rouwelaar redde nu uitstekend, waarna Verbeek op aangeven van de sterk spelende Sjoerd Ars voor de beslissing zorgde. Dordrecht gooide de handdoek in de ring en nadat Josimar Lima een rode kaart had gekregen, liep NAC nog uit naar een zevenklapper. Via Elson Hooi, Uros Matic en opnieuw Seuntjens eindigde het duel uiteindelijk in liefst 7-0.

Fortuna Sittard - FC Volendam 0-6
FC Volendam is geweldig begonnen aan het nieuwe seizoen in de Jupiler League en is ook na vier competitiewedstrijden nog foutloos. Bij Fortuna Sittard was de koploper van de competitie al binnen tien minuten klaar: Kees Kwakman opende de score, door na een panna binnen te schieten, en een kolderiek eigen doelpunt leverde niet lang hierna de 0-2 op. Een lage voorzet van Gyliano van Velzen kon eenvoudig weggewerkt worden door Joeri Schroyen, die helemaal niet onder druk werd gezet, maar de bal toch op onbegrijpelijke wijze in het net ramde. Volendam bleef na deze bliksemstart sterker en het was enkel aan Ferhat Kaya te danken dat de gasten voor rust niet verder uitliepen.

Al in eerste minuut van de tweede helft viel de derde Volendamse treffer echter alsnog. De bal rolde pas dertig seconden, toen Jack Tuyp alweer zijn vijfde competitiedoelpunt van dit seizoen maakte. Schroyen probeerde vervolgens iets terug te doen, maar zag zijn inzet gepakt worden door Hobie Verhulst, waarna hij even later aan de overkant van het veld onbedoeld wél weer trefzeker was. Schroyen zette Volendam op 0-4 met zijn tweede eigen doelpunt van de avond; nu schoot hij per ongeluk raak na een voorzet van Daniel van Son. Van Son was zelf verantwoordelijk voor de 0-5 en het slotakkoord kwam op naam van Kwakman, die dit seizoen toch ook al op vier goals staat.

Achilles'29 - FC Oss 1-0
Achilles'29 eindigde vorig seizoen nog bijna onderaan in de Jupiler League, maar is heel aardig begonnen aan het nieuwe voetbaljaar en is ook na de vierde competitiewedstrijd nog ongeslagen. Na twee overwinningen in de eerste twee speelronden werd maandag de derde overwinning van dit seizoen geboekt; het thuisduel met FC Oss leek lange tijd in een doelpuntloos gelijkspel te gaan eindigen, maar kort voor het einde zorgde Hielke Penterman met zijn tweede goal van dit seizoen er toch nog voor dat de punten in Groesbeek bleven. Achilles staat nu op tien punten uit vier wedstrijden en is de belangrijkste achtervolger van koploper Volendam.

FC Emmen - Helmond Sport 0-1
FC Emmen slaagde er niet in om Volendam en Achilles te achtervolgen. De ploeg van Marcel Keizer stond voor maandagavond op de derde plaats, met zes punten uit drie wedstrijden, maar verloor in eigen huis van Helmond Sport. Jeffrey van Nuland was kort voor rust de maker van het enige doelpunt: voor de verdediger betekende het pas zijn tweede doelpunt ooit in het betaalde voetbal. In de tweede helft probeerde Emmen nog wel terug te komen in de wedstrijd, maar zonder succes. Gyrano Kerk miste nog dé kans op de 0-2; hij stuitte op doelman Dennis Telgenkamp, waarna Mounir El Allouchi uit de nastoot nog de lat raakte. Het bleef dus bij die ene goal van Van Nuland.

FC Den Bosch - Go Ahead Eagles 2-4
Het was de thuisploeg die na negentien minuten spelen als eerste op het scorebord verscheen. De fraaie assist was van Furghill Zeldenrust, Arda Havar rondde keurig af: 1-0. Nog voor rust zorgde GA Eagles voor de ommekeer. Jerry van Ewijk zorgde vanaf de rand van het strafschopgebied voor de 1-1 en Bart Vriends tekende voor de ruststand. Na rust probeerde FC Den Bosch terug te komen, maar na een handsbal van Jeremy Fernandes was het voorbij. Leon de Kogel benutte de toegekende elfmetertrap en invaller Orhan Dzepar maakt er daarna ook nog 1-4 van. Een vrije trap van Zeldenrust, via de paal, betekende het laatste wapenfeit van de wedstrijd: 2-4.

VVV-Venlo - Sparta Rotterdam 1-1
De bezoekers uit Rotterdam-West konden niet beter aan de wedstrijd beginnen. Na vijf minuten zorgde Loris Brogno reeds voor de openingstreffer. VVV maakte in de eerste helft een goede indruk, was aanvallend ook sterker, maar na het rustsignaal stond er nog steeds een 0-1 op het scorebord. Na de onderbreking nam de druk van VVV toe en viel in de 66e minuut de verdiende gelijkmaker. Op aangeven van Torino Hunte schoot Ralf Seuntjes de gelijkmaker binnen: 1-1. Sparta bleek uiteindelijk de morele winnaar.

Jong Ajax - FC Eindhoven 0-0
In de eerste helft hielden de ploegen elkaar goed in evenwicht, met kansen over en weer. Jong Ajax, dat onder meer met debutant John Heitinga, Nick Viergever, Yaya Sanogo en Viktor Fischer aantrad, had mogelijkheden via Vaclav Cerny en Fischer. In de tweede helft bleken de ploegen eveneens aan elkaar gewaagd en viel er evenmin een doelpunt. FC Eindhoven stond op een gegeven moment met acht Belgische voetballers in het veld; een evenaring van het record van MVV.

MVV Maastricht - Telstar 1-0
In het eerste bedrijf vielen weliswaar geen doelpunten, maar een ruststand van 3-3 had ook makkelijk gekund. Beide ploegen slaagden er niet om kans na kans in een doelpunt om te zetten, tot ontzetting van Ron Elsen en Michel Vonk. In de tweede helft was MVV aanvallender en dominanter, maar wist geen enkele speler het hoofd koel te houden. Zeven minuten brak Pieter Nys echter het verzet van de bezoekers: 1-0. De ploeg van Elsen boekte daarmee de tweede overwinning op rij.

RKC Waalwijk - Almere City FC 3-1
Na ruim twintig minuten spelen nam RKC de leiding. Arsenio Valpoort kon na een slim overstapje van Rob van Sonsbeek alleen op Agil Etemadi af en faalde niet: 1-0. De thuisploeg had na rust moeite om onder de druk van de bezoekers uit te voetballen. Het was Norair Mamedov die in de 67e minuut, twee minuten na zijn invalbeurt voor Enzio Boldewijn, voor de gelijkmaker zorgde. De punten bleven echter in Waalwijk. Na een charge op Jos Peltzer benutte Valpoort vier minuten voor tijd een strafschop en in de slotseconden completeerde de aanvaller zijn hattrick: 2-1 en 3-1.