Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico's van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

NAC mag niet weer wegvallen uit de Eredivisie

Laatste update:

In de catacomben van het Rat Verlegh Stadion, toch een naam om zuinig op te zijn, overheerste het radeloze besef dat NAC onhoudbaar afglijdt naar de play-offs. Vooralsnog heeft het geluk dat FC Dordrecht als nummer 18 nog zwakker presteert. Het onderlinge duel van 14 september betekende tevens de laatste zege van de Brabanders in dit seizoen. Negen wedstrijden later smeekt het luider dan ooit om de ommekeer.

Er moet wat gebeuren, klonk het opnieuw zwakjes en hulpeloos na de afgang tegen FC Utrecht. Dat voornemen werd ook al een week eerder verkondigd na het kansloze verlies in Deventer. Eric Hellemons, de veel te onervaren trainer, verwijderde Mats Seuntjens en Adnane Tighadouini om disciplinaire redenen voor een week uit de selectie. Geen slimme maatregel, had de directie moeten weten. Vorig seizoen, toen NAC als vijftiende net nog ontsnapte aan de play-offs, vocht de toenmalige trainer Nebojsa Gudelj conflicten uit met Anthony Lurling en Kees Kwakman. Dat kwam nooit meer goed en beiden verlieten Breda. De Bosniër had ook een aversie jegens Alex Schalk, een zoon van de omgeving, en joeg hem weg naar Go Ahead, waar hij prompt zijn capaciteiten als slimme afmaker uitrolde. Juist dat type ontbeert het huidige elftal, waar het in elke linie (ervaren) kwaliteit en mentaliteit tekort komt.

De leiding, bestaande uit Justin Goetzee en Graeme Rutjes, verzuimde Gudelj na de voorgaande competitie weg te sturen. Daar was voldoende aanleiding toe. Maar de trainer mocht de ene miskoop na de ander binnenhalen. Zelfs na het drama van zaterdagavond werd volgehouden dat NAC sterker in elkaar steekt dan vorig seizoen. Het is onzin en vloekt ook met het pleidooi van Hellemons om geroutineerde versterkingen in de winterstop aan te trekken. Er is simpelweg geen geld om die wens naar behoren in te willigen. Althans, dat roept Rutjes. Het is waar, maar ook onwaar. De KNVB heeft NAC, vanwege alle janboel in het verleden, ondergebracht in Categorie 1 en eist toezicht op menig uitgave.

Maar in Breda lopen ook ruimhartige geldschieters rond. Een groep van 25 man investeerde al miljoenen in de club. De vier aanvoerders zijn stellig bereid de portemonnee wederom te openen. Maar de financiers kennen inmiddels ook de pijnlijke blunders tijdens de voorbije transferperiode. Dat is ook de zwakte van de directie, waar met name Rutjes niet over een adequaat netwerk beschikt. NAC moet waken voor herhaling met de intocht van al die vreemde en onuitspreekbare namen als Isak Ssewamkambo of Aleksandar Damcevski. Dan rukt het zich nooit meer los uit de vicieuze cirkel, waarin het nu al enige jaren hopeloos ronddoolt.

Getuige de tekst op het spandoek van Vak G, de waarschuwing voor lege tribunes in de Jupiler League, heeft heel NAC schrik van degradatie. Sinds 2000 draait het permanent mee in de Eredivisie, waarin het in 2008 nog piekte naar een derde plaats. Maar vrij snel daarna trad het verval in, met eindklasseringen als dertiende (driemaal op rij) en vijftiende. In de vorige eeuw vertoefde het al viermaal in de Eerste divisie. Meestal voor één seizoen, maar in 1985 toch tot 1993. In het zuiden wordt NAC niet voor niets vergeleken met (klein) Feyenoord. Een trouwe aanhang van zo'n 17.000 fanatieke fans draaft nog steeds op en ondergaat mopperig de reeks aan trieste teleurstellingen. Met een dergelijke achterban mag deze 102-jarige club met zijn rijke historie niet weer wegvallen uit de Eredivisie. Alleen een daadkrachtig leiderschap kan evenwel, op termijn, een einde maken aan de eeuwige onrust in Breda.

LEX MULLER

Sportjournalist sinds mensenheugenis. Schrijft al sinds 1966 over voetbal. Bezocht WK's vanaf 1974. Werkte tot 1994 voor kranten, waaronder twintig jaar bij het Algemeen Dagblad. Switchte daarna naar de televisie, maar legt zich sinds 1 januari 2011 volledig toe op sport op internet.

Denk jij dat NAC behouden blijft voor de Eredivisie, na dit seizoen?

Meer nieuws

'Roger Schmidt wil weg bij Benfica en plant onderhoud in met Bayern München'
4
De EK-selectie van Portugal: dit zijn de spelers die kans maken
3
Jeredy Hilterman ondanks promotie Willem II niet geheel tevreden
1
Viaplay vraagt Erik ten Hag op de man af of hij contact heeft gehad met Ajax
2
Stadionspeaker Roda JC wijt kolossale blunder onder meer aan slecht internet
19
Hans Kraay junior ziet bizarre taferelen in Kerkrade: 'Werkelijk ongelooflijk'
13

Meer sportnieuws

Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties