NAC wendt crisis af tegen Jong Ajax, Volendam blijft foutloos

FC Dordrecht - FC Volendam 1-3
Koploper FC Volendam had het in de beginfase lastig met FC Dordrecht, maar mocht doelman Hobie Verhulst dankbaar zijn dat de 0-0 stand bleef staan. De bezoekers sloegen zelf wel toe. Jack Tuyp kreeg de bal ietwat gelukkig mee, maar bleef vervolgens ijskoud en schoof de bal binnen. Nog voor het scheiden der helften maakte diezelfde Tuyp er ook 0-2 van. Uitblinker Gyliano van Velzen stormde de zestien binnen, behield het overzicht en legde terug op de spits, die simpel kon binnenschieten. Via Jeroen Lumu deed Dordrecht meteen na de pauze iets terug, maar meteen na die 1-2 was het weer raak aan de overkant. De mee opgekomen Kees Kwakman profiteerde dit keer van goed werk van Van Velzen. Volendam hield die marge vast en blijft ook na drie wedstrijden nog zonder puntverlies.

Achilles '29 - RKC Waalwijk 0-0
Veel gebeurde er niet in de ontmoeting tussen de verrassende medekoploper uit Groesbeek en de bezoekers uit Brabant, die hun eerste twee duels gelijkspeelden. In de eerste helft was de beste kans voor RKC, maar Daan Rienstra zag zijn bekeken lob precies op de kruising vallen. Na de onderbreking liet Arsenio Valpoort zich gelden: de vleugelaanvaller dribbelde door de defensie van Achilles en haalde hard uit. Zijn schot eindigde echter in de handen van doelman Leon ter Wielen. De gastheren lieten in aanvallend opzicht weinig van zich zien en kwamen niet veel verder dan een schot uit de draai van middenvelder Jop van Steen. Die inzet vloog naast.

NAC Breda - Jong Ajax 3-0
Om de crisis te bezweren moest NAC winnen van Ajax en dat was te merken. De thuisploeg begon agressief en kreeg al vroeg in de wedstrijd een kans via Brands, die vol op de vuisten van André Onana mikte. De goalie van Jong Ajax was echter kansloos bij de 1-0 van Mats Seuntjens, die alleen op hem afkwam en koelbloedig afrondde met een schuiver. De 2-0, tien minuten later, was eveneens onhoudbaar. Brands knalde de bal vanaf rand zestien steenhard in de kruising. Nog voor rust besliste Sjoerd Ars het duel: de van NEC overgenomen spits kon na een vrije trap simpel van dichtbij raak koppen. NAC geloofde het daarna wel en hield de ruime voorsprong na rust vast voor de eerste punten van het nieuwe seizoen.

FC Den Bosch - FC Emmen 3-0
Jordy Thomassen hielp de thuisploeg vroeg in de wedstrijd aan de leiding. De jonge spits werd prachtig bediend vanaf de vleugel en zijn kopstoot viel via de binnenkant van de paal binnen. Furghill Zeldenrust had er op slag van rust 2-0 van moeten maken, maar hij knalde van dichtbij over. Na rust leek Emmen iets terug te doen via Marnix Kolder, maar de spits zag zijn kopbal gepakt worden. Niet veel later was het aan de overkant wel raak: Arda Havar leek te weinig kracht achter zijn kopstoot te kunnen zetten, maar zag zijn inzet toch binnenvallen. Malcolm Esajas bepaalde de eindstand vanaf de stip op 3-0.

Helmond Sport - Fortuna Sittard 0-2
Fortuna Sittard had het betere van het spel en leek al snel op voorsprong te komen via Gökan Lekesiz. De spits kapte zijn tegenstander uit, maar vond de paal op zijn weg. Op slag van rust kwamen de bezoekers alsnog op 0-1. Lars Hutten leek op zoek te gaan naar een medespeler, maar besloot om in de zestien voor eigen succes te gaan en deed dat met verve. Hij stuurde een tegenstander het bos in en prikte de bal nauwkeurig in de verre hoek. Lekesiz bracht het krachtsverschil na rust verder tot uitdrukking in de stand. De Duitser ontving de bal na een snelle counter, behield het overzicht en schoof binnen. Die 0-2 bleef tot het slotsignaal staan.

Jong PSV - VVV-Venlo 1-5
Jong PSV begon het seizoen met twee overwinningen, maar had vrijdagavond helemaal niks in te brengen. Met een prachtschot opende Gianluca Nijholt na 21 minuten de score en 5 minuten later verdubbelde Jonathan Opoku de marge. De middenvelder kreeg de bal met veel geluk mee, maar rondde netjes af. Nijholt raakte vervolgens de onderkant van de lat, om vlak voor rust met een frommelgoal alsnog voor de 0-3 te zorgen. Matig uitverdedigen van Niels Fleuren stelde PSV na rust in staat om terug te komen tot 1-3, maar die goal van Sam Lammers had weinig waarde. Robin Buwalda tekende kort na de tegentreffer voor de 1-4, waarna Opuku de eindstand met een simpele goal op 1-5 bepaalde.

FC Oss - MVV Maastricht 1-3
MVV verloor de eerste duels dit seizoen allebei, maar begon nu veel beter tegen FC Oss. Jordy Croux tekende na een kwartier van afstand voor de 0-1 en toen er bijna een half uur op de klok stond, verdubbelde Prince Rajcomar de score. De uit Thailand teruggekeerde aanvaller maakte zijn eerste goal voor MVV sinds drieënhalf jaar, door een lage voorzet af te maken. FC Oss schrok wakker en uit de eerstvolgende aanval volgde een penalty, toen Raies Roshanali werd gevloerd. Fatih Kamaci benutte die (1-2) en maakte de stand draaglijker. Na rust kreeg MVV weer de eerste kans om tot scoren te komen, maar Luca Polizzi trof Ruud Swinkels in plaats van het net. Stef Peeters was succesvoller en gooide de wedstrijd min of meer in het slot met een rake poging van afstand.

SC Telstar - Almere City FC 2-2
Almere City FC trapte af met één punt uit één wedstrijd en SC Telstar zelfs maar met één uit twee. Er was beide teams veel aan gelegen nu beter voor de dag te komen en Mohammed Ajnane zette die hoop om in klinkende munt: na een een kwartier joeg hij een vrije trap fantastisch binnen in de bovenhoek en liet hij Velsen-Zuid juichen. De vreugde was echter maar van korte duur, want zo'n zes minuten later maakte Sven Braken al de 1-1 na voorbereidend werk van Paul Quasten en Jasper Waalkens. Twintig minuten voor tijd bezorgde Ajnane zijn team weer de voorsprong met zijn tweede van de avond, maar in de allerlaatste minuut scoorde ook Braken weer. Telstar bleef zo beteuterd achter met slechts een punt.

Sparta Rotterdam - FC Eindhoven 3-0
Alex Pastoor zette de pas zestienjarige Sherel Floranus in de basis tegen FC Eindhoven en met de piepjonge tiener erbij wist Sparta drie punten te pakken. Kort voor rust sloeg Loris Brogno toe voor de Kasteelclub: hij kopte een indraaiende vrije schop in het doel en maakte daarmee zijn eerste doelpunt sinds hij werd aangetrokken. Er kwamen meer mogelijkheden voor Sparta, maar die werden niet benut door Brogno en Thomas Verhaar. Vroeg in de tweede helft, vrijwel meteen na de aftrap, viel de 2-0 al wel.

Na een uitstekende pass van Verhaar maakte Paco van Moorsel het af en zo kreeg FC Eindhoven meteen een dreun uitgedeeld in de eerste minuut. Het wist er ook niet meer van te herstellen: gauw na de 2-0 maakte Verhaar zijn eerste van de avond en stond het alweer 3-0. De bezoekers uit de lichtstad wisten het niet meer om te draaien en kwamen zelfs met een man minder te staan nadat Chiro N'Toko zijn tweede geel kreeg van Siemen Mulder. Er viel geen eer meer aan te behalen voor FC Eindhoven, dat het volgende week beter hoopt te doen tegen Jong Ajax.