Nachtmerrie Luckassen in kansloze nederlaag bij PSV

PSV leed na dertien speelronden al net zo veel puntenverlies als in het gehele vorige seizoen, maar zondag was er tegen AZ geen vuiltje aan de lucht. De thuisploeg kwam al in de derde minuut op voorsprong, toen Luckassen de bal bij een hoekschop ongelukkig op zijn knie kreeg en een eigen doelpunt maakte. PSV evenaarde hierdoor een Eredivisie-record: de Eindhovenaren wisten in 41 competitiewedstrijden op rij een doelpunt op het scorebord te brengen. Ajax en FC Twente wisten dit in de geschiedenis van de Eredivisie eerder te presteren.

AZ moest dus al vroeg in de achtervolging, maar kwam er simpelweg niet aan te pas tegen een sterker PSV. De gastheer was dominant en kwam nog binnen het eerste kwartier op 2-0, toen Joshua Brenet op links doorbrak en de bal goed voor gaf op Luuk de Jong. Die kwam voor Luckassen en verdubbelde met een rake kopbal de marge. Gastón Pereiro leek even later de derde van de dag te maken, maar zijn goal werd afgekeurd wegens buitenspel, en AZ werd voor het eerst gevaarlijk toen Héctor Moreno Mounir El Hamdaoui van het scoren af wilde houden. Moreno maakte hier bijna een eigen doelpunt, maar Jeroen Zoet wist dit nog net te voorkomen.

Jürgen Locadia was de volgende PSV'er met een kans op de 3-0, maar Gino Coutinho redde uitstekend bij de inzet van de aanvaller. Vijf minuten voor rust viel de beslissing in de wedstrijd alsnog: Pereiro kreeg de bal niet echt onder controle, maar omdat de AZ-defensie niet ingreep, kon de Uruguayaan beginnen aan een dribbel en ruimte creëren voor een lage voorzet op De Jong. Die kon van dichtbij niet missen en maakte zijn tweede van de wedstrijd. Locadia en Pereiro werden hierna ook nog gevaarlijk voor rust, maar AZ bleef het leed van meer tegengoals bespaard.

Van den Brom was logischerwijs allesbehalve tevreden en bracht voor de tweede helft met Ben Rienstra en Guus Hupperts twee nieuwe krachten in het veld. Na rust was het verschil tussen PSV en AZ minder groot, maar een comeback voor de bezoekers zat er nooit in; zeker niet toen Luckassen een kwartier in het tweede bedrijf een directe rode kaart kreeg. De verdediger werd vastgehouden door De Jong en sloeg vervolgens van zich af, waardoor hij vroegtijdig kon gaan douchen. Met elf tegen tien schoot Brenet nog schitterend tegen de lat en scoorde Adem Maher uit de rebound, maar de middenvelder stond buitenspel, waardoor het dus bij 3-0 bleef.