NEC blijft op titelkoers na hattrick, bizarre rode kaart in Doetinchem

NEC - Jong FC Twente 5-1
NEC speelde twee van de laatste drie duels in de Jupiler League gelijk, maar boekte tegen Twente dus een prima zege. Het team van Ruud Brood kwam al na acht minuten op voorsprong, door een goal van Alireza Jahanbakhsh na een goede voorzet van Anthony Limbombe. Lang kon men echter niet van die voorsprong genieten, want na twaalf minuten maakte Jari Oosterwijk er met een afstandsschot 1-1 van. Twente kreeg hierna goede kansen, maar na een halfuur sloeg juist de thuisploeg toe. Sjoerd Ars scoorde na een combinatie met Christian Santos en kort na rust maakte diezelfde Ars er nog twee, waardoor hij dus zijn hattrick completeerde. Santos bepaalde de eindstand in De Goffert op 5-1.

De Graafschap - Roda JC Kerkrade 1-2
Jerry van Ewijk kreeg al gauw een gele kaart en nadat hij na dertien minuten de score opende op De Vijverberg, trok hij zijn tenue uit blijdschap over zijn hoofd heen. Scheidsrechter Ed Janssen gaf de linksbuiten daarom een tweede gele kaart en De Graafschap moest dus verder met tien man. De supporters van de thuisploeg waren ziedend over de beslissing van de arbiter en die zag zich vervolgens genoodzaakt om het duel na spreekkoren een minuut of tien stil te leggen. In de tweede helft werden er vooral veel overtredingen gemaakt en Robin Pröpper kreeg na het doorbreken van Danny Schreurs ook een rode kaart. Met elf tegen negen boog de runner-up de score uiteindelijk om: Bart Biemans kopte raak en Henk Dijkhuizen scoorde uit een rebound de 1-2.

FC Volendam - FC Eindhoven 2-3
FC Eindhoven opende na twaalf minuten de score in het Kras Stadion en daar mocht het Theo Zwarthoed voor bedanken. De doelman kwam zonder reden uit het doel en daardoor kon Roald van Hout met een mooie lob voor de 0-1 zorgen. De bezoekers waren sterker, hoewel zij niet tot grote kansen kwamen. Op slag van rust trok Ludcinio Marengo de stand weer gelijk door de bal van een afstandje in de kruising te schieten. Volendam trok na rust die goede lijn door, maar kwam toch weer op achterstand. Van Hout maakte zijn tweede na een snelle counter: 1-2. Invaller Tom Boere maakte er tien minuten voor tijd zelfs 1-3 van en verder dan de aansluitingstreffer van Henk Veerman kwam Volendam niet meer.

FC Oss - FC Emmen 1-2
FC Emmen hoopte tegen Oss zijn zesde zege in de laatste zeven speelronden te boeken en kreeg al gauw een goede scoringskans, maar Leandro Resida mikte voorlangs. In het restant van de eerste helft bleef het team van Joop Gall de bovenliggende partij en kreeg men ook de betere kansen, maar Emmen speelde ook erg slordig. In de tweede helft ontpopte Cas Peters niet voor het eerst dit seizoen tot de gevierde man van Emmen. Nadat Tim Siekman de bal terug kopte, maakte de spits zijn twaalfde doelpunt van het seizoen: 0-1. In de blessuretijd maakte Peters ook nog de bedrijvende tweede goal voor Emmen, want even daarvoor had Kevin van Veen voor de gelijkmaker gezorgd.

Almere City FC - Jong Ajax 1-1
Queensy Menig tekende vrijdag een nieuw contract bij Ajax en maakte zijn dag nog mooier met een goal tegen Almere City FC. De aanvaller krulde de bal na 35 minuten in de hoek en tekende daarmee voor de gelijkmaker, want de thuisploeg was via Jergé Hoefdraad al vroeg op voorsprong gekomen. Jong Ajax was sterker, maar ook na rust kon dat overwicht niet worden omgezet in een voorsprong. Almere City kreeg ook nog enkele kansen via Vincent Janssen en Paul Quasten, maar er werd dus niet meer gescoord op het kunstgrasveld in Flevoland. Ajax heeft nu slechts één van de laatste zes wedstrijden gewonnen, terwijl er na vijf duels een einde kwam aan de zegereeks van De Zwarte Schapen van Almere.

Sparta Rotterdam - RKC Waalwijk 2-1
RKC Waalwijk kreeg in de eerste helft maar één kans en die leverde direct een doelpunt op. De sterk spelende Ingo van Weert scoorde op aangeven van Arsenio Valpoort. Die voorsprong was niet helemaal verdiend, maar Sparta Rotterdam kwam voorlopig niet verder dan een schot op de paal. In de tweede helft bleven de bezoekers van trainer Martin Koopman ook lang op de been, maar twintig minuten voor tijd werd het dan toch gelijk. Paul Gladon benutte een strafschop nadat Johan Voskamp onderuit was gehaald en in de slotminuut zorgde diezelfde Gladon voor opluchting op Het Kasteel, door de 2-1 te maken. RKC heeft nu de laatste vier duels verloren, terwijl Sparta na vier speelronden weer eens wist te winnen.

VVV-Venlo - Telstar 1-0
VVV won maar één van de laatste vijf duels en hoopte die negatieve spiraal vrijdag te doorbreken. Het team van Maurice Steijn was voor rust ook wel beter, maar kwam nog niet tot scoren. De beste kansen waren voor Melvin Platje en Randy Wolters, terwijl Telstar ook één keer gevaarlijk werd. In de tweede helft waren er opnieuw kansen voor Platje, die ook al gauw een goal vanwege buitenspel afgekeurd zag worden. Ook Jerold Promes was dicht bij de 1-0, maar hij stuitte op doelman Cor Varkevisser. In de tachtigste minuut viel dan toch de bevrijdende openingstreffer, want op aangeven van Platje zorgde Abdelaziz Khalouta voor een feeststemming in De Koel. Die voorsprong gaven de Limburgers niet meer weg. Telstar verloor hierdoor voor de derde maal op rij.

FC Den Bosch - Achilles'29 0-1
FC Den Bosch werd bij het rustsignaal met een striemend fluitconcert naar de kleedkamer gedirigeerd. De Brabanders speelden erg slap en kwamen na veertig minuten op achterstand door een volley van Freek Thoone. Een paar minuten later moest de thuisploeg ook nog eens met tien man verder doordat Elvis Kabashi zijn tweede gele kaart pakte. In de tweede helft was Den Bosch met tien man nog wel de bovenliggende partij, maar de tegenstander kreeg de betere kansen. Zo werd een inzet van Jop van Steen van de lijn gehaald en was ook invaller Frank Wiafe gevaarlijk. Achilles'29 gaf de benauwde voorsprong echter niet weg en is nu al drie duels op rij ongeslagen.

Helmond Sport - Jong PSV 2-1
Als onderdeel van de trainerscursus zat Ruud van Nistelrooij als eindverantwoordelijke op de bank bij de beloften van PSV, in plaats van hoofdtrainer Darije Kalezic. De assistent-bondscoach zag zijn elftal al gauw op voorsprong komen, door een kopbal van Menno Koch uit een hoekschop. Helmond Sport herstelde zich echter en kwam via Jack Tuyp op gelijke hoogte na een voorzet van Stanley Elbers. De thuisploeg ging na rust op jacht naar een tweede treffer en in de slotfase zorgde de twintigjarige aanvaller Oumar Diouck dan toch nog voor de 2-1, door op aangeven van Juanito Sequeira simpel binnen te schuiven. De zege was meer dan welkom voor Helmond, want men had drie van de voorgaande vier duels verloren.

MVV Maastricht - Fortuna Sittard 0-1
MVV Maastricht verloor in de Limburgse derby tegen Fortuna Sittard alweer zijn derde wedstrijd op rij. Een strafschop vlak na rust, die werd benut door Roel Janssen, bracht de beslissing in De Geusselt. De thuisploeg was lange tijd heer en meester, maar het gebrek aan scorend vermogen brak het team van Ron Elsen uiteindelijk op. Onder anderen Davy Brouwers, Bryan Smeets en Niels Vorthoren lieten grote mogelijkheden liggen. Fortuna liet weinig aanvallende intenties zien, maar ging er dus wel met de zege vandoor. Hawbir Moustafa veroorzaakte met een handsbal een strafschop en kreeg bovendien een rode kaart. Janssen benutte de elfmetertrap en die klap kwam MVV niet meer te boven.