NEC in zetel richting titel; Onana debuteert bij Ajax

NEC - Jong PSV 5-2
PSV trad aan met liefst zes basisspelers uit de A-selectie en kwam al na dertien minuten op 0-1: Joshua Brenet scoorde uit een voorzet, al leek doelman Joshua Smits te worden gehinderd. De thuisploeg deed via Anthony Limbombe echter direct wat terug en dacht daarop ook door te kunnen drukken. Doelman Remko Pasveer moest een paar keer in actie komen, maar het was juist PSV dat weer scoorde. Rai Vloet scoorde met een kopbal: 1-2. Binnen tien seconden stond het echter weer 2-2: Sjoerd Ars profiteerde van geklungel in de defensie. Tien minuten na rust scoorde Ars ook de 3-2 en de vierde treffer was aan Tom Daemen, die scoorde nadat de bal wat teruggekomen van de lat. Ars completeerde tien minuten voor tijd zijn hattrick en Jong PSV verloor zodoende voor de derde keer op rij.

Almere City FC - FC Eindhoven 2-1
Eindhoven hoopte zich te herstellen van de nederlaag van afgelopen vrijdag tegen Roda, maar dat lukte dus niet. Het team van Jean-Paul de Jong sloeg in Almere al wel na negen minuten toe: Fries Deschilder rommelde de bal door het hart van de defensie en passeerde Agil Etemadi. De doelman voorkwam met enkele knappe reddingen dat de score voor rust verder opliep. Ook Almere kreeg een aantal goede mogelijkheden, maar zou pas in de tweede helft tot scoren komen. Sander Keller kopte na een uur raak uit een hoekschop: 1-1. Eindhoven had nog een half uur de tijd om een tweede keer te scoren, maar dat lukte niet. Tim Receveur maakte er zelfs nog 2-1 van. De Brabanders zakken door de nederlaag naar de derde plaats in de Jupiler League.

Roda JC Kerkrade - FC Volendam 3-2
Roda kreeg al binnen 112 een flinke mokerslag te verwerken. De verdediging verloor Kevin Brands uit het oog en hij kon daardoor voor de 0-1 zorgen. De thuisploeg knokte zich echter al gauw terug en kwam door een kopbal van Bart Biemans langszij. De Limburgers werden sterker en gingen de rust in met een 2-1 voorsprong, want Sofian Akouili gleed de bal na een voorzet in zijn eigen doel. In de tweede helft ging Volendam op jacht naar de gelijkmaker en Guyon Philips had die absoluut moeten maken, maar hij schoof de bal na een pass van Brands naast. Aan de andere kant besliste Edwin Gyasi even later de wedstrijd, door na een combinatie met Regino Cicilia keeper Theo Zwarthoed te verschalken. De tegentreffer van Brandley Kuwas kwam te laat. Roda boekte zijn tweede zege op rij en staat nu tweede.

FC Den Bosch - FC Emmen 2-0
Oudgediende Anthony Lurling maakte na een half uur zijn vierde doelpunt van het seizoen. De aanvaller ging de combinatie aan met Jordy Thomassen en schoot de bal vervolgens hard in de verre hoek: 1-0. Beide ploegen kregen in de eerst helft enkele goede kansen, maar de thuisploeg toonde zich dus het meest effectief. Kort na rust werd de wedstrijd al in het voordeel van FC Den Bosch beslist: na een handsbal ging de bal op de stip en Barry Maguire wist wel raad met dat buitenkansje en tekende voor de 2-0. FC Emmen ging vervolgens achterin één op één spelen in de hoop voorin nog wat af te dwingen, maar dat lukte niet. Het team van Joop Gall ging zodoende na zes wedstrijden weer eens onderuit.

Helmond Sport - Sparta Rotterdam 0-5
Wie kan Sparta Rotterdam stoppen? De Kasteelheren zijn na het duel met Helmond Sport alweer elf wedstrijden achtereen ongeslagen. Al vroeg in de wedstrijd was men dicht bij een goal, maar Huseyin Dogan trof de paal. Denis Mahmudov tekende uiteindelijk met een ietwat gelukkig doelpunt voor de 0-1. Na het eerste kwart werd Helmond wat sterker, maar men kwam niet tot scoren en incasseerde kort na rust twee treffers. Mahmudov en Robert van Boxel tekenden voor de 0-2 en 0-3. De gasten lieten bij vlagen uitstekend voetbal zien in het Lavans Stadion en stapelden kans op kans. Een kwartier voor tijd werd het uiteindelijk 0-4, via Paul Gladon. Het slotakkoord was aan Mahmudov, die vanaf elf meter zijn hattrick completeerde. Johan Voskamp miste later nog een penalty.

Telstar - Fortuna Sittard 3-0
Telstar wist na tien wedstrijden eindelijk weer eens te winnen en Ralf Seuntjens kroonde zich met een hattrick tot de man van de wedstrijd. De thuisploeg had het niet gemakkelijk met Fortuna Sittard, maar na de rode kaart voor Sem de Wit speelde men een gewonnen wedstrijd. Seuntjens had al voor de 1-0 gezorgd en verzorgde na rust ook de 2-0 en 3-0. De gastheer ging vervolgens op zoek naar een nog grotere voorsprong, maar doelman Ferhat Kaya bleek een te grote sta in de weg. De zege kwam logischerwijs niet meer in gevaar.

Jong Ajax - Achilles'29 2-1
André Onana maakte in de eerste helft geen sterke indruk. Al na een paar minuten leverde de doelman de bal zomaar in, waardoor Thijs Hendriks al snel voor de 0-1 kon zorgen. Daarna viel de keeper nog op enkele fouten te betrappen. Richairo Zivkovic nivelleerde echter de tussenstand. Na een van richting veranderd schot zorgde hij in de rebound voor de 1-1. De aanvaller maakte in de tweede helft ook het winnende doelpunt. Het betrof een intikkertje, nadat een lange bal die goed breed werd gelegd door Damian van Bruggen. Laatstgenoemde was de vervanger van Joël Veltman, die na nog geen uur spelen werd gewisseld. Voor Achilles'29 was de nederlaag in Amsterdam de eerste in dik twee maanden tijd.

MVV - Jong FC Twente 2-2
Na het rustsignaal daalde een fluitconcert vanaf de tribunes neer op de spelers van MVV. De thuisploeg mocht van geluk spreken dat de Twentse beloften in de eerste helft niet drie of vier keer hadden gescoord. Hobie Verhulst schatte na dik twintig minuten een lage bal verkeerd in, waardoor de naam van Kasper Kusk op het scorebord verscheen. Tien minuten voor rust kopte Jari Oosterwijk de 0-2 binnen. In de tweede helft hield Verhulst de bezoekers op de been en was het Sven Braken die na het eerste balcontact van Mark Veldmate raak kopte: 1-2. Veldmate maakte de slotfase nog spannender door tien minuten voor tijd de gelijkmaker te laten noteren. Dat was tevens de eindstand, ondanks dat beide ploegen nog uitzicht hadden op een derde goal.

VVV-Venlo - FC Oss 2-1
De bezoekers kwamen negen minuten voor rust op voorsprong. Na een matige terugspeelbal en een blunder van Niki Mäenpää kon Istvan Bakx voor de 0-1 zorgen. Een hard gelag voor VVV, omdat de ploegen tot dat moment aan elkaar gewaagd waren. Na de onderbreking verhoogde de ploeg van Maurice Steijn de druk op de Osse defensie. Twintig minuten voor tijd viel de verdiende gelijkmaker: Abdelaziz Khalouta kopte raak na voorbereidend werk van Melvin Platje. Een schot werd door Khalouta van richting veranderd en liet Luuk Koopmans kansloos: 2-1. De Noord-Limburgers zijn nu al vijf opeenvolgende wedstrijden ongeslagen.

RKC Waalwijk - De Graafschap 0-5
Het was uitsluitend eenrichtingsverkeer in Waalwijk, waar het verweer van RKC bijna te zielig voor woorden was. In de rust stond De Graafschap al met 0-3 voor, maar het had eigenlijk 0-5 moeten zijn. Jerry van Ewijk en Kristopher Vida zorgden al na vijf minuten voor een dubbele voorsprong en Vincent Vermeij pikte ook een doelpunt mee. Na de onderbreking zochten de bezoekers uit Doetinchem naar meer doelpunten. Een van richting veranderd schot van Karim Tarfi betekende de 0-4 en Robbin Pröpper maakte er ook nog 0-5 van. Tussendoor mikte Van Ewijk op de lat. Het was voor RKC de vierde opeenvolgende nederlaag.