NEC klopt Roda in topper; Almere schrijft historie met periodetitel

Roda JC Kerkrade - NEC 0-1
Voor het oog van 16.015 toeschouwers was Roda de betere in de eerste helft, zonder daarbij overigens grote kansen te creëren. Na een klein half uur deed Henk Dijkhuizen wel een poging, maar zijn kopbal uit een vrije trap van Tom van Hyfte werd uit de hoek gedoken door doelman Joshua Smits. NEC kon spits Sjoerd Ars maar niet bereiken en beide partijen leken de kleedkamers dan ook met een ongewijzigde stand op te moeten zoeken. Twee minuten voor tijd kwamen de bezoekers echter plots op voorsprong: Anthony Limbombe scoorde in tweede instantie. In de tweede helft kregen beide elftallen nog kansen om te scoren; zo trof Alireza Jahanbakhsh bijvoorbeeld de paal en mikte Guy Ramos rakelings naast. NEC boekte zodoende zijn vierde overwinning op rij, terwijl Roda voor de tweede keer op rij niet tot een overwinning kwam.

FC Eindhoven - De Graafschap 4-3
FC Eindhoven begon sterk en kreeg via Roald van Hout direct een goede kans, maar hij trof het zijnet. De bezoekers kropen na de beginfase wat meer uit hun schulp, maar de thuisploeg bleef de bovenliggende partij en kwam acht minuten voor rust ook op voorsprong. Fries Deschilder gaf de bal voor op Tom Boere, die de 1-0 liet aantekenen. Na rust verdubbelde Joey Sleegers de marge en na de 3-0 van Jens van Son leek de wedstrijd wel beslist. Door een dubbelslag van spits Vincent Vermeij ging De Graafschap echter toch weer geloven in een positief resultaat en Jordan Calvete tekende zelfs voor de 3-3, twintig minuten voor tijd. Door een enorme blunder van doelman Hidde Jurjus groeide Chiro N'Toko uit tot de matchwinner in het Jan Louwers Stadion: 4-3.

FC Emmen - FC Volendam 4-1
Hans de Koning van FC Volendam kon onmogelijk tevreden zijn over het spel van zijn ploeg. De gasten speelden erg mat en kwamen na achttien minuten op achterstand door toedoen van Boy Deul, die na een voorzet van Elson do Almeida prachtig raak schoot. FC Emmen was veel sterker en verdubbelde de score via Tim Siekman, die op aangeven van Cas Peters voor de 2-0 zorgde. Frank Olijve kopte na rust de 3-0 binnen en voormalig Volendammer Soufiane Laghmouchi tekende voor de 4-0 in het voordeel van Emmen. Ludcinio Marengo verzorgde de eretreffer voor Volendam, dat na twee achtereenvolgende overwinningen dus weer eens verloor.

Jong PSV - Almere City FC 0-1
PSV had in de beginfase een veldoverwicht en maakte het de verdediging van de tegenstander bijwijlen knap lastig, maar de grootste kansen in de eerste helft waren voor Almere. Thijs Bouma kon na 38 minuten scoren, maar kreeg ruzie met de bal, en op slag van rust was ook Jerge Hoefdraad dicht bij de 0-1, ware het niet dat hij in het zijnet schoot. Na ruim een uur spelen kwamen de bezoekers uit Flevoland dan toch op voorsprong: Norair Aslanyan-Mamedov scoorde voor Almere. Het team van Fred Grim werd na die openingstreffer ook sterker en gaf de 0-1 niet meer uit handen. Daardoor kon er na afloop een verdiend feestje worden gevierd.

Jong FC Twente - Sparta Rotterdam 0-0
In de zo goed als lege Grolsch Veste konden de ploegen in de eerste 45 minuten nauwelijks imponeren. Het eerste kwartier was Jong Twente het team met de betere mogelijkheden, maar Roy Kortsmit liet zich niet passeren. De grootste mogelijkheid voor Sparta was na iets meer dan een kwartier, toen Giovanni Hiwat maar net naast het Twentse doel kopte. Ook na rust waren er maar weinig kansen en zodoende bleef het 0-0. Het is voor de derde keer op rij dat Sparta niet weet te scoren tegen het jonge Twentse team.

MVV - Jong Ajax 2-2
Na zes minuten keek MVV al tegen een achterstand aan. Het was Damian van Bruggen die een afgeslagen vrije trap binnenwerkte en Jong Ajax daarmee aan de leiding bracht. Indy Groothuizen hield de bezoekers op de been, maar kon niet voorkomen dat een boogbal van Sven Braken de 1-1 betekende. Na een charge op Django Warmerdam liet Queensy Menig na om vanaf elf meter te scoren. Jo Coppens pakte zijn zwakke inzet. Na rust nam MVV voor het eerst de leiding; de voorzet was van Jordy Croux en Davy Brouwers hielp de ploeg van Ron Elsen aan een voorsprong. Een raak schot van afstand van Kenny Tete betekende echter de 2-2.

Fortuna Sittard - FC Oss 4-5
De bezoekers uit Oss kwamen al snel op achterstand. Een goed schot van Jordi Baur was te machtig voor doelman Nick Hengelman. De ploeg van trainer Wil Boessen herstelde zich vervolgens goed. Jeffrey Ket tikte binnen na slecht verdedigen bij de thuisploeg en een wippertje van Kevin van Veen betekende de 1-2. Op slag van rust was laatstgenoemde het eindstation van een flitsende counter en leek FC Oss op weg naar een makkelijke overwinning: 1-3.

Dat de toeschouwers waar voor hun geld kregen, werd in de tweede helft wel duidelijk. Van Veen zette de 1-4 op het scorebord, maar kreeg luttele minuten later ook zijn tweede gele kaart. Tussendoor had Seku Conneh voor de 2-4 gezorgd. Fortuna zette meer druk en kwam op gelijke hoogte via weer Conneh en Jasper Waalkens: 3-4 en 4-4. De wedstrijd ging op en neer, met kansen voor beide ploegen. Drie minuten voor tijd viel de winnende treffer. Ryan Sanusi werkte na voorbereidend werk van Justin Mathieu binnen: 4-5.

Telstar - FC Den Bosch 1-2
De thuisploeg nam al snel de leiding; het was Kenneth Dougall die in de achtste minuut uit een corner raak kopte. FC Den Bosch herstelde zich en kwam tien minuten later via een schot van Elvis Kabashi op gelijke hoogte: 1-1. Vlak na rust kwamen de bezoekers goed weg toen een pegel van Anmar Almubaraki tegen de lat ging. Telstar miste vervolgens ook een strafschop, na een charge van Justin Tapahary. Kees Heemskerk keerde de inzet van Ralf Seuntjes. Geheel tegen de verhouding kwam FC Den Bosch zeven minuten voor tijd aan de leiding. Een heerlijk schot van Anthony Lurling schonk de bezoekers de drie punten.

RKC Waalwijk - Helmond Sport 0-0
In de eerste helft werd weliswaar niet gescoord, maar kansen waren er zeker. De betere mogelijkheden waren voor de bezoekers, die het leer echter niet achter Arjan van Dijk kregen. Na de onderbreking was het echter RKC dat meer aanspraak maakte op de overwinning. De hekkensluiter was echter slordig in de afwerking; het was een wonder dat Wouter van der Steen zijn doel schoon hield. De laatste tien minuten speelde Helmond Sport met tien man; er was al driemaal gewisseld en Stanley Elbers kon het duel niet hervatten.