NEC moet titelfeest ondanks kwartet aan doelpunten uitstellen

MVV Maastricht - NEC 1-4
NEC kon de vroegste kampioen in het Nederlandse betaalde voetbal worden, want het is een profelftal nog nooit gelukt om de schaal al in maart te bemachtigen. De bezoekers uit de Keizerstad kregen in de eerste helft de beste kansen, maar keken na een klein kwartier tegen een achterstand aan. Jordy Croux schoot de bal na een inschattingsfout van Giovanni Gravenbeek voorbij Joshua Smits: 1-0. Zes minuten later deed NEC echter alweer wat terug: Rens van Eijden schoot een afvallende bal uit een hoekschop droog tegen de touwen. De verdediger raakte later ook nog met een kopbal de lat.

NEC stelde de overwinning in de tweede helft veilig: Sjoerd Ars kopte de bal uit een vrije trap tegen de paal, maar de rebound was vervolgens een prooi voor Van Eijden. Een kwartier voor tijd besliste Ars de wedstrijd door de bal op aangeven van Alireza Jahanbakhsh in het doel te schuiven. Pascal Huser was in de slotfase dicht bij de aansluitingstreffer, maar hij stuitte op Smits. Via een benutte strafschop van Ars werd het zelfs nog 1-4. NEC neemt het na de interlandonderbreking op 3 april in de eigen Goffert op tegen Sparta Rotterdam.

FC Eindhoven - Sparta Rotterdam 1-0
Eindhoven hoopte de druk op NEC hoog te houden, maar de eerste grote kans in het Jan Louwers Stadion was voor de gasten: Pieter Nys kopte na zes minuten tegen de paal. De thuisploeg kreeg ook voldoende mogelijkheden, maar de eerste helft bleef verstoken van doelpunten. Twee minuten na de verplichte onderbreking kwam Eindhoven op 1-0: Tom Boere kopte de bal op prachtige wijze achter Roy Kortsmit. Sparta Rotterdam ging in het restant van de tweede helft op jacht naar de gelijkmaker, maar het zat de bezoekers niet mee. Paul Gladon raakte bijvoorbeeld de lat en een goal van Denis Mahmudov werd afgekeurd.

Jong FC Twente - FC Oss 1-0
Oss won zijn laatste vijf competitiewedstrijden, maar speelde geen beste eerste helft in De Grolsch Veste. De eerste kans was ook voor de thuisploeg, maar Jonathan Swieter miste het doel op een haar na. Na zeven minuten kreeg ook Oss een mogelijkheid: Rick Stuij van den Herik schoot in het zijnet. Beide partijen kregen in de tweede helft enkele kleine mogelijkheden, maar de thuisploeg sloeg na 72 minuten daadwerkelijk toe. Invaller Allesio Da Cruz kon de bal in een leeg doel schieten en bezorgde de beloften van FC Twente zodoende een magere overwinning. Oss verloor na vijf speelronden zijn ongeslagen status.

FC Volendam - Helmond Sport 4-1
Volendam was een stuk sterker dan Helmond en stond na achttien minuten al met 2-0 voor. Raymond Fafiani knalde na een gewonnen kopduel van Ludcinio Marengo de openingstreffer binnen en Gijs Luirink was met een kopbal trefzeker. Kevin Brands was later dicht bij de 3-0, maar had het vizier niet op scherp staan. Guyon Philips maakte er vijf minuten na rust alsnog 3-0 van door beheerst raak te schieten. Na de rode kaart van Jeffrey van Nuland nam de Volendamse druk alleen maar meer toe. Door doelpunten van Roel van de Sande en Brands werd het 4-1 in het winderige Kras Stadion.

Achilles 29 - Almere City FC 3-1
In het eerste half uur schoot Almere City FC tweemaal op het aluminium. Vincent Janssen mikte na vijf minuten al op de lat en dik twintig minuten later was het Thijs Bouma die van afstand de lat trof. Het eerste bedrijf leek zodoende doelpuntloos te eindigen, maar twee minuten voor rust werkte Jerge Hoefdraad de bal door de benen van Leon ter Wielen: 0-1. Vijf minuten na rust verscheen de 1-1 op het scorebord. Agil Etemadi had geen antwoord op een fraai schot van Rutger Worm. Achilles kwam vervolgens goed weg: Nicky van der Groes haalde een inzet van Sander Keller van de lijn. Kürsad Sürmeli kopte zes minuten voor tijd de 2-1 binnen en Jop van Steen zette enkele minuten later de 3-1 op het scorebord.

RKC Waalwijk - FC Emmen 1-1
De bezoekers speelden een povere eerste helft en liepen na tien minuten al achter de feiten aan. Na een corner zorgde Malcolm Esajas voor de 1-0, nadat de bal was blijven liggen en Marko Meerits grabbelde. FC Emmen drong aan naarmate het eerste bedrijf vorderde en was in de 38e minuut dicht bij de 1-1; Boy Deul raakte de lat. Vijf minuten na rust kwam FC Emmen op 1-1; Ralph Vos keerde een kopbal van Niek Vossebelt, maar de rebound was voor Frank Olijve. In het restant van de tweede helft ging de wedstrijd op en neer, met kansen voor beide ploegen. Meer doelpunten bleven echter uit. FC Emmen won nog nooit een competitieduel in Waalwijk.

SC Telstar - Jong PSV 1-1
De ploeg van Michel Vonk ging met een minimale voorsprong de rust in. Na ruim twintig minuten spelen verkeek Jesse Bertrams zich op een inzet van Jonathan Kindermans en verscheen de 1-0 op het scorebord. De voordelige marge van Telstar verdween na ruim een uur spelen. Augustine Loof kopte uit een hoekschop de 1-1 achter Wesley Zonneveld. Daarna kregen beide ploegen diverse kansen om drie punten aan het duel over te houden. Bertrams ging ook nog twee keer in de fout, maar Telstar kon niet nogmaals profiteren.