NEC op 101 punten, De Graafschap haalt play-offs

NEC - Jong Ajax 2-1
NEC heeft de titel al lang en breed binnen, maar de ongenaakbare ploeg uit Nijmegen wilde nog door de grens van honderd punten en honderd doelpunten breken. Dat eerste lukte: door een overwinning op Jong Ajax kwam de teller, met nog een duel te gaan, op 101 punten. Dat lukte nog nooit eerder een ploeg op het tweede niveau van Nederland. Christian Santos kopte op aangeven van Marcel Appiah de 1-0 binnen en tekende daarmee voor competitiegoal 98. Anthony Limbombe miste vervolgens een dot van een kans op 2-0, een score Navarone Foor even later wel verzorgde. Dat deed hij met een heerlijke omhaal. Na rust kreeg NEC dotten van kansen op de 3-0 en dus de honderdste competitietreffer, maar het mocht niet zo zijn. Ajax kwam via Tom Noordhoff zelfs nog terug tot 2-1. NEC heeft nog een wedstrijd voor een goal, uit bij VVV-Venlo.

Jong FC Twente - FC Eindhoven 0-1
FC Eindhoven kan zich al richten op de nacompetitie, want de ploeg van trainer Jean-Paul de Jong staat vast op de tweede plek. Men zal echter met een goed gevoel richting de nacompetitie willen gaan en met name via Joey Sleegers en Branco van den Boomen, de twee die al het hele seizoen uitblinken bij FC Eindhoven, stichtten de bezoekers gevaar. Laatstgenoemde raakte met een vrije trap de lat. Na de pauze kwam het eerste belangrijke moment op naam van Sleegers, die de bal in de handen van Jong FC Twente-keeper Timo Plattel werkte. Aan de andere kant kreeg Ryo Miyaichi een kans op de 1-0, maar de Japanner vond Chiel Kramer op zijn pad. In de blessuretijd was het alsnog raak voor de bezoekers: wie anders dan Sleegers.

Almere City - Roda JC Kerkrade 0-1
Almere City moest het in eigen huis doen zonder de felbegeerde topscorer Vincent Janssen: de man van negentien competitiegoals zat een schorsing uit. Norair Mamedov nam de honneurs waar in de aanval en hij kreeg na een minuut of twintig spelen drie flinke kansen. Met name zijn eerste mogelijkheid was haast niet te missen, maar geheel vrijstaand werkte hij de bal over het doel van de bezoekers. Op dat moment was het al wel 0-1 voor Roda JC, dat door een steekbal van Hicham Faik en afronding van Mitchel Paulissen op voorsprong was gekomen. Na rust kregen beide ploegen kansen op doelpunten. Zo werd een kopbal van Tom Van Hyfte (Roda JC) van de lijn gehaald, terwijl Mamedov rakelings over kopte.

FC Emmen - Telstar 4-0
Voor FC Emmen stond er tegen Telstar veel op het spel, want de ploeg van Joop Gall kon zich plaatsen voor de halve finale van de nacompetitie. Bij een overwinning zou FC Emmen vrijgeloot zijn voor de eerste ronde van het 'toetje'. De club uit Drenthe slaagde in die opzet en dat gebeurde na rust. Alexander Bannink gleed de bal even na de pauze binnen voor de 1-0 en zijn twaalfde van het seizoen. Niet lang daarna werkte Boy Deul de 2-0 en de 3-0 binnen voor de nummer vier van de rangschikking van de Jupiler League; met name de 3-0 was een pracht van een treffer met heerlijk combinatiespel. Ook de 4-0, een fantastische stift van Leandro Resida, mocht er zijn.

FC Volendam - VVV-Venlo 1-1
In een duel tussen twee subtoppers, belangrijk voor de plekken die recht geven op deelname aan de nacompetitie, had het in het blauw gestoken VVV-Venlo in de eerste fase het beste van het spel. Grote kansen creëerden de Limburgers aanvankelijk echter niet, tot Jerold Promes een inzet gekeerd zag worden door FC Volendam-keeper Theo Zwarthoed. Na de onderbreking zorgde ex-Volendammer Melvin Platje met een prima kopbal, op aangeven van Quin Kruijsen, voor de belangrijke 0-1 voor VVV. Een kwartier voor tijd kwam FC Volendam weer op gelijke hoogte, toen Kruijsen een overtreding beging in het strafschopgebied. Kevin Brands benutte de toegekende penalty.

De Graafschap - Fortuna Sittard 3-0
De Graafschap klom dankzij de derde zege op rij dichter naar FC Volendam toe en treedt de play-offs binnen. Krizstopher Vida tekende op aangeven van Vlatko Lazic na een kwartier voor de 1-0 en daarna bepaalde Vincent Vermeij de ruststand op 2-0, met alweer doelpunt nummer zeventien van dit seizoen. Een kwartier na rust tekende diezelfde Vermeij met een snoeihard schot voor zijn tweede van de avond en was het verzet van Fortuna echt gebroken. Er kwamen nog de nodige kansen voor de Superboeren, maar geen daarvan vloog erin. Donny de Groot verzuimde op zijn beurt zijn oude club pijn te doen, door een prima kans onbenut te laten.

FC Oss - Sparta Rotterdam 1-5
Een heet avondje in Oss leverde zes goals en drie rode kaarten op. Halverwege de eerste helft maakte Paul Gladon de 0-1 voor de bezoekers uit Rotterdam, waarna het vlak voor rust uit de klauwen liep. Doelman Luuk Koopmans (die in de zomer naar PSV gaat) kreeg rood voor het neerhalen van een tegenstander en reservekeeper Nick Hengelman kwam er vervolgens in, maar kon de penalty van Gladon niet keren en dus werd het 0-2. Er volgde een opstootje, waarbij zowel Justin Mathieu als Roy Kortsmit rood kreeg. Daardoor begon de tweede helft met negen tegen tien. In die tweede helft tekende Gladon voor zijn hattrick en leek FC Oss nog even terug te komen via Jorzolinho Falkenstein (1-3). Denis Mahmudov (1-4) en Thomas Verhaar (1-5) zorgden echter voor een forse uitslag in Sparta's voordeel.

MVV Maastricht - FC Den Bosch 3-0
De geweldige reeks van MVV wordt verlengd. De Maastrichtenaren pakten vijftien punten uit de laatste vijf duels en maakten er nu zelfs achttien uit zes van, door FC Den Bosch met 3-0 te kloppen: alle goals vielen in de laatste twintig minuten. Niels Vorthoren kopte vroeg naast en stuitte later op doelman Bruno Appels, terwijl ook Davy Brouwers zijn kans niet afmaakte. Bij de bezoekers had Anthony Lurling geen geluk met een schot en maakte ook Darren Maatsen geen gebruik van de ruimte bij een vrije schietkans. Na een uur trad Appels reddend op bij een kopbal van Vorthoren, die amper houdbaar leek.

Mark Veldmate was wél trefzeker en maakte de sfeer opperbest in Maastricht. FC Den Bosch kwam slechts tot een schot op de paal en raakte Barry Maguire kwijt met een rode kaart. MVV'er Bryan Smeets schoot de strafschop die volgde over. Een paar minuten later maakte hij die fout alsnog goed, door op mooie wijze de 2-0 binnen te volleren. Vorthoren pikte ook nog zijn goal mee en kreeg zo een beloning voor zijn harde werken. MVV stond recent nog zeventiende, maar passeert nu Jong Ajax en Almere City FC en is opgemarcheerd naar een knappe tiende plaats in de rangschikking.

RKC Waalwijk - Jong PSV 2-2
Het seizoen 2014/15 lijkt niet met een hoge noot te eindigen voor RKC. Na de overwinningen op Almere City FC en Achilles'29 werd de stemming weer wat positiever, maar vrijdagavond zat er voor het team van Peter van den Berg geen zege op de talenten van PSV in. François Marquet, die gehuurd wordt van Standard Luik, schoot na dik tien minuten van grote afstand raak: het was zijn eerste doelpunt dit seizoen voor het beloftenelftal. Na een uur spelen verdubbelde Steven Bergwijn de voorsprong en liet ook RKC van zich horen, met de aansluitingstreffer van Simon van Zeelst. Vlak voor tijd redde Frank van Mosselveld, bezig aan zijn laatste weken in Waalwijk, toch nog een punt.

Helmond Sport - Achilles'29 3-1
In november hield Achilles'29 de punten nog knap in Groesbeek, maar ditmaal ging het kopje onder tegen Helmond Sport. Clubtopscorer Stanley Elbers maakte allereerst het verschil in Helmond. De man die er tot vrijdag al twaalf had gemaakt, tekende nu voor nummer dertien. In de tweede helft kopte hij bij de tweede paal een voorzet binnen. Daarna leek de thuisclub pas echt het ritme te hebben gevonden en Oumar Diouck ('85) en Kevin Visser ('86) maakten snel de tweede en derde goal van de avond. Als pleister op de wonde verzorgde Steven Edwards nog wel de eretreffer. In punten komt Helmond Sport gelijk met FC Den Bosch.