NEC wint na jaar weer een uitwedstrijd en verlaat gevarenzone

NEC won zijn laatste uitduel op 22 februari (Willem II, 2-3) en wachtte dus al een jaar op een overwinning op vreemde bodem. De zege kwam bovendien als geroepen voor de Gelderlanders, want zij stonden voorlaatste met hetzelfde puntenaantal als hekkensluiter ADO Den Haag. De gasten begonnen nog wel erg ongelukkig in het Mandemakers Stadion: Alireza Jahanbakhsh leek na tachtig seconden te scoren, maar raakte de paal en na zes minuten was het aan de overzijde wel raak. Romeo Castelen schoot een afvallende bal vanaf de rand van het strafschopgebied laag langs Kalle Johnsson: 1-0.

NEC legde zich hier niet bij neer en vervolgde de jacht op de gelijkmaker. Die viel, nadat Kevin Conboy met een afstandsschot de lat had geraakt, na 25 minuten. De bal viel plotsklaps voor de voeten van Navarone Foor, die het leer in de rebound hoog in de netten schoot en zijn tweede doelpunt van het seizoen noteerde. De thuisfans lieten met woord en gebaar blijken ontevreden te zijn over het spel van RKC en zagen dat hun favoriete ploeg ook nog met een achterstand de kleedkamer in ging. Lasse Nielsen kopte een vrije trap van Ryan Koolwijk in de verre hoek: 1-2.

Sören Rieks (schot naast) en Jahanbakhsh (kopbal tegen lat) deelden kort na rust bijna de genadeklap uit aan RKC, maar de thuisploeg bleef vooralsnog in leven en ging derhalve fanatiek op zoek naar de gelijkmaker. De geelhemden werden gevaarlijk via Robert Braber en Aurélien Joachim, maar een kleine twintig minuten voor tijd kregen zij alsnog het deksel op de neus. Na een voorzet van de rechterflank schoot Michael Higdon de 1-3 binnen en maakte hij zijn negende treffer van het seizoen. NEC beperkte zich in de slotfase tot verdedigen en trok de zege over de streep.