NEC zet imponerende winstreeks voort; PSV gaat hard onderuit

NEC - Telstar 2-0
NEC kreeg via Christian Santos en Alireza Jahanbakhsh de eerste twee kansen van de wedstrijd, maar verder was er weinig aan in De Goffert. De grootste mogelijkheid in de ietwat gezapige eerste helft was nog voor Gregor Breinburg, wiens schot via een tegenstander de lat raakte. Met Sjoerd Ars binnen de lijnen kwam NEC al beter voor de dag, maar Telstar was via Ralf Seuntjens het eerst gevaarlijk. Doelman Joshua Smits redde prachtig. Na een klein uur opende Christian Santos de score, door na een voorzet van Anthony Limbombe doel te treffen: 1-0. NEC speelde de wedstrijd vervolgens relatief gemakkelijk uit en liep via Krisztján Emilsson nog uit naar 2-0.

Helmond Sport - FC Eindhoven 2-3
FC Eindhoven opende na een kwartier de score in de Brabantse derby: Jason Bourdouxhe schoot de bal na een scrimmage achter Wouter van der Steen. Na de rode kaart voor Chiro N'Toko nam Helmond echter het initiatief, maar tot grote mogelijkheden kwam men nauwelijks. Na een uur verdubbelde Eindhoven de marge: Maxime Gunst schoot een strafschop prachtig binnen. Koen Weuts verzorgde even later de aansluitingstreffer, maar meer zat er voor Helmond niet in. Branco van den Boomen maakte er zelfs nog 1-3 van en de aansluitingstreffer van Dave Nieskens kwam voor Helmond te laat.

FC Oss - Roda JC Kerkrade 1-0
FC Oss en Roda JC Kerkrade wisten het publiek in het eerste halfuur niet te vermaken, want er werden slechts twee kansjes gecreëerd. In het laatste kwartier van de eerste helft gingen de gasten gretiger op zoek naar de 0-1: Hicham Faik stuitte op Luuk Koopmans en even later werd een poging van Anco Jansen van de lijn gehaald. Oss was na rust dicht bij een goal, maar Laurens ten Den trof de paal. Via Jonathan Opoku werd het twintig minuten dan toch 1-0, door de bal met zijn rechter hard raak te schieten. Roda eindigde het duel zelfs met tien man doordat Jansen een rode kaart kreeg wegens een slaande beweging. Oss heeft nu zijn laatste vier wedstrijden gewonnen.

FC Volendam - Achilles'29 1-0
Het begin was voor FC Volendam, maar de tegenstander werd langzaamaan sterker en was vlak voor rust dicht bij de 0-1. Thijs Hendriks schoot echter net naast. De beste kans was wel voor de thuisploeg: Brandley Kuwas trof de paal. In de tweede helft waren de betere kansen voor Volendam (onder anderen Ludcinio Marengo, Kevin Brands en Rutger Worm zorgden voor dreiging) en op aangeven van Marengo maakte Tom Overtoom er uiteindelijk 1-0 van. De Wijdbroeken trokken die summiere voorsprong over de streep en maakten een einde aan de ongeslagen reeks van Achilles, die twee speelronden duurde.

Almere City FC - FC Emmen 0-0
Almere City en Emmen konden in de eerste twintig minuten niet gevaarlijk worden, maar de bezoekers groeiden daarna in de wedstrijd. Tot grote kansen kwamen beide partijen in de eerste helft evenwel niet. Ook na rust viel er weinig te genieten op het kunstgrasveld in Flevoland, maar Almere was nog het dichtst bij een driepunter. Vincent Janssen volleerde de bal een kwartier voor tijd echter van dichtbij over het doel. Beide ploegen schieten niet veel op met de puntendeling.

De Graafschap - Jong PSV 5-0
Karim Tarfi en Moussa Sanoh kregen de eerste kansen op De Vijverberg, maar daarna viel er lange tijd weinig meer te genieten. Toch stelde De Graafschap in de laatste acht minuten van de eerste helft de zege veilig: Robin Pröpper kopte de bal uit een hoekschop binnen en Caner Cavlan tekende daarna voor de 2-0. De beloften van PSV konden de schade in de tweede helft niet beperkt houden, want Vincent Vermeij kopte op aangeven van Kristoffer Vida de 3-0 binnen. Via Cavlan en een eigen doelpunt van Jordy de Wijs werd het ook nog 5-0 in Doetinchem.

VVV-Venlo - Jong Ajax 1-0
VVV verloor slechts één van zijn laatste tien competitiewedstrijden en werd ook vrijdagavond niet geklopt. Goed was het allemaal niet wat het team van Maurice Steijn liet zien, maar dat zal waarschijnlijk door de vingers worden gezien. De Koel hield namelijk de drie punten, nadat Melvin Platje twintig minuten voor tijd de ban brak. De cultheld maakte alweer doelpunt nummer negen van dit seizoen en leidde zijn team daarmee naar de tweede overwinning op rij. FC Emmen wordt gepasseerd en dus staat VVV zevende.

Sparta Rotterdam - Fortuna Sittard 3-0
De doelpunten bleven bewaard voor de tweede helft op Het Kasteel. Sparta creëerde al wel vroeg in de wedstrijd flink wat kansen, maar Ferhat Kaya stond paraat en voorkwam een vroeg Rotterdams feestje. Fortuna liep zich vaak al op eigen helft vast en kwam nauwelijks toe aan voetballen. Pas na een uur drukte Sparta het overwicht uit in de score: uit een vrije schop van Huseyin Dogan maakte Michel Breuer de 1-0. Niet veel later deed Pieter Nys zijn oude club pijn met de tweede van de avond en was het gespeeld. Nys verergerde het leed zelfs nog met de 3-0. Fortuna heeft nu al zeven keer op rij verloren.

FC Den Bosch - Jong FC Twente 2-0
Op de ranglijst ontliepen beide teams elkaar tot vrijdag nauwelijks, maar in de rechtstreekse ontmoeting trok FC Den Bosch aan het langste eind. Moreno Rutten zette zo'n vijf minuten voor rust voor, waarna Peet Bijen onder de bal doorging en Joey Belterman optimaal profiteerde (1-0). Snel na rust breidde de thuisclub de voorsprong uit: met de punt van de schoen verlengde Jort van der Sande een vrije schop van Barry Maguire tot in het doel. Jong FC Twente, dat met Kasper Kusk en Ryo Miyaichi voetbalde, kreeg weinig gedaan in De Vliert

MVV Maastricht - RKC Waalwijk 1-1
Na de winst op Sparta boekte RKC niet ook buitenshuis een zege. Peter Jungschläger hoopte matchwinner te worden tegen MVV, nadat hij na twintig minuten een vrije trap van enorme afstand binnen had geschoten. De thuisclub bleef echter strijden en kwam voor rust al een keer dichtbij, toen de paal werd geraakt. Sven Braken bezorgde De Geusselt een kwartier voor het einde met het hoofd de 1-1 en daarmee een punt. MVV neemt het maandag alweer op tegen Jong PSV, terwijl RKC die avond uit bij FC Oss speelt.