Nederland door late treffer Robben toch langs Engeland

Het opvallende moment gebeurde na ongeveer een uur spelen. Kort nadat Robben na een mooie rush de score had geopend, speelde Huntelaar de bal naar Dirk Kuyt en sprintte hij het strafschopgebied in. De voorzet vanaf rechts was op maat en Huntelaar knikte hard binnen, maar raakte met zijn kop ook het hoofd van verdediger Smalling. De twee bleven op de grond liggen en moesten gewisseld worden: Huntelaar kon zelf het veld aflopen, maar Smalling moest per brancard van het veld gehaald worden. Het is nog niet bekend wat de twee aan het duel hebben overgehouden. Luuk de Jong kwam in het veld voor Huntelaar en hij zag Engeland nog wel terugkomen tot 2-2, maar door een goal van Robben in blessuretijd won Nederland na een bloedstollende slotfase alsnog.

Het venijn van het duel zat in de staart: voor rust gebeurde er niet bijster veel op Wembley. Engeland en Nederland (voor het eerst in de nieuwe, geheel zwarte uittenues) speelden erg verdedigend en veel kansen werden er in de eerste helft dan ook niet gecreëerd. Oranje kreeg er maar een, maar Joe Hart wist een schot van Robben te redden. Engeland hoopte een penalty te krijgen, maar scheidsrechter Felix Brych floot niet voor vermeende overtredingen in het Nederlandse strafschopgebied, en kort hierna moest Steven Gerrard zich plotseling laten vervangen door Daniel Sturridge. De aanvaller zorgde met zijn acties direct voor enige opwinding, maar het leverde geen goal op.

Van Marwijk bracht voor de tweede helft Huntelaar en Stijn Schaars in de ploeg voor en zij zagen Engeland beter beginnen na de thee. Sturridge kreeg zelfs een goede mogelijkheid om de score te openen, maar zijn schot kon worden gepakt door Maarten Stekelenburg, die merkte dat Nederland daarna wat sterker werd. Huntelaar had al een gevaarlijk schot dat net naast ging, voordat de spits ruimte maakte voor Robben, die na een fraaie actie de score opende. Twee minuten later kopte Huntelaar zelf de 0-2 binnen, maar bij die goal knalde hij met zijn hoofd op dat van Smalling, waardoor hij snel weer gewisseld moest worden. Na een kleine onderbreking kwam Stewart Downing dichtbij de aansluitingstreffer, maar de Liverpool-aanvaller schoot net voorlangs, en Oranje ontsnapte toen Sturridge schrok van een grote kans en de bal recht in de handen van Stekelenburg werkte.

De aansluitingstreffer viel vijf minuten voor tijd alsnog, via Cahill, waarna de Engelsen vol goede moed op jacht gingen naar de gelijkmaker. Die kwam er kort voor het verstrijken van de reguliere speeltijd ook: Phil Jones speelde Young vrij in het vijandelijke strafschopgebied en hij passeerde Stekelenburg, waardoor het treffen in een remise leek te gaan eindigen. Robben besliste echter anders: in de blessuretijd maakte hij alsnog het winnende doelpunt namens Nederland, door de bal uit stand in de verre hoek te krullen. Het prachtige doelpunt van Robben betekende dat Nederland een einde maakte aan een matige reeks interlands en dat Stuart Pearce met een nederlaag debuteerde bij de Engelsen.