Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico's van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Nederland hoort thuis in de Europa League en niet in de Champions League

Laatste update:

Ook collega Steve McClaren van FC Twente biechtte openlijk zijn mindere interesse in de Europa League op. In Hannover kwam hij evenmin met de sterkste formatie opdagen. Gelet op het chronische gebrek aan creativiteit viel dat minder op dan bij PSV. De Enschedese runner-up waggelt immers al weken door de vaderlandse competitie.

Zeker, er valt heel veel aan te merken op de Europa League in de huidige vorm. Inderdaad een slap aftreksel van de Champions League, in elk geval financieel. Het contrast tussen de twee is alleen al qua verdiensten veel en veel te groot, maar geld blijft geld en elke bonus is in de hedendaagse crisis puur meegenomen. De arrogantie van PSV en FC Twente valt om meerdere redenen scherp af te keuren. PSV speelde thuis en belazerde met de verkeerde instelling en benadering van het duel tegen Dnjepr ook nog eens zijn eigen aanhang. Okay, de donderdag als speeldag voor de Europa League wringt aan alle kanten. De bevoorrechte Champions League heeft nu eenmaal meer prioriteit en mag twee speelavonden opeisen.

De UEFA schaamt zich allerminst voor zijn overdreven voorkeur voor de Champions League. Tiny Sanders, algemeen directeur van PSV, tracht al jaren de UEFA te bewegen tot een meer evenwichtige en gelijkwaardige aanpak van de twee Europese competities. Juist daarom mag en kan hij het wangedrag van zijn trainer Advocaat nooit tolereren. Vloeken in de kerk. Mede door de slechte en ongeïnspireerde resultaten van PSV en FC Twente zakte Nederland in het puntenklassement af naar een negentiende plaats. Zoiets wreekt zich nog niet volgend seizoen, maar in de nabije toekomst kost dat plaatsen voor de Champions en Europa League. En dat scheelt hoe dan ook inkomsten.

Terecht hekelden andere clubs het belachelijke beleid van PSV en FC Twente. Voor de groepsfase verspeelde Nederland al de deelneming van Feyenoord, AZ, Heerenveen en Vitesse. Het schrikbeeld dreigt dat niemand overwintert. Want Ajax kan nog altijd als vierde eindigen in de poule. Het was in het seizoen 1998/99 voor het laatst dat Nederland na de jaarwisseling niet meer door Europa zwierf. Een herhaling is mogelijk, want Manchester City kan Ajax in de groep nog steeds van de derde plaats afhouden. De Engelse kampioen heeft meer kwaliteit, maar dat laat zich lastig tot een collectief kneden.

Wie de prestaties van Ajax in de Champions League objectief analyseert, kan niet anders dan vaststellen dat de landskampioen eigenlijk bitter weinig te zoeken heeft op het galabal van het Europese voetbal. Kansloos tegen Real Madrid en Borussia Dortmund, erg fortuinlijk tegen Manchester City. In Amsterdam gingen de Engelsen aan hun eigen irritaties en gekijf ten onder en in Manchester verdienden the Citizens eerder de punten dan Ajax. Het Nederlands voetbal kan dan wel excelleren in balbezit, maar dat heeft op het hoogste niveau geen enkele waarde en betekenis. De top van de Eredivisie moet zich eens realiseren dat ze thuishoort in de Europa League en niet in de Champions League.

De negentiende plaats op de Europese ranglijst geeft exact aan waar het nationale clubvoetbal momenteel staat. Afgegleden naar de middenmoot, ver afgedreven van de elite uit de grotere landen. Het is een illusie om te dromen van een permanente terugkeer. Zelfs Johan Cruijff kan dat sprookje niet meer tot leven wekken. Het is totaal misplaatst dat Nederlandse deelnemers de Europa League minderwaardig achtten en niet serieus nemen. Ze hebben helemaal geen keus. De Champions League is en blijft te hoog gegrepen. Wat miljoenen ophalen in de groepsfase en daarna hopen op een doorstart in de Europa League.

En wat zijn PSV en FC Twente nou in feite opgeschoten met het verkwanselen van hun wedstrijden in de Europa League? PSV struikelde ongemakkelijk over de ambities van Vitesse. Onverdiend, zo veroordeelde Advocaat de nederlaag. Gelet op het aantal kansen klinkt dat niet absurd. Maar PSV ontbeerde andermaal scherpte voor het Arnhemse doel; een tekortkoming die niet eens verbaasde. FC Twente redde op het nippertje een punt tegen PEC Zwolle, en dat in het eigen stadion. Het bewijst eens temeer dat het helemaal geen kwaad kan om gewoon drie wedstrijden af te draaien in acht dagen. Voetballers spelen liever dan trainen. Rouleren heeft alleen zin met een brede en gelijkwaardige selectie. En elke internationale ontmoeting levert toch weer ervaring op, zeker bij jonge spelers.

Het past PSV en FC Twente niet om de Europa League af te doen als een ongewenste en storende onderbreking van de Eredivisie. Het is ook onzin om te stellen dat zoiets de amusementswaarde van de eigen competitie louter opwaardeert. De Eredivisie wordt toch al een beetje teveel als een 'leuke speeltuin' aangemerkt. Samen met de KNVB moeten PSV en FC Twente zich bekommeren om een krachtige lobby voor reële verbeteringen van de Europa League. De formule deugt niet. Veel te veel deelnemers. Verzin een list. Verdeel het totaal in twee of wellicht zelfs drie divisies, met tussentijdse promotie en degradatie. Schaf de groepen af. Voer van meet af aan weer het k.o.-systeem in. Dat zorgt bij voorbaat voor meer spanning dan nu in de al snel uitgebluste poules van vier ploegen.

De UEFA moppert al maanden dat veel landen en clubs de Europa League ongegeneerd verwaarlozen en in zekere mate boycotten. Het is waar, maar dat ligt voor een deel ook aan de UEFA zelf. Zeker PSV heeft de historie om in actie te komen tegen het starre regentendom. Maar dan dient het wel voor alles met het ware eerste elftal uit te komen tegen Dnjepr. Stel nou dat PSV opnieuw geen Champions League afdwingt, iets wat niet mag gebeuren maar wel kan met al die grillige types , dan lonkt opnieuw de ….. Europa League!

LEX MULLER

Sportjournalist sinds mensenheugenis. Schrijft al sinds 1966 over voetbal. Bezocht WK's vanaf 1974. Werkte tot 1994 voor kranten, waaronder twintig jaar bij het Algemeen Dagblad. Switchte daarna naar de televisie, maar legt zich sinds 1 januari 2011 volledig toe op sport op internet.

Nederlandse ploegen hebben niets in de Champions League te zoeken

Meer nieuws

'Roger Schmidt wil weg bij Benfica en plant onderhoud in met Bayern München'
8
De EK-selectie van Portugal: dit zijn de spelers die kans maken
5
Jeredy Hilterman ondanks promotie Willem II niet geheel tevreden
2
Viaplay vraagt Erik ten Hag op de man af of hij contact heeft gehad met Ajax
2
Stadionspeaker Roda JC wijt kolossale blunder onder meer aan slecht internet
20
Hans Kraay junior ziet bizarre taferelen in Kerkrade: 'Werkelijk ongelooflijk'
14

Meer sportnieuws

Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties