Niet Nederland maar Spanje pakt wereldtitel in Zuid-Afrika

Na vijf minuten spelen onderscheidde Maarten Stekelenburg zich reeds met een uitstekende redding. Sergio Ramos was na een vrije trap van Xavi vanaf rechts sterker in de lucht dan Robin van Persie, maar diens inzet werd door Stekelenburg goed gekeerd. Spanje was in de beginfase overduidelijk de bovenliggende partij. Door het harde spel van Nederland kreeg de Europees kampioen naarmate de wedstrijd vorderde echter minder grip op haar tegenstander. Vooral de charge van Nigel de Jong op Xabi Alonso had een rood tintje, maar ook Mark van Bommel liet zich niet onbetuigd toen hij Andrés Iniesta onderuit haalde. De verzoeken van de Spanjaarden aan leidsman Howard Webb om harder in te grijpen leverden niets op.

De ploeg van Van Marwijk kon Iker Casillas in het eerste bedrijf niet verontrusten. Na een foute pass van Sergio Busquets kwam Dirk Kuyt niet verder dan een slap schot en pas op slag van rust moest Casillas weer in actie komen. Een inzet van Robben in de rechterhoek werd door de doelman tot corner verwerkt. Tussendoor schoot Joris Mathijsen in het zestienmetergebied hopeloos mis toen de bal na een hoekschop zijn kant opkwam. Met name Xavi en Iniesta hadden duidelijk moeite met het harde spel van Oranje en waren niet in staat om met hun combinatievermogen David Villa te bereiken. De topschutter kwam niet verder dan een schot in het zijnet.

Joan Capdevila had de tweede helft vlak na de onderbreking een heel ander gezicht kunnen geven. Na een corner vanaf rechts verlengde Puyol de bal richting de tweede paal, waar Capdevila de bal niet goed kon verwerken. Oranje ging ook na rust door met haar harde spel en was in balbezit ietwat dominanter. Dat leverde na een uur spelen een grote kans voor Arjen Robben op. Met de punt van zijn schoen stond Casillas een doelpunt van de aanvaller in de weg. Ook Spanje had luttele minuten later op voorsprong kunnen komen. Eén meter voor de doellijn slaagde Villa er niet in om de bal achter Stekelenburg te schieten, terwijl Ramos bij een corner zich goed vrijliep en de bal een meter over het doel van Stekelenburg kopte.

Wederom Robben liet zeven minuten voor tijd een goede mogelijkheid onbenut. Van Persie kopte de bal goed door maar Robben kon zijn run niet met een doelpunt bekronen. In de eerste helft van de noodzakelijke verlenging waren de beste kansen voor Spanje. Stekelenburg voorkwam met zijn been een zeker doelpunt van invaller Cesc Fábregas, terwijl een geschampt schot van eveneens invaller Jesús Navas maar net naast het doel ging. Tussendoor werd een duidelijke charge van Heitinga op de voet van Villa niet met een strafschop bestraft.

In de tweede helft van de verlenging ontsnapte Heitinga niet aan zijn tweede gele kaart. Iniesta ging na een duel met de verdediger naar de grond en zorgde ervoor dat Nederland met tien man achterbleef. De middenvelder zorgde vervolgens vier minuten voor het verstrijken van de speeltijd voor het klasseverschil. Fábregas behield het overzicht en bracht Iniesta in stelling. De dribbelaar verschalkte Stekelenburg met een diagonale inzet: 1-0. Nederland was niet meer in staat om de achterstand ongedaan te maken en grijpt derhalve voor de derde keer naast mondiale roem.