Ongelukkig Burkina Faso laat ticket aan Algerije, ook Ghana naar WK

Algerije - Burkina Faso 1-0
Algerije verloor in 2002 voor het laatst in Mustapha Tchaker en bleef dinsdag dus ook ongeslagen in het stadion in Blida. De nummer 52 van de wereld nam in de eerste helft het initiatief, maar de Burkinezen bleven vrij eenvoudig op de been en waren zelf niet ongevaarlijk. Djakaridja Koné kreeg bijvoorbeeld een goede mogelijkheid, terwijl aan de andere kant Islam Slimani van Sporting Portugal niet zuiver was in de afronding. Het was al met al wat flets wat het thuisland liet zien en men had geluk dat Bougherra na een doldrieste tackle op Charles Kaboré weg kwam met een gele kaart en dus mocht blijven staan. Die beslissing van scheidsrechter Badara Diatta zal na afloop nog flink betreurd worden door Burkina Faso.

Het was namelijk Bougherra die kort na rust het enige doelpunt van de wedstrijd voor zijn rekening nam door bij een vrije trap de bal in het doel te frommelen: 1-0. Het lukte de Hengsten in het restant van het tweede bedrijf niet meer om er nog een doelpunt uit te peuren. De halve finalist van de Afrika Cup van dit jaar, waarbij de Nederlander Arjan van der Meijde als videoanalist tot de technische staf behoort, moet hierdoor blijven wachten op zijn eerste WK-deelname ooit.

Egypte - Ghana 2-1
De Ghanezen van Kwesi Appiah namen een grote voorsprong mee uit het thuisduel en zaten dus in een zetel. De gasten speelden ook een erg matige wedstrijd en verloren terecht, maar dat maakte niets meer uit. Het Egypte van de Amerikaan Bob Bradley werd na een rustig begin gevaarlijker en kwam na 25 minuten op voorsprong door een treffer van Amr Zaki, die scoorde na een vrije trap van Mohamed Aboutreika en mistasten van Abiola Dauda. Na een halfuur kreeg Mohamed Salah een goede kans op de tweede, maar Dauda verkleinde zijn doel en voorkwam dat de smaakmaker van FC Basel het thuispubliek voor een tweede keer kon laten juichen.

Het ontbrak Ghana aan creativiteit, want behoudens een schot dat naast ging van Sulley Muntari werd men aanvankelijk nauwelijks gevaarlijk. Doelman Dauda moest steeds vaker optreden als de redder in nood voor Ghana, maar zeven minuten voor tijd werd hij voor de tweede keer verslagen. Mohammed Gedo Nagi schoot diagonaal raak en de supporters in het Air Defence Stadium begonnen te geloven in een wonder. Kwalificatie voor het WK zat er voor De Farao's echter nooit in en invaller Kevin-Prince Boateng verzorgde in de slotfase nog de eretreffer voor Ghana, dat een hotel mag boeken in Brazilië.