Paal staat late zege Arsenal bij stug Besiktas in de weg

Besiktas - Arsenal 0-0
Demba Ba zorgde voor een geweldige start van de kraker tussen Besiktas en Arsenal. De aanvaller van de Turken besloot direct na de aftrap om op doel te schieten en zijn inzet belandde op de lat, boven de geschrokken Wojciech Szczesny. De keeper moest even later ook ingrijpen bij een volley van Ba, voordat Olivier Giroud aan de overkant de eerste twee kansen voor Arsenal miste. Ook Santi Cazorla en Jack Wilshere beproefden nog hun geluk, maar de bezoekers hadden het erg lastig in de eerste helft. Besiktas zat er fel bovenop en leek op voorsprong te komen na een slippertje van Calum Chambers. Ba kapte goed naar zijn goede rechterbeen en had de hoek voor het uitkiezen, maar de spits schoof de bal rakelings naast de voor hem verkeerde kant van de paal.

Arsenal kwam met de schrik vrij en kreeg hierna zelf ook nog een grote kans om nog voor rust op voorsprong te komen. Ramsey vond met een slim lobje Giroud, maar hij wist de bal niet te controleren, waardoor Tolga Zengin het leder kon oprapen. Besiktas en Arsenal gingen daardoor in evenwicht rusten en in de eerste minuut na de onderbreking kregen de bezoekers direct een goede mogelijkheid, maar Ramsey wist geklungel in de Turkse defensie niet af te straffen. Aan de overkant kwam er een goede kans voor Olcay Sahan, maar hij draaide de bal net naast. Besiktas zocht wel meer de aanval dan Arsenal, maar wist niet heel veel te creëren, wat ook gold voor de bezoekers uit Engeland. De wedstrijd kende maar weinig uitgespeelde kansen.

Twaalf minuten voor tijd mocht Santi Cazorla aanleggen voor een vrije trap op een gevaarlijke positie, maar zijn inzet ging vrijwel dwars door het midden en kon worden gepakt door Zengin, die hier overigens nog opvallend veel moeite mee had. Kort hierna kwam Arsenal met een man minder te staan: Ramsey trok op het middenveld zijn tegenstander naar de grond en kreeg zijn tweede gele kaart, wat resulteerde in zijn eerste rode kaart in zijn clubcarrière. Besiktas mocht het dus nog een klein kwartier met een man meer proberen, maar de vermoeidheid leek toe te slaan bij de gastheren. Arsenal had in de slotfase meer balbezit, maar het gewenste uitdoelpunt werd niet gevonden. Oxlade-Chamberlain kwam daar nog wel erg dicht bij: twee minuten voor tijd raakte hij de paal. In blessuretijd werd Besiktas-coach Slaven Bilic na een woede-uitbarsting nog naar de tribune gestuurd.

FC Kopenhagen - Bayer Leverkusen 2-3
Drie doelpunten in de eerste dertien minuten: FC Kopenhagen en Bayer Leverkusen deden het zeker niet rustig aan in de beginfase van het treffen in Denemarken. Stefan Kiessling zette de bezoekers in de vijfde minuut op voorsprong, door een voorzet van Hakan Calhanoglu binnen te tikken, maar drie minuten later zorgde voormalig PSV'er Matthias 'Zanka' Jörgensen met een rake kopbal uit een hoekschop voor de gelijkmaker. Bij de 2-1 was Zanka opnieuw belangrijk: ditmaal verlengde de verdediger de bal uit een vrije trap tot bij Daniel Amartey, die Bernd Leno met een kopbal van dichtbij kansloos liet. Bayer begreep er niets van en was het spoor even helemaal bijster, maar Kopenhagen profiteerde daar niet van. Bayer overleefde en kwam terug in de wedstrijd.

De druk werd weer opgevoerd en dat resulteerde na een halfuur spelen in de gelijkmaker van Karim Bellarabi, die profiteerde van goed werk van Heung-Min Son. De Zuid-Koreaan maakte kort voor rust zelf de 2-3: hij werd met een steekpass vrijgespeeld door Calhanoglu en schoof de bal vervolgens beheerst in de verre hoek. Kopenhagen moest in de tweede helft dus in de achtervolging, maar Roger Schmidt had zijn ploeg blijkbaar de opdracht gegeven om op zoek te gaan naar de 2-4. Bayer kwam goed uit de kleedkamer en kreeg een paar mogelijkheden om verder uit te lopen, waarbij Son nog het dichtst bij een doelpunt kwam. Gescoord werd er niet meer, maar dankzij de 2-3 zege in Denemarken heeft Bayer natuurlijk uitstekende papieren om de groepsfase te bereiken.