Pareltjes El Hamdaoui helpen Ajax langs SC Heerenveen

De doelpunten van de Marokkaan zullen de wereld overgegaan. El Hamdaoui opende de score na elf minuten, toen hij Kevin Stuhr Ellegaard iets te ver uit zijn doel zag staan en trefzeker was met een tergend langzame maar prachtige stift. Via Bas Dost kwam Heerenveen nog voor rust langszij, maar het was toch echt de avond van El Hamdaoui. Kort na rust zette hij Ajax op een nieuwe voorsprong, toen een voorzet van Eyong Enoh werd verlengd door Arnold Kruiswijk en El Hamdaoui de bal met een beheerste volley in de verre hoek legde. Ook deze treffer was van een grote klasse; evenals het slotakkoord van Anita. Hij pikte de bal voor de middellijn op, begon aan een rush en schoot beheerst raak.

De thuisploeg kon tevreden zijn met de doelpunten, maar het spel liet nog wel eens wat te wensen over. Ajax en Heerenveen namen tien minuten de tijd om de kat uit de boom te kijken, voordat het bij de eerste kans van de thuisploeg direct raak was. Suárez worstelde met Michel Breuer en legde de bal klaar voor El Hamdaoui, die scoorde met een wonderschoon stiftje. Kort hierna vonden de aanvallers van Ajax elkaar opnieuw en had Suárez moeten scoren, maar de aanvoerder schoof de bal net naast. Het koningskoppel van de Amsterdammers combineerde er in de eerste twintig minuten lustig op los en Ajax leek op rozen te zitten.

Heerenveen kreeg echter geen treffers meer tegen en was zelf bij haar eerste kans ook direct trefzeker. Roy Beerens haalde de achterlijn en legde de bal neer bij de eerste paal, waarna Maarten Stekelenburg te laat zijn doel uitkwam. Dost kwam voor de keeper en kopte de 1-1 binnen, waarna Ajax direct op zoek ging naar een antwoord. Suárez (tweemaal, waarvan één op de lat) en Rasmus Lindgren werden gevaarlijk met vrije trappen, terwijl Dost aan de overkant nog voor opwinding zorgde. Ditmaal schoof hij op aangeven van Beerens echter net naast.

Kort voor rust kreeg Suárez dé kans om Ajax opnieuw op voorsprong te zetten. Na een tikje van Siem de Jong kwam de aanvaller alleen voor Stuhr Ellegaard, maar in twee instanties wist de Uruguayaan tot de verbazing van velen niet te scoren. Suárez had duidelijk niet zijn dag, maar dat gold niet voor El Hamdaoui, die kort na rust op prachtige wijze ook de 2-1 voor zijn rekening nam. Heerenveen had nog een kleine drie kwartier de tijd om wat aan de achterstand te doen, maar de Friezen kregen geen uitgespeelde mogelijkheden en zagen Anita én Suárez nog de lat raken. De voorsprong bleef daardoor minimaal, maar bij Anita's tweede poging (na een lange rush) kwam Ajax alsnog in veilige haven: 3-1.