Paris SG wint en is voor derde jaar op rij kampioen

Montpellier - Paris Saint-Germain 1-2
Trainer Laurent Blanc kon niet beschikken over Zlatan Ibrahimovic (kuitblessure) en de geschorsten Thiago Motta en Marco Verratti, maar ook zonder dit drietal werd de titel dus binnengesleept. De bezoekers kregen in de eerste tien minuten al goede kansen: Ezequiel Lavezzi kopte na een voorzet van Maxwell naast, Edinson Cavani lobte over en de Uruguayaan kwam later een paar meter tekort om een slippertje van Hílton af te straffen. Na achttien minuten was het wel raak: Adrien Rabiot zette Blaise Matuidi met een splijtende pass vrij voor het doel en het loopwonder schoot overhoeks raak. Lavezzi verdubbelde de voorsprong na 25 minuten spelen de voorsprong door een voorzet van Serge Aurier in de korte hoek te schieten. Aurier hield Gregory van der Wiel overigens op de reservebank.

Cavani was na een half uur dicht bij de 0-3, maar zijn geplaatste bal werd uit de hoek gedoken door Jonathan Ligali. Montpellier gaf echter niet op, domineerde bij vlagen het balbezit en maakte nog voor rust de aansluitingstreffer. Salvatore Sirigu verkeek zich op een ver 'voorzetschot' van Anthony Mounier en daardoor werd het 1-2 in het Stade de la Mosson. Montpellier ging in de tweede helft voorzichtig op zoek naar de gelijkmaker. Zo mikte invaller Bryan Dabo naast, werd een schot van Daniel Congré geblokt en Kévin Bérigaud kon na een voorzet vanaf de rechterflank niet genoeg kracht achter zijn schot zetten. De krachten vloeiden langzaamaan weg bij Montpellier en PSG hield in het laatste kwartier relatief gemakkelijk stand.

Aurier kreeg tien minuten voor tijd nog een goede kans op de 1-3, maar zijn schot werd tegengehouden door Ligali en ook de rebound van Rabiot ging er niet in. Javier Pastore knalde in de blessuretijd nog tegen de paal en het bleef bij 1-2. PSG won zijn achtste competitiewedstrijd op rij en kon het de vijfde landstitel uit de clubgeschiedenis vieren. Voor Ibrahimovic is het overigens zijn twaalfde kampioenschap in veertien jaar. De 33-jarige Zweed staat dit seizoen op negentien doelpunten in 24 optredens. PSG sluit het Ligue 1-seizoen volgende week zaterdag af met een thuiswedstrijd tegen Stade Reims.

Olympique Lyon - Girondins Bordeaux 1-1
Lyon verloor vorige week zaterdag met 3-0 bij SM Caen en liet zaterdag dus opnieuw punten liggen. Les Gones keken al na drie minuten tegen een achterstand aan: spits Enzo Crivelli schoot de bal binnen nadat de thuisploeg een hoekschop niet kon wegwerken. De bezoekers konden echter niet lang van die voorsprong genieten, want Nabil Fekir won het duel van Lamine Sané en schoot de gelijkmaker achter Cédric Carrasso. Fekir heeft nu samen met Alexandre Lacazette dit seizoen al veertig doelpunten gemaakt en zij zijn daarmee het meest productieve tweetal van Lyon sinds 1950. In de tweede helft werd er niet meer gescoord, maar het Lyon van Hubert Fournier is zeker van de tweede plaats en daarmee ook deelname aan de groepsfase van de Champions League.

AS Monaco - FC Metz 2-0
Het speltempo lag in de eerste helft niet hoog en beide ploegen creëerden voor de 1-0 één goede kans. Yannick Ferreira-Carrasco raakte de bal na tien minuten niet goed en aan de andere kant was Juan Falcón dicht bij de 0-1. Op slag van rust sloeg Monaco in de persoon van Bernardo Silva toe: 1-0. De Portugees, die ook wel de 'Messi van Monaco' wordt genoemd, maakte zijn negende competitiedoelpunt van het seizoen. Het team van Leonardo Jardim verdedigde die minimale voorsprong met succes en kwam via invaller Valère Germain zelfs nog op 2-0. Monaco herstelde zich daardoor indirect van de 2-1 nederlaag van vorige week zondag tegen Olympique Marseille en heeft nog altijd twee punten meer dan nummer vier Marseille. De Monegasken treffen volgende week nog Lorient. Metz was reeds gedegradeerd.

Lille - Olympique Marseille 0-4
André-Pierre Gignac zette Marseille met een rebound binnen twee minuten op 0-1, nadat doelman Vincent Enyeama een schot van Dimitri Payet had losgelaten. Na een klein half uur spelen verdubbelde Rod Fanni met een kopbal op een hoekschop van Payet de voorsprong van l'OM: 0-2. De bezoekers van Marcelo Bielsa waren voor rust ook nog dicht bij een derde doelpunt, maar Gignac schoot naast na een goede actie en voorzet van Benjamin Mendy. Lille was in de beginfase van de tweede helft dicht bij de 1-2, maar Steve Mandanda hield Marcos Lopes van scoren af en Nolan Roux schoot in de rebound naast. Marseille vergat het duel na 65 minuten op slot te gooien toen Simon Kjaer een schot van Payet van de lijn haalde, maar via Romain Alessandrini werd het later alsnog 0-3. André Ayew bepaalde de eindstand met een lob op 0-4. Marseille blijft door de zege van Monaco de nummer vier.