PEC zet dankzij Benson flinke stap richting lijfsbehoud

Efficiëntie was het toverwoord voor PEC Zwolle in de eerste helft. De bezoekers vertoonden zich in de eerste dertien minuten niet één keer serieus in de buurt van het vijandelijke doel, maar bij de eerste gelegenheid was het wel meteen raak. Benson profiteerde van zijn snelheid, kapte vanaf links naar binnen de zestien in, en schoot snoeihard in de korte hoek raak. Verdiend was die voorsprong niet: VVV had in het openingskwartier het betere van het spel en kreeg ook kleine kansjes, zonder daarbij overigens écht gevaarlijk te worden.

Ook na de achterstand bleef de thuisploeg het proberen. Coach Ton Lokhoff, die zijn 200e wedstrijd coachte, zag vanaf de zijkant toe hoe Uche Nwofor, Barry Maguire, Robert Cullen en Bryan Linssen echter stuk voor stuk faalden in de afwerking. PEC, dat zich vooral beperkte tot verdedigen en duidelijk gokte op een snelle tegenstoot, werd pas in de laatste paar minuten van de eerste helft weer wat dreigender: Maikel van der Werff kon bijna geheel vrijstaand inkoppen, maar zijn inzet miste de juiste richting.

Aan het spelbeeld veranderde ook na de pauze weinig. VVV had meestentijds de bal, viel aan en de gelijkmaker leek dan ook in de lucht te hangen. Met name Aleksandar Radosavljevic was bijzonder dicht bij de 1-1. De middenvelder had de bal vijf meter voor het PEC-doel voor het inkoppen, maar presteerde het om het leer niet eens tussen de palen te krijgen. Omdat ook Linssen en invaller Yanic Wildschut misten, riep de thuisploeg het onheil min of meer over zichzelf af.

Benson deed na een kleine twintig minuten spelen na rust namelijk nogmaals voor hoe het wel moet: de spits profiteerde van zijn snelheid na een pass van Wiljan Pluim en had bovendien de mazzel dat VVV-verdediger Nils Röseler halfslachtig ingreep. Net voordat doelman Niki Mäenpää de bal kon keren, wipte de spits behendig zijn tweede van de avond tegen de touwen. Het was lovenswaardig dat de thuisploeg nadien vol goede moed bleef zoeken naar een treffer. Kansen voor (ditmaal) Röseler (kopbal gepakt door Diederik Boer) en Linssen (van richting veranderd en tegen de paal) leverden echter niets meer op.