PEC Zwolle toont veel veerkracht en houdt prachtreeks in stand

PEC leek nog wat hinder te ondervinden van de midweekse Europese inspanningen en had het lastig met Vitesse, dat zich met de technisch vaardige spelers buitengewoon goed thuisvoelde op het kunstgras in het IJsseldeltastadion. De eerste mogelijkheden waren dan ook voor de Arnhemmers, die doelman Diederik Boer een aantal keer van afstand onder vuur namen. De thuisploeg deed vervolgens wel iets terug via Van der Werff, maar het bleek niet meer dan een speldenprik. Eloy Room, die de afwezige Piet Velthuizen verving, toonde zich alert en tikte de inzet over.

Meer en meer trok Vitesse daarna de wedstrijd naar zich toe en dat vertaalde zich na 24 minuten spelen in de 0-1. Even nadat Kelvin Leerdam met het hoofd de paal raakte, belandde de bal voor de voeten van Davy Pröpper, die via Joost Broerse en een hand van Boer raak schoot. PEC was daardoor even van slag en werd pas in de slotfase weer dreigend: Broerse stuitte echter tot twee keer toe op Room. Vitesse hield dan ook eenvoudig stand en nam de minimale voorsprong zonder al te veel problemen mee de kleedkamer in.

De bezoekers zetten het goede spel van voor rust voort en leken al snel in de tweede helft op weg naar de beslissing. Zo zag Leerdam een hakbal van de lijn gehaald worden en was de middenvelder niet veel later met een krachtig schot wederom in de buurt van de 0-2. Uit het niets draaide de wedstrijd na een uur spelen echter volledig om. De thuisploeg leek wakker te schrikken, vloog naar voren en werd beloond voor het opportunisme: met een van richting veranderde vrije trap schoot Van der Werff de gelijkmaker binnen.

Daarna was het PEC voor en PEC na. Onder luid gejoel van de thuisfans zocht het elftal van Jans met man en macht naar de voorsprong. Invaller Stef Nijland was tot twee keer toe gevaarlijk, maar maakte de verkeerde keuzes, terwijl Jesper Drost een kopbal net naast de tweede paal zag vallen. Ook een furieus slotoffensief leek de Zwollenaren niks meer op te leveren, maar twee minuten voor tijd bepaalde Nijland anders. Dit keer was de balbehandeling van de spits wel goed en werd Room met een knal hoog in het dak kansloos gelaten: 2-1.