PEC Zwolle verslaat FC Groningen maar raakt scorende Necid kwijt

Groningen was sinds de 1-0 nederlaag in september 1987 ongeslagen gebleven tegen Zwolle op het hoogste niveau, maar liep zaterdag dus weer eens tegen een nederlaag aan. Het team van Erwin van de Looi kwam al na vijf minuten op achterstand in het IJsseldelta Stadion: verdediger Johan Kappelhof kopte een vrije trap van Bart van Hintum in zijn eigen doel. Een minuut later dachten de thuisfans even dat zij opnieuw konden juichen, maar een doelpunt van Necid werd vanwege buitenspel afgekeurd. Zwolle zette Groningen steevast vroeg onder druk en daar hadden de bezoekers alle moeite mee.

Na het eerste kwartier kreeg Groningen meer grip op de wedstrijd en dat leverde ook een paar mogelijkheden op. Tjaronn Chery ging voor eigen succes waar hij wellicht beter een medespeler had kunnen bedienen, Michael de Leeuw hamerde het leer in het zijnet, een kopbal van Danny Hoesen ging over en de spits dwong doelman Warner Hahn na een klein halfuur tot een uiterste krachtsinspanning. Groningen leek duidelijk te zijn wakker geschud na de openingsfase, maar liet achterin nog wel een paar steken vallen. Zwolle kreeg in het restant van de eerste helft immers nog drie honderdprocentkansen.

Jeroen Drost werd op tijd afgestopt door Hans Hateboer, Sergio Padt dook een kopbal van Necid uit de hoek en even later was de Tsjechisch international opnieuw dicht bij een goal. De blauw-witten namen het heft weer in handen en namen de minimale voorsprong ook mee de kleedkamer in. PEC leek ook in het begin van de tweede helft het initiatief te nemen, maar dat leverde lange tijd geen kansen op. Na een klein uur leverde de eerste serieuze mogelijkheid direct een doelpunt op: Trent Sainsbury kopte de bal na een vrije trap van Van Hintum voor het doel en Necid kopte vervolgens raak.

De 25-jarige huurling van CSKA Moskou maakte alweer zijn vijfde Eredivisiedoelpunt van het seizoen. Groningen kwam na die 2-0 meer aanzetten, maar men speelde te afwachtend en kwam dan ook niet tot kansen. Alleen De Leeuw zorgde even voor dreiging. Zwolle eindigde het duel wel met een man minder, want na 77 minuten liet Necid zich gaan door Antonia een kopveeg uit te delen. De aanvaller van Groningen, die vanwege zijn verleden bij Go Ahead Eagles steevast werd uitgefloten, zou overigens eerst hebben nagetrapt. Zwolle staat door de zege met twintig punten op de vierde plaats.