Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico's van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Phillip Cocu, een toekomstig toptrainer

Laatste update:

Wat logisch is bij een Betaald Voetbal Organisatie, is dat de positie van de trainer, dan wel directie, ter discussie komt te staan bij tegenvallende sportieve prestaties. Het hoort er allemaal bij. Cocu werd verweten niet genoeg ervaring of zelfs kennis te hebben voor een jonge, onevenwichte groep als PSV nu heeft, Brands zou (opnieuw) verkeerd hebben ingekocht en Sanders sprak een zeer ongelukkige opmerking uit door te suggereren dat een jaar geen Europees voetbal weleens positief zou kunnen uitpakken voor PSV. Als het slecht gaat, en zeker bij een topclub, moet de trainer meteen als het ware opdonderen. Maar waarom, vraag ik me af? Welke trainer zou deze onevenwichtige selectie opeens foutloos aan het voetballen kunnen krijgen? Ik denk dat als je José Mourinho voor deze groep zet, de prestaties net zo goed wisselvallig zullen blijven. Ik ben nooit een voorstander geweest van de trainer er zomaar uitschoppen, en zeker Cocu niet. Een waar PSV-icoon, iemand die van de club houdt en de club eigenhandig een landstitel bezorgde op de zinderende slotdag in 2007 met dat prachtige linkerbeen van hem.

Ik heb daarom de laatste weken met pijn in het hart gelezen hoe Cocu werd 'afgezeken', via elk mogelijk medium dat je maar kan verzinnen: Kranten, magazines, televisie, radio. Toegegeven, Cocu heeft zijn uitstraling niet mee, zegt niet veel dingen waar wij als buitenwereld veel wijzer van worden, maar persoonlijk zie ik liever een rustig type als Cocu dan een opvlieger type als Huub Stevens. Echter, ik vind wel dat Cocu het, hoe raar het ook klinkt met de huidige lage klassering, aardig doet bij PSV. Natuurlijk, er is druk bij een topclub, maar de problemen zijn dan ook niet alledaags. De ene na de andere (basis)speler loopt een (zware) blessure op, jonge jongens die zich misschien meer bezighouden met hun hobby's buiten voetbal, noem het maar op. Des te knapper ik het vind van Cocu om tóch vast te houden, behoudens Feyenoord-uit, aan de gekozen koers. Ook heeft Cocu zich 'herpakt' door er tóch voor te kiezen om Ola Toivonen, zoals eerder gezegd, zo lijkt het, voor goed te passeren. Zelfs Jorrit Hendrix, van oorsprong naar eigen zeggen een 'nummer vier', de voorkeur krijgt boven de Zweed. Weliswaar redelijk laat, maar zoals het oude Nederlandse gezegde luidt: Beter laat dan nooit... Samengevat, Cocu heeft al met de nodige handicaps te maken gehad, wat in mijn beleving alleen maar ten goede kan komen aan zijn toekomstige trainerscarrière.

Ik moet toegeven, natuurlijk maakt Cocu fouten. Amateuristische fouten zelfs. Onderwerpen als omtrent het contract van Ola Toivonen en bij vlagen onbegrijpelijke wissels, zijn dingen die Cocu eigenlijk zou moeten beheren en de baas over zou moeten zijn. Onhandige handelingen door een beginnend trainer, iets dat bijvoorbeeld Frank de Boer bij Ajax een zaak omtrent Mounir El Hamdaoui uitstekend afhandelde. Maar verder doet Cocu het naar mijn mening uitstekend. Hij is inmiddels afgestapt van Toivonen in de basis, baseert zijn keuzes op waar het elftal baat bij heeft en lijkt zijn elftal eindelijk optimaal te kunnen motiveren voor een wedstrijd. Voorbeelden van het definitief afknappen op Toivonen en optimale motivatie zijn de keuzes voor een middenveld met Jorrit Hendrix, Oscar Hiljemark en Adam Maher (het middenveld met twee voetballende, controlerende spelers en de punt naar voren) en het harde knokken wat de spelers voor elkaar willen doen. PSV staat inmiddels op een nog altijd beschamende zevende plek, maar ik vind dat Cocu zich uitstekend staande houdt. Zeker de keuze om met twee voetballende controleurs en één nummer 10 te spelen, heeft positief uitgepakt voor alle drie de spelers, die ik eerder benoemde. Ook het posteren van Ji-Sung Park op rechtsbuiten lijkt tegen FC Utrecht en ADO Den Haag een gouden greep te zijn geweest, een speler die volledig in dienst van het elftal speelt en niet voor niets onder Sir Alex Ferguson bij Manchester United vaak in de grote wedstrijden zijn opwachting maakte.

Verder wordt Cocu verweten onvoldoende leiderschap en overtuigingsvermogen te hebben ten opzichte van de groep. Ik ben het hiermee oneens. Ik bezoek geregeld trainingen van PSV als ik de tijd heb en daaruit leid ik een andere Cocu af dan tijdens praatjes met de media. Een Cocu tijdens trainingen is enorm fel, zit er bovenop, is continu 'zijn' spelers aan het instrueren en kan, als het écht nodig is, even een schepje erboven op doen. Vandaar dat ik me bij vlagen erger over opmerkingen en suggesties over het karakter van Cocu. 'Laks, rustig, saai', van alles wordt er geroepen en geschreven. Ik kan het heus wel begrijpen als ik deze beelden zie, maar om deze conclusies te vellen, wordt naar mijn mening te weinig verdiept in het mens Cocu. Voor de camera's de rust zelve, van binnen iemand die zich enorm om de club bekommert en er alles aan probeert om de lijn van de laatste twee zondagen tegen FC Utrecht en ADO Den Haag. (respectievelijk 1-5 en 2-0 overwinningen) Ik denk dat, puur om het feit hoe Cocu écht in elkaar zit, de eigenschappen die bij hem van binnen zitten het belangrijkste zijn, en een belangrijke basis gaat volgen voor zijn toekomst.

Al met al waren het voor Phillip Cocu tot nu toe zeer leerzame, hectische maanden. PSV staat op een plek waar het niet hoort te staan, maar dat er rek in deze zeer talentvolle maar jonge groep zit bestaat geen twijfel over. Ik denk dat Cocu, ondanks de hindernissen die ik in bovenstaande alinea's heb genoemd, en mét een topfitte selectie na de winterstop, hoge ogen gaat gooien. Natuurlijk, het kampioenschap is met 11 punten achterstand op de koplopers Ajax en Vitesse ver weg, maar ik ben optimistisch en positief gestemd over de tweede seizoenshelft. Cocu gaat dit seizoen al bewijzen dat het een toekomstig toptrainer is, daar ben ik heilig van overtuigd.

PSV

Meer nieuws

Live meepraten in de Serie A: AC Milan - Genoa
1
Pak 2,6x je inzet als Uitblinker Minteh scoort tijdens Feyenoord-PEC Zwolle!
0
Unai Emery wijst aanbieding van Bayern München om twee redenen af
11
Veteraan gaat Real Madrid na 469 wedstrijden verlaten voor avontuur in MLS
4
Chelsea laat aan de hand van magistrale Palmer geen spaan heel van West Ham
11
Luuk de Jong grapt over zaakwaarnemersrol om selectie PSV intact te houden
7

Meer sportnieuws

Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties