Plet helpt Racing Genk als invaller naar plaats één naast Anderlecht

Racing Genk - Lokeren 2-1
Genk had de mogelijkheid naast Anderlecht te komen aan kop en dat lukte ook, in de slotfase. Invaller Plet speelde een belangrijke rol in het geheel. Na iets meer dan twintig minuten kwam Lokeren aan de leiding via Benjamin Mukulu, die in de lucht Derick Tshimanga klopte en de bal binnen knikte. Genk maakte vervolgens verwoed jacht op de 1-1, maar die bleef lange tijd uit. Amper twee minuten na zijn invalbeurt was het echter Plet die Genk te hulp schoot: hij kopte van dichtbij raak uit een pass van Thomas Buffel. Daarna was de thuisclub bovenliggend en kreeg Plet dé kans op de 2-1, maar zonder het gewenste resultaat. Even later kopte hij een voorzet van Jelle Vossen tot bij Ngongca Anele, die de bal over de doellijn kopte en zo matchwinner werd.

Zulte-Waregem - Standard Luik 3-4
John van den Brom heeft een engeltje op zijn schouder. Hij kon in de afgelopen twee weken twee keer de koppositie verliezen aan Zulte Waregem, maar staat met Anderlecht nog altijd eerste in Play-off 1 van de Belgische competitie. Vrijdagavond liet de achtervolger wederom punten liggen, want in eigen huis werd er met 3-4 verloren van Standard Luik. Imoh Ezekiel was de gevierde man door tien minuten voor tijd les Rouches de zege te bezorgen.

Zulte kon dus voor het derde weekeinde op rij de koppositie van Anderlecht overnemen en de ploeg van Francky Dury, dat de eerste twee duels in de play-offs met 1-1 gelijkspeelde, begon ook prima in het eigen Regenboogstadion. Al na vier minuten kwam Essevee op voorsprong door de tiende seizoenstreffer van Mbaye Leye, die na een subtiele pass van Junior Malanda de bal koel voorbij Eji Kawashima schoot: 1-0. Ondanks de achterstand was Standard niet aangeslagen en de gasten namen het initiatief. Men kon de verdedigende stelling van Zulte echter lange tijd niet ontwrichten.

Kort voor rust was het wel raak voor de ploeg van Mircea Rednic, want William Vainqueur schoot met liefst 114 km/u de bal tegen de touwen: 1-1. Zulte herstelde echter nog voor de thee de voorsprong, want na een vrije trap van de uitblinkende Thorgan Hazard kopte Jelle van Damme de bal achter zijn eigen keeper: 2-1. Het leed werd nog erger voor de bezoekers uit Wallonië, want tien minuten na rust kopte verdediger Bruno Godeau op aangeven van Franck Berrier binnen voor de 3-1 voor Zulte. De wedstrijd leek gespeeld.

Léék, want na een uur bracht Paul-Jose Mpoku de spanning terug in de wedstrijd door met een kanonschot van buiten de zestien de 3-2 te verzorgen. Standard zette de scheve situatie in enkele minuten recht, want in de 64e minuut tekende Kanu vanuit buitenspelpositie voor de gelijkmaker. Het vuur kwam hierdoor in de ploeg van Standard en tien minuten voor tijd leidde dat tot de winnende treffer van Ezekiel, die ook uit buitenspelpositie binnenschoot: 3-4. In de slotfase kreeg Leye na een opstootje met Mpoku nog een rode kaart. Anderlecht heeft hierdoor nog éen punt meer dan Zulte en komt zondag in actie tegen Club Brugge.