Premier League-ervaring helpt Engeland Onder-20 niet langs Irak

Engeland - Irak 2-2
Engeland tegen Irak: op papier een ongelijke strijd. In de praktijk bleek het reuze mee te vallen. Engeland, dat met spelers als John Flanagan (Liverpool) en Ross Barkley (Everton) Premier League-ervaring in de basisopstelling had, was weliswaar beter, maar het duurde tot vier minuten voor de onderbreking voor de ban werd gebroken. Conor Coady verschalkte Irak-keeper Mohammed Hameed met een kopbal. Daarvoor kregen de Engelsen al kansen via Barkley (redding Hameed) en Luke Williams (inzet van de lijn gehaald en later een kopbal over).

Omdat Engeland vergat afstand te nemen van Irak bleef het land uit het Midden-Oosten in leven. Keeper Sam Johnstone moest zelfs enkele keren ingrijpen, alvorens Engeland de score alsnog vergrootte. Dat gebeurde via Williams, die in de eerste helft ook al bedrijvig was. De middenvelder van Middlesbrough was het eindstation van een vlugge counter. In de slotfase werd het weer spannend: keeper Johnstone bracht Mohannad Abdul-Raheem ten val en Ali Fayez benutte de strafschop. Het werd billenknijpen voor de Engelsen en in de allerlaatste seconde van de wedstrijd gebeurde waar de ploeg bang voor was. De gelijkmaker kwam op het bord; verdediger Ali Adnan was de doelpuntenmaker.

Chili - Egypte 2-1
Egypte kende een uitstekende start in de eerste wedstrijd in Groep E. Na een goede steekpass schoot Mahmoud Kahraba de bal in de tiende minuut achter Dario Melo: 0-1. Tegen de verhouding in kwam Chili een kwartier later in Antalya op gelijke hoogte. Een van richting veranderd schot van Nicolás Castillo was te machtig voor keeper Mosaad Awad: 1-1. In de tweede helft was Chili nadrukkelijk op zoek naar een tweede treffer, die uiteindelijk in de 77e minuut op het scorebord verscheen. Manuel Bravo rondde een individuele actie doeltreffend af: 2-1. Cristian Cuevas kreeg negen minuten voor tijd een rode kaart voor een gevaarlijke tackle met twee benen.

Uruguay - Kroatië 0-1
Een rake inzet van Ante Rebic vlak voor rust bezorgde Kroatië drie punten in Groep F. De ploegen hielden elkaar in evenwicht, met kansen over en weer. Kroatië maakte het zichzelf moeilijk door een strafschop te missen, na een overtreding van Gaston Silva op Dario Canadija. De elfmetertrap van Marko Livaja ging tegen de paal. Vlak voor rust sloeg Kroatië toe. Een pass van Livaja werd door Guillermo Varela van richting veranderd en kwam terecht bij Rebic, die doeltreffend afrondde. In de tweede helft maakte Uruguay een goede indruk, maar dat sorteerde geen effect.

Nieuw-Zeeland - Oezbekistan 0-3
Abbosbek Makhstaliev was de grote man bij Oezbekistan. De middenvelder van Pakhtator nam in het openingsduel van Groep F een doelpunt en een assist voor zijn rekening. Op de zege het team van Akhmadjan Musaev viel niets aan te merken. In de veertiende minuut zorgde Makhstaliev in een rebound voor de 0-1, na een fout van keeper Maxime Crocombe. Het duel ging over en weer, maar Oezbekistan sprong efficiënter om met de mogelijkheden. Igor Sergeev ontving acht minuten na rust een uitstekende pass van Makhstaliev en rondde af: 0-2. Een door Tim Payne van richting veranderd schot van Diyorjon Turapov betekende de einstand in Bursa: 0-3.