PSV-bankzitter schiet met scherp, aanvoerder Vitesse scoort ook

Slovenië had het lang lastig met Cyprus, maar een paar minuten voor rust brak Matavz de ban in het Ljudski Stadion in Maribor. Op aangeven van aanvalspartner Zlatko Dedic zorgde de aanvaller van PSV voor de openingstreffer. Na ruim een uur spelen verdubbelde hij de score, door op aangeven van Bostjan César de 2-0 onder keeper Anastasios Kissas te schieten. In de slotminuut kreeg César nog wel zijn tweede gele kaart, maar de drie punten bleven in de tas voor Slovenië.

Zodoende boekte de ploeg van Slavisa Stojanovic zijn eerste kwalificatiezege in Groep E. In dezelfde poule deed IJsland goede zaken door Albanië met 1-2 te verslaan. De topschutter van sc Heerenveen, Alfred Finnbogason, speelde het hele duel mee, maar scoorde niet. AZ-aanvaller Johann Berg Gudmundsson kwam niet in actie in Tirana. Dat gold niet voor Markus Henriksen; de middenvelder van AZ speelde de hele wedstrijd mee tegen Zwitserland (1-1) en hij heeft nu met zijn Noorwegen vier punten verzameld met zijn land in groep E.

Vrijdagavond troffen ook Christian Eriksen en Stanislav Manolev elkaar in de ontmoeting in Groep B tussen Bulgarije en Denemarken. In Sofia bleven beide partijen steken op een 1-1 gelijkspel. Ajax-middenvelder Eriksen werd in de 92 minuut gewisseld en de vleugelverdediger van PSV speelde de hele wedstrijd op zijn vertrouwelijke rechtsbackpositie. In Groep I, de poule van regerend wereldkampioen Spanje, bleven Finland en Georgië ook op een 1-1 remise steken. Vitesse-aanvoerder Guram Kashia zorgde met een kopbal uit een hoekschop nog voor de openingstreffer in Helsinki. Hij versloeg daarbij VVV-Venlo-doelman Niki Mäenpää.