PSV blijft wankelen en loopt averij op tegen FC Twente

Onder een voorzichtig fluitconcert stapte PSV na 45 minuten van het veld. De regerend landskampioen had het zwaar in eigen huis. De bezoekers voetbalden met vertrouwen, vonden eenvoudig de vrije man en meldden zich regelmatig op de vijandelijke helft. PSV moest het spel maken, maar het felle Twente speelde zich zonder veel moeite onder de druk uit. In de aanvallen werden echter vaak de verkeerde keuzes gemaakt, waardoor de mogelijkheden op een brutale voorsprong onbenut bleven. De grootste kans namens PSV was voor Gastón Pereiro, die in de negende minuut voorlangs schoot.

Een andere serieuze mogelijkheid was er vijf minuten voor rust voor Bart Ramselaar. De middenvelder, een van de beste spelers aan Eindhovense zijde, ontving de bal op prachtige wijze van Davy Pröpper, draaide richting doel en schoot oog in oog met Nick Marsman in het zijnet. PSV, overigens zonder de gepasseerde Jetro Willems, kon de doelpuntloze ruststand niet meer afwenden. Ook in de tweede helft wist PSV zich niet te ontworstelen uit de Enschedese houdgreep. Twente bleef onverschrokken voetballen en dwong Remko Pasveer al gauw tot een redding, toen Dejan Trajkovski met een laag schot in de linkerhoek mikte.

Ondanks dat Twente dus alleraardigst speelde, kwam clubtopscorer Ünal niet veel in het stuk voor. Daar kwam acht minuten na rust verandering in. De huurling van Manchester City werd gelanceerd door Stefan Thesker, die geduldig wachtte op de loopactie van zijn ploeggenoot. Ünal stond vervolgens plots oog in oog met Pasveer en bleef koel: hij rondde af in de rechterhoek. Het was alweer het achtste competitiedoelpunt van de Turk, die daarmee op gelijke hoogte komt met Feyenoord-aanvaller Nicolai Jörgensen. Samen voeren ze de topscorerslijst van de Eredivisie aan. Na een uur volgde nog een tegenslag voor PSV, dat Pröpper zag uitvallen met fysieke klachten. Oleksandr Zinchenko was zijn vervanger.

Toch hoefde de gastheer uiteindelijk niet lang te wachten op de gelijkmaker. Marsman liet de bal los na een schot van Pereiro, waarna Héctor Moreno van dichtbij de rebound kon verzilveren. De gelijkmaker bood PSV een stukje broodnodig vertrouwen. Dat was vooral zichtbaar bij Zinchenko, die een vrije trap vanaf dertig meter snoeihard op Marsman schoot, zeventien minuten voor tijd een grote kans kreeg en later een heerlijk indraaiend schot op de lat zag vliegen. Tussendoor kon Pasveer aan de overzijde de 1-2 van Bersant Celina ternauwernood voorkomen. Het slotoffensief van PSV leidde in blessuretijd onder meer tot een gevaarlijke kopbal van Moreno, maar de bevrijdende treffer bleef uit.