PSV doet plicht tegen RKC en richt ogen op concurrentie

PSV begon feller aan de wedstrijd dan de opponent uit Waalwijk en werd bovendien in het zadel geholpen middels een snelle strafschop. Nourdin Boukhari verspeelde knullig de bal, waardoor Ard van Peppen verrast werd. De linkervleugelverdediger poogde de fout van zijn ploeggenoot te herstellen, maar deed dat ten koste van een overtreding op Jetro Willems in de zestien. De bal ging op de stip en Dries Mertens toonde zich onverbiddelijk: zonder te aarzelen schoot de kleine Belg raak en zorgde hij ervoor dat PSV 22 duels op rij scoorde; de beste reeks in vijf jaar tijd.

De Eindhovenaren hadden het vervolgens aan zichzelf te danken dat het duel niet al voor de rust gespeeld was. De thuisploeg was namelijk heer en meester en kreeg diverse uitstekende kansen om het duel vroegtijdig te beslissen. Zo stuitten Ola Toivnen en Kevin Strootman van dichtbij op Jeroen Zoet, terwijl ook Tim Matavz een honderd-procent-kans op een tweede treffer liet liggen. Zodoende mochten de gasten uit het naburige Waalwijk blijven hopen op een stuntje.

PSV hinkte bovendien op twee gedachten en wist zich na rust aanvankelijk geen houding te geven. Het leidde zelfs enige tijd tot een overwicht van RKC, zonder dat de gasten daarbij overigens echt gevaarlijk werden. Slechts een keer moest Boy Waterman op zijn qui-vive zijn: een vrije trap vanaf de zijkant ging via het achterhoofd van scheidsrechter Jan Wegereef richting Mart Lieder, maar de doelman van PSV toonde zich attent en stompte de bal weg voordat de RKC-spits gevaarlijk kon worden.

Twintig minuten voor tijd klaarde Wijnaldum het klusje alsnog. Bij een van de eerste echte kansen van de tweede helft bleef hij bijzonder koel: op aangeven van Mertens tekende de clubtopscorer met een behendig wippertje voor de bevrijdende 2-0. Het restant van de wedstrijd bood, logischerwijs, weinig spanning en vertier. PSV speelde op zeker, terwijl bij RKC simpelweg de klasse ontbrak om het de thuisploeg nog lastig te maken. De drie punten bleven zodoende in Eindhoven, dat nu massaal zijn ogen richt op Amsterdam, Rotterdam en Arnhem.