PSV incasseert lijdzaam nederlaag in Bulgarije

PSV heeft kwalificatie voor de volgende ronde nog wel in eigen hand, want men treft dus nog achtervolger Chornomorets. De verliespartij in Sofia, op 350 kilometer van Razgrad, zal Phillip Cocu en consorten echter ongetwijfeld zorgen baren. De Eindhovenaren pakten slechts twee punten in de laatste vijf competitiewedstrijden en verloren voor de tweede keer van Ludogorets, dat in Eindhoven al met 0-2 te sterk bleek. De Bulgaren stonden in de eerste helft toe dat de bezoekers de bal van voet naar voet lieten gaan en gokten op foutjes bij de tegenstander. PSV had een licht overwicht, maar kon dat niet in uitgespeelde kansen vertalen. Alleen Luciano Narsingh onttrok zich aan de Brabantse malaise.

De rechtsbuiten werd na een halfuur weggestuurd door Adam Maher en mikte de bal voorlangs, omdat ook Luciano Narsingh er niet meer bij kon. Even later werd de spits wederom net niet bereikt, na een prima actie van Narsingh. Die twee aanvallen boden PSV perspectief, maar zeven minuten voor rust sloeg Ludogorets, dat overigens al zeker was van de knock-outfase, toe. Hristo Zlatinski kreeg de bal bij Roman Bezjak, die Karim Rekik met twee kapbewegingen het nakijken gaf en het leer via Santiago Arias in het dak van het doel schoot. PSV kwam in de slotminuut van de eerste helft nog goed weg, toen Mihail Aleksandrov ongehinderd kon doorlopen en rakelings naast schoot. Jeroen Zoet schold zijn medespelers de huid vol.

Cocu zal in de rust ook zijn stem hebben laten horen, maar veel hielp dat niet. PSV hanteerde een veel te laag tempo, was weinig creatief en kwam tien minuten na rust met een man minder op het veld te staan. Jeffrey Bruma pakte na een overtreding op Bezjak zijn tweede gele kaart en liet zijn medespelers in de steek. Ludogorets kende in het restant van de tweede helft geen enkele moeite meer en PSV, dat onder anderen Tim Matavz, Georginio Wijnaldum en Jetro Willems moest missen, kwam niet tot één serieuze mogelijkheid. De huidige koploper van de A Grupa domineerde en kreeg na een uur een goede kans op de 2-0: na een handig overstapje van Bezjak schoof de Braziliaanse spelmaker Marcelinho het leer naast.

Datzelfde deed Aleksandrov na zeventig minuten en even later tikte Bezjak na een voorzet vanaf de rechterflank de bal recht in de handen van Zoet. Tien minuten voor tijd maakte de Sloveense spits alsnog zijn negende goal in de laatste vijf wedstrijden, want na een voorzet van Júnior Caiçara kon hij geheel vrijstaand inschieten; Mathias Zanka Jörgensen, die Narsingh was komen vervangen, stond erbij en keek ernaar. PSV was ook niet in staat om een eretreffer te verzorgen. PSV, dat op 6 oktober tegen RKC Waalwijk voor het laatst wist te winnen, gaat zondag op bezoek bij het eveneens kwakkelende Feyenoord.

Chornomorets - Dinamo Zagreb 2-1
Chornomorets leek op een nederlaag af te stevenen tegen hekkensluiter Dinamo Zagreb, maar in de eerste blessureminuut bezorgde Anatoly Dydenko de thuisploeg uit Odessa de volle winst. Die was, zeker op basis van de eerste helft, niet geheel terecht. De Kroaten maakten het spel en kwamen door een knappe goal van Fatos Beqiraj, op aangeven van Ivo Pinto, op voorsprong. In de tweede helft liepen zij echter in het Oekraïense mes: Aleksey Antonov maakte dertien minuten voor tijd de gelijkmaker en Dydenko tekende dus voor de late 2-1. Chornomets beslist in december met PSV wie er doorgaat naar de knock-outfase van de Europa League.