PSV kan na bliksemstart krachten sparen en legt de druk bij Ajax

Cocu koos voor dezelfde elf namen die woensdag in extremis twee punten uit handen gaven in het hoge noorden en dat betekende dat De Jong in de punt van de aanval opnieuw het vertrouwen kreeg. De spits was trefzeker in de laatste twee wedstrijden van PSV voor eigen publiek en bezorgde de koploper een droomstart tegen ADO, dat na overwinningen op FC Twente en Roda JC Kerkrade nochtans met vertrouwen was afgereisd naar Eindhoven. De Jong brak al na vijf minuten spelen de ban door een voorzet van Santiago Arias binnen te lopen en tekende twee minuten later ook voor de 2-0. De aanvalsleider van PSV had bij zijn tweede doelpunt wel het nodige geluk, doordat hij de bal door debutant Nick Kuipers tegen zich opgeschoten kreeg.

ADO wist niet waar het het zoeken moest in de openingsfase. Robert Zwinkels zag de ene na de andere aanval op zich afkomen en hield met goed keeperswerk tot tweemaal toe Hirving Lozano van een treffer af. De bezoekers herpakten zich na een hectische start enigszins en doken op het half uur zowaar tweemaal gevaarlijk op in het strafschopgebied van PSV. Daniel Schwaab voorkwam op de doellijn de aansluitingstreffer van Björn Johnson en even later redde Jeroen Zoet op een kopbal van Kuipers. ADO dacht zich zo terug te kunnen knokken in de wedstrijd, maar moest tien minuten voor tijd opnieuw capituleren. Marco van Ginkel verzilverde een strafschop, nadat de ongelukkig spelende Kuipers een overtreding had begaan op Steven Bergwijn.

ADO verloor tot overmaat van ramp op slag van rust ook nog eens Zwinkels met een elleboogblessure. Diens vervanger Tim Coremans kreeg het in het eerste kwartier na de onderbreking druk. Ofschoon PSV wat gas terug leek te nemen, creëerde het wel al snel enkele mogelijkheden. Lozano schoot eerst over en faalde daarna ook nog oog in oog met Coremans. Daarna verdween de aanvalsdrift van de thuisploeg al snel.

PSV leek de krachten te sparen, waardoor ADO zo nu en dan ook nog gevaarlijk kon opduiken voor het doel van Zoet. Sheraldo Becker werd halverwege de tweede helft vrijgespeeld door Erik Falkenburg, waarna de buitenspeler Zoet met een afstandsschot tot een redding dwong. ADO moest de laatste tien minuten doorkomen met tien man, nadat Thomas Meissner zijn tweede gele kaart van de avond ontving voor een overtreding op Lozano. Nicolas Isimat-Mirin kopte in de slotfase nog op de buitenkant van de paal, maar verder dan dat kwam de koploper niet meer.