Publiek de grote winnaar bij spektakelstuk in Friesland

Nog voordat er een bal getrapt was in het Abe Lenstra Stadion, was het duel tussen sc Heerenveen en Ajax al veelbesproken. De spelersbus van de Amsterdammers stond vast in het verkeer en om die reden begon de wedstrijd in Friesland een kwartiertje later. Er stonden ook Ajax-supporters vast en als er fans waren die de eerste helft hebben gemist, dan mag dat verschrikkelijk zonde genoemd worden. Er gebeurde namelijk genoeg in het noorden, waar Marco van Basten het met zijn nieuwe ploeg opnam tegen zijn ex-werkgever Ajax.

De bezoekers hadden in de beginfase het merendeel van het balbezit, maar werden niet echt gevaarlijk. Tot minuut dertien: Serero, de Zuid-Afrikaanse middenvelder die zou uitgroeien tot de meest besproken speler van de middag, schoot met enig fortuin raak via Youssef El-Akchaoui. De controleur had even later zelfs de 0-2 op de schoen, maar hij mikte zijn rollertje op de paal. De thuisploeg kwam weer wat beter in de wedstrijd en mazzelde na twintig minuten met een beslissing van scheidsrechter Pol van Boekel. Toby Alderweireld ging wat ongelukkig met zijn hand richting de bal, maar de verdediger kreeg het ding toch echt in zijn gezicht. Het klagen van de Amsterdammers bleek achteraf onnodig, want Filip Djuricic mikte de onterecht toegekende strafschop hoog over.

Een knotsgekke eerste helft vervolgde met enorme kansen voor de ongelukkige Djuricic, een schot van Siem de Jong op de lat en Derk Boerrigter die oog in oog met Heerenveen-doelman Kristoffer Nordfeldt voor de 0-2 kon zorgen. Omdat de linksbuiten dit vergat kon de ploeg van Van Basten gelijk maken. Met dank aan Ricardo van Rhijn: de dramatische terugspeelbal van de rechtsback kon door Kenneth Vermeer alleen maar gekopt worden en Finnbogason profiteerde. Juist op het moment dat er een tweede bal in het veld lag wipte diezelfde Finnbogason, op aangeven van Lukas Maracek, de 2-1 tegen de touwen. Het was het slotakkoord van een eerste helft met drie treffers, een gemiste strafschop en ballen op de paal en lat.

Wat er nog miste was een rode kaart en die zou acht minuten na de pauze vallen. Serero plaatste een wilde tackle op de benen van Djuricic en werd door Van Boekel beloond met een directe rode kaart. Even daarvoor had de middenvelder voor de tweede keer gescoord: hij legde Ramon Zomer in de luren en schoof eenvoudig raak. Met zijn twee doelpunten en zijn rode kaart was hij na Huub Loeffen, Archil Arveladze, Andres Oper en Björn Vleminckx de vijfde speler in de Eredivisiehistorie met twee doelpunten en een rode kaart. In het restant van het duel was Heerenveen sterker, maar doelpunten vielen er niet meer: Djuricic, Sven Kums en Arsenio Valpoort misten mede door uitstekend keepen van Vermeer dotten van kansen.