Rampzalig afscheid voor Gerrard, Tottenham Hotspur juicht

Stoke City - Liverpool 6-1
De laatste wedstrijd van Steven Gerrard in de Premier League liep uit op een werkelijk gigantische deceptie. De iconische middenvelder verloor nog nooit een wedstrijd in de Premier League met vier goals verschil en Liverpool kreeg nooit vier goals tegen voor rust. Tegen Stoke City gebeurde dat wel. Na een halfuur spelen stond er al 3-0 voor de thuisclub op het bord en bij de eerste twee goals maakte keeper Simon Mignolet van Liverpool een dramatische indruk. Mame Biram Diouf tekende voor de eerste twee doelpunten, Jonathan Walters produceerde met zijn hoofd de 3-0.

Het ging van kwaad tot erger voor de traditieclub. Ex-speler Charlie Adam schoot vanaf de rand van het strafschopgebied de 4-0 tegen de touwen en nog voor rust betekende een onhoudbaar schot van Steven N'Zonzi de ongelooflijke ruststand van 5-0. Stoke City speelde na de onderbreking met de handrem erop en dat was goed nieuws voor het lamgeslagen Liverpool, dat zelfs een eretreffer kon maken. Uitgerekend Gerrard maakte in zijn allerlaatste wedstrijd voor de club een treffer. Dat was nog niet alles, want vlak voor tijd strooide Peter Crouch nog wat extra zout in de wonde van Liverpool: 6-1.

Manchester City - Southampton 2-0
Southampton stond op de achtste stek in de rangschikking met een achterstand van twee punten en een punt op respectievelijk Liverpool en Tottenham Hotspur. Southampton wist dus dat het moest winnen, maar op het halfuur maakte aanvoerder Frank Lampard op aangeven van James Milner de openingstreffer voor de thuisploeg. Het was alsof het zo had moeten zijn: de naar de Verenigde Staten vertrekkende Lampard speelde zijn laatste wedstrijd ooit in de Premier League. Manchester City kreeg weliswaar meer kansen, maar Southampton kwam steeds beter in het spel en op slag van rust kreeg Graziano Pellè een flinke kans op de gelijkmaker. De spits schoot naast.

Na de onderbreking viel er geruime tijd weinig te beleven. Manager Manuel Pellegrini haalde bij de thuisclub wel Yaya Touré van het veld en voor de middenvelder was dat mogelijk zijn laatste optreden in de Premier League, omdat hij nadrukkelijk in verband gebracht wordt met een transfer naar Internazionale. Southampton wist dat het moest scoren om plaatsing voor Europees voetbal af te dwingen en de ploeg van Koeman ging op zoek naar goals. Sadio Mané, vorige week nog goed voor de snelste hattrick in de historie van de Premier League, schoot uit kansrijke positie echter tegen keeper Joe Hart. Vlak voor tijd maakte Sergio Agüero aan alle onzekerheid een einde.

Everton - Tottenham Hotspur 0-1
Tottenham Hotspur wist dat het bij een overwinning zeker was van Europees voetbal, maar een uitwedstrijd tegen Everton is absoluut geen gesneden koek. Na dik twintig minuten spelen maakte wie anders dan Harry Kane echter wel de 0-1 voor de bezoekers. Voor de aanvaller was dat alweer doelpunt nummer 21 van het seizoen, maar daar moest hij toch even op wachten. Zijn laatste treffer maakte hij alweer 383 minuten geleden. Het publiek op Goodison Park begeleidde Everton bij rust met een gigantisch fluitconcert naar de kleedkamer, want de thuisploeg bakte er op een kans voor Kevin Mirallas bijzonder weinig van. Na rust controleerde Tottenham Hotspur en gaf het de punten niet meer weg.

Leicester City - Queens Park Rangers 5-1
Leicester City boekte op de slotdag zijn zevende overwinning in de laatste negen speelronden. De blauwhemden kregen via Leonardo Ulloa en de voor Engeland opgeroepen Jamie Vardy goede kansen, alvorens het na zestien minuten alsnog 1-0 werd: Vardy scoorde na een blunder van Alex McCarthy. De thuisploeg domineerde de eerste helft bijna volledig en Marc Albrighton maakte na een voorzet van Jeffrey Schlupp de tweede goal. Leicester liep in de tweede helft uit naar een 5-1 overwinning: Ulloa tekende voor de 3-0, Esteban Cambiasso zorgde met een laag schot voor de vierde treffer en de eer van Queens Park Rangers werd gered door Charlie Austin. Hij maakte na een pass van Joey Barton zijn achttiende van het seizoen. De 5-1 werd gemaakt door invaller Andrej Kramaric. QPR eindigt het seizoen met dertig punten op de laatste plaats.

Crystal Palace - Swansea City 1-0
Crystal Palace gaf de 1-3 zege op Liverpool van vorige week zaterdag een passend vervolg op het eigen Selhurst Park. Het thuisteam maakte elf minuten na rust het enige doelpunt van de wedstrijd: Marouane Chamakh schoot na een pass van Mike Dann van dichtbij binnen en maakte zijn eerste Premier League-goal in 1.008 minuten. In de eerste helft was het begin voor Palace, maar alleen Jason Puncheon werd eigenlijk gevaarlijk. Namens Swansea City zorgde Jack Cork voor dreiging, maar hij kopte de bal recht op Wayne Hennessey. Na het doelpunt van Chamakh ging Palace op zoek naar de 2-0, maar onder anderen Wilfried Zaha liet een goede kans liggen en daardoor bleef het bij die ene treffer van Chamakh. Palace sluit het seizoen af met 48 punten; Swansea op 56.