Real Madrid evenaart clubrecord, Liverpool krijgt weer een dreun

FC Basel - Real Madrid 0-1
Iker Casillas zat woensdagavond op de bank bij Real Madrid: Carlo Ancelotti gaf Keylor Navas de kans om zich tegen FC Basel te laten zien. De doelman moest vooral op de pas zeventienjarige Breel Embolo letten, want hij was in de eerste helft de gevaarlijkste man bij de Zwitsers. Embolo kreeg ook de eerste kans van de wedstrijd, maar Fábio Coentrao lette goed op en kon op tijd onderscheppen. Real speelde niet zijn beste wedstrijd van het seizoen, maar kwam tien minuten voor rust toch op voorsprong. Karim Benzema dribbelde het strafschopgebied in en gaf vlak voor het doel een tikje opzij, waarna Ronaldo bij zijn eerste kans van het duel de score kon openen. Voor de Portugees betekende dit zijn vijftigste doelpunt van het kalenderjaar 2014.

Ronaldo kwam met zijn goal ook op gelijke hoogte met Raúl, die 71 doelpunten in de Champions League maakte. Lionel Messi staat na dinsdagavond op 74 goals, waarmee hij topscorer van het toernooi is, en in de tweede helft wilde Ronaldo graag dichterbij zijn eeuwige concurrent komen. Kort na de thee leek CR7 een strafschop te mogen nemen, toen Sergio Ramos uit een hoekschop op de hand van Fabian Frei terecht kwam, maar de bal ging niet op de stip. Een vrije trap van Ronaldo werd even later stijlvol uit het doel getikt door Basel-keeper Tomás Vaclik, die Basel daarmee in de race hield voor een goed resultaat. Shkelzen Gashi kreeg zelfs een enorme kans op de gelijkmaker, maar hij raakte de bal helemaal verkeerd.

De druk van Basel nam hierna toe en de gelijkmaker hing in de lucht. Gashi was de gevaarlijkste man bij de Zwitsers: eerst loste hij een ongevaarlijk schot, dat eenvoudig gepakt werd door Navas, en even hierna probeerde de aanvaller het met een kopbal van behoorlijke afstand. Embolo leek vervolgens de 1-1 te maken, toen hij het strafschopgebied in dribbelde en langs Navas ging, maar de keeper wist de jongeling met een goede duik toch nog van het scoren af te houden. Een kwartier voor tijd kwam Gareth Bale aan de overkant dicht bij de 0-2, maar zijn schot belandde op de lat, en even later tikte Ronaldo de bal na een vlijmscherpe counter net naast.

Ludogorets - Liverpool 2-2
Simon Mignolet krijgt de laatste tijd te maken met de nodige kritiek en de openingsfase van het duel met Ludogorets bewees dat de Belg niet lekker in zijn vel zit. Al in de derde minuut kwam de thuisploeg (overigens met Virgil Misidjan in de basis) op een voorsprong door een enorme fout van Mignolet: het schot van Marcelinho kon eenvoudig geklemd worden, maar Mignolet liet de bal door zijn vingers glippen, waardoor Dani Abolo de score kon openen. Liverpool besloot echter om niet te lang te blijven treuren en had de rollen al voor rust weer omgedraaid. Al in de zevende minuut maakte Rickie Lambert na slecht verdedigingswerk van Ludogorets de gelijkmaker en acht minuten voor rust tikte Jordan Henderson na een uitstekende pass van Raheem Sterling de 1-2 binnen.

Ludogorets moest na de thee in de achtervolging en Misidjan kreeg de eerste mogelijkheid op de gelijkmaker, maar zijn schot ging rakelings naast het doel van Mignolet. Het niveau lag vervolgens erg laag en kansen waren er nauwelijks. Tien minuten voor tijd ontsnapte Sterling nog wel aan de buitenspelval, na een uitstekende pass van Steven Gerrard, maar zijn schot werd gekeerd door Vladislav Stoyanov. Liverpool probeerde de 1-2 voorsprong vervolgens over de streep te trekken, maar dat lukte niet: uit een verlengde corner kopte Georgi Terziev drie minuten voor tijd de 2-2 binnen. Liverpool en Ludogorets staan nu beiden op vier punten; in de laatste speelronde speelt Liverpool thuis tegen FC Basel, dat zes punten heeft, en Ludogorets uit tegen het nog foutloze Real.