Real Madrid lijdt ontluisterende nederlaag in leeggelopen Bernabéu

Real Madrid had wat goed te maken voor eigen publiek, nadat het afgelopen donderdag in de inhaalwedstrijd tegen Villarreal niet verder was gekomen dan een gelijkspel (2-2). In een zeer matig gevuld Santiago Bernabéu beleefde het elftal van Solari echter een rampzalige start: Casemiro beging na slechts anderhalf minuut voetballen in het eigen strafschopgebied een overtreding op Mikel Merino, waarna Willian José de strafschop die volgde overtuigend benutte en de bezoekers zo aan een vroege voorsprong hielp. Real Sociedad was voorafgaand aan de wedstrijd op de ranglijst terug te vinden op een vijftiende plaats, maar het elftal van de onlangs aangestelde Imanol Alguacil verkocht zijn huid duur in de Spaanse hoofdstad.

De thuisploeg werkte na de vroege openingstreffer een zeer matige eerste helft af, maar kreeg evenwel voldoende mogelijkheden om de score nog voor rust in evenwicht te brengen. Zo schoten Karim Benzema en Vinícius Júnior beiden in kansrijke positie voorlangs, dwong Luka Modric doelman Gerónimo Rulli van afstand tot een redding en belandde een poging van Vázquez op de paal. Real Madrid claimde tevens tevergeefs een strafschop, nadat Sergio Ramos in het strafschopgebied van Real Sociedad in de rug was gelopen door Asier Illarramendi.

Vlak na de onderbreking had Real Madrid de pech dat een scrimmage voor het doel van Rulli geen doelpunt opleverde, maar tegelijkertijd mocht men van geluk spreken dat de achterstand niet verder opliep in het eerste kwartier van de tweede helft. Mikel Oyarzabal schoot in zeer kansrijke positie over, terwijl een afstandsschot van Adnan Januzaj maar net voorbij het doel van Thibaut Courtois zeilde. Real Madrid kwam zo met de schrik vrij, maar in minuut 61 moest de Koninklijke alsnog een volgende dreun incasseren. Vázquez beging op nota bene de helft van Real Sociedad een overtreding op Mikel Merino, waarna de middenvelder zijn tweede gele kaart van de avond ontving van arbiter José Luis Munuera Montero.

Met een man minder kreeg Real Madrid vervolgens toch nog kansen op de gelijkmaker. Vinícius Júnior ging kort na het wegsturen van Vázquez alleen op Rulli af, maar het Braziliaanse wonderkind weigerde de trekker over te halen, waardoor de doelman van Real Sociedad kon ingrijpen. Even later onderscheidde Rulli zich opnieuw, ditmaal door een zeker doelpunt van dichtbij van Sergio Ramos te voorkomen. Aan de overzijde liet Januzaj andermaal na om Real Madrid de definitieve nekslag toe te dienen: de Belg schoot op de voeten van Courtois. Real Sociedad kon in de slotfase naar hartenlust counteren en zeven minuten voor tijd volgde alsnog de beslissing: Rubén Pardo kopte geheel vrijstaand raak op aangeven van Willian José. Laatstgenoemde miste in de slotminuut nog een enorme kans op de 0-3.