Real Madrid opnieuw te sterk voor balend Barcelona

Real pakte de drie punten niet eens met de sterkste elf spelers op het veld. Sterren als Cristiano Ronaldo en Mesut Özil begonnen op de bank, daar zij dinsdag in de Champions League tegen Manchester United moeten spelen, en het duo zag Real al in de zesde minuut op voorsprong komen. Alvaro Morata werd niet aangepakt door Dani Alves en leverde een perfecte voorzet af, waardoor Karim Benzema kon binnentikken. Barcelona kreeg dus opnieuw een tegendoelpunt te verwerken en heeft nu voor het eerst sinds 2008 in acht competitiewedstrijden op rij een tegengoal gekregen. De bezoekers moesten in de achtervolging, maar Diego López werd niet getest. De eerste keer dat de keeper aan het werk werd gezet, moest hij echter direct de bal uit het net halen.

Lionel Messi was de man die de gelijkmaker voor zijn rekening nam. De aanvaller lijkt de laatste tijd wat minder in vorm en kreeg de nodige kritiek over zich heen, maar met een fraaie treffer zorgde hij in de achttiende minuut wel voor de 1-1. Messi ontsnapte aan de buitenspelval, zette Ramos op het verkeerde been en schoot in de korte hoek binnen. De aanvaller van Barcelona heeft nu achttien keer gescoord in een Clásico en deelt het record met de legendarische Alfredo Di Stefano. Messi had zijn landgenoot voor rust ook nog kunnen passeren, maar schoot na een ruim halfuur vanaf de rand van het strafschopgebied zwak in. López kon eenvoudig pakken.

Real kreeg vijf minuten voor de thee ook nog een aardige mogelijkheid, maar na een uitstekende pass van Luka Modric schoot Morata de bal in het zijnet. Real en Barcelona gingen zodoende in evenwicht de rust in en niet lang in de tweede helft besloot Mourinho om Ronaldo toch maar binnen de lijnen te brengen. Hij zorgde tien minuten na zijn entree voor het eerst voor opwinding, toen zijn harde vrije trap tussen de palen, maar tegen de handen van Victor Valdés kwam. Even hierna kreeg Ronaldo een tweede mogelijkheid om te scoren, toen hij langs Gerard Piqué snelde, maar de bal uit een moeilijke hoek in het zijnet schoof.

Ronaldo wilde duidelijk wat laten zien in de speelminuten die hij kreeg en zorgde ervoor dat Real op zoek ging naar de overwinning. Een kwartier voor tijd had Morata de thuisploeg op voorsprong moeten zetten, toen hij met een fraaie pass van Pepe alleen voor Valdés werd gezet. Morata had de hoek voor het uitkiezen, maar tikte de bal tegen de keeper aan. Ronaldo werd nog gevaarlijk met een kopbal, maar scoorde niet, en even later was Ramos wél succesvol met het hoofd. De verdediger knikte een hoekschop van Modric tegen de touwen en zag Ronaldo even later nog de kruising raken. Dat zorgde er nog bijna voor dat Barcelona in blessuretijd nog op gelijke hoogte kon komen, toen Adriano in het strafschopgebied theatraal over de knie van Ramos ging. Barcelona had een penalty verdiend, maar kreeg die niet, waardoor Real met de schrik vrijkwam en de punten in eigen huis hield. Valdés reageerde na het laatste fluitsignaal woedend op de niet gegeven penalty en kreeg nog een rode kaart.