Real Madrid swingt en kan overwintering in de CL bijna niet meer ontgaan

Beide ploegen begonnen hun onderlinge duel in Madrid in de wetenschap dat ze nog niet verloren hadden in dit Champions League-seizoen. Voor Real was dat gegeven niet zo bijzonder, maar voor Shakhtar des te meer. De formatie uit Oekraïne hoopt hoge ogen te kunnen gooien en trachtte dat in Bernabéu te doen met veel spelers uit eigen land in de basis. Lassina Traoré, voormalig Ajax-spits, zat op de bank. Bij Real stond Karim Benzema weer aan de aftrap. De Fransman zet binnenkort zijn handtekening onder een contract dat hem langer in de Spaanse hoofdstad houdt.

Onder aanvoering van Benzema was Real heer en meester in eigen huis. Na dertien minuten leverde dat al een doelpunt op via Rodrygo, die de bal op de rand van het strafschopgebied met een gelukje meekreeg en via de handen van keeper Anatoliy Trubin de verre hoek vond: 1-0. Toen Vinícius Júnior even later na een schitterende aanval de marge verdubbelde, was wel duidelijk dat het voor Shakhtar een hele moeilijke avond zou gaan worden. Toch leverde de enige tegenaanval in de eerste helft wel een doelpunt op voor de club uit Donetsk. Oleksandr Zubkov volleerde knap binnen na een voorzet vanaf links: 2-1.

Met die stand gingen beide ploegen aan de Spaanse thee en in de tweede helft beet Shakhtar, gesteund door de treffer van voor de rust, iets meer van zich af. Real bleef echter de baas in eigen stadion en een open wedstrijd ontspon zich, waarin de toeschouwers veel kansen te zien kregen. Doelpunten vielen er echter niet meer en dus kunnen de Madrilenen de derde zege uit drie wedstrijden in de poule bijschrijven. Shakhtar blijft op vier punten staan en heeft nog alle kans op het bereiken van de knock-outfase, aangezien het gedeeld tweede is met Leipzig.

Leipzig wint dankzij Nkunku en een Eredivisie-degradant
Er was al snel sprake van onrust in de Red Bull Arena in Leipzig, aangezien doelman Péter Gulácsi na een paar minuten uitviel met een ogenschijnlijk ernstige blessure en reservedoelman Janis Blaswich op moest draven. De van Heracles overgekomen goalie werd meteen getest door het aanvallend ingestelde Celtic, maar hij hield zijn doel met kunst- en vliegwerk schoon. Leipzig sloeg vervolgens aan de andere kant van het veld zelf toe. Christopher Nkunku omspeelde Joe Hart en schoof de bal in de korte hoek binnen: 1-0. De Fransman scoorde eerder in de wedstrijd ook al, maar die goal werd afgekeurd wegens buitenspel.

De verhoudingen in Oost-Duitsland werden aan het begin van de tweede helft echter meteen hersteld door de Schotten. Kyogo Furuhashi profiteerde van balverlies van Timo Werner en legde op tijd opzij, waarna Jota de 1-1 aantekende voor Celtic. Dat was het moment voor Die Roten Bullen om een versnelling hoger te zoeken. De goal van Dominik Szoboszlai na 62 minuten werd nog geannuleerd, maar zestig tellen later gaf Hart de bal zomaar weg en prikte André Silva de 2-1 tegen de touwen. De Portugese spits maakte er een kwartier van tijd ook 3-1 van, na een wonderpass van achteruit van Nkunku. Daar bleef het bij.