Records voor Barcelona en Messi in overwinning op Athletic Bilbao

Barcelona - Athletic Bilbao 5-1
Het was veelzeggend dat Victor Valdés in het eerste bedrijf helemaal niets te doen had. Barcelona speelde een uitstekende eerste helft in een moordend tempo en met goed combinatievoetbal. Athletic wist zich geen raad met Jordi Alba en Adriano, die maar langs de zijkanten bleven komen. Na dik twintig minuten viel de 1-0. Na een hoekschop van Xavi schoot Cesc Fàbregas op doel. Gorka Iraizoz kon zijn inzet maar half keren en stelde Gerard Piqué in staat om te scoren. Luttele minuten later was het weer raak. Na een pass van Xavi zorgde Messi voor de 2-0, al zat Fernando Amorebieta nog aan de bal. Het doelpunt kwam echter op naam van Messi, die pas voor het eerst sinds 1 mei 2010 een competitiegoal op aangeven van Xavi maakte.

Een inzet van Messi op de lat was voorbode van de 3-0 van Adriano op slag van rust. Na voorbereidend werk van Fàbregas werkte de Braziliaan de bal langs Iraizoz. Op de klok stonden 58 minuten toen Fàbregas voor de 4-0 zorgde. Iniesta zag hoe zijn collega helemaal vrij stond en de bal vervolgens langs Iraizoz schoot. Na ruim een uur spelen kreeg Athletic zijn eretreffer. Ander Iturraspe zag hoe Ibai Gómez versnelde en de aanvaller faalde niet oog in oog met Valdés: 4-1. Twintig minuten voor tijd plaatste Messi het leer onhoudbaar achter Iraizoz en was nummer 84 een feit: 5-1.

Valencia - Real Sociedad 2-5
Het gaat van kwaad tot erger met Valencia. De ploeg van Mauricio Pochettino kwam vroeg op voorsprong via Roberto Soldado, maar vijf minuten voor rust kreeg Jonas rood voor een elleboogstoot jegens David Zurutuza. Real Sociedad profiteerde van de man-meer-situatie en liep via Alberto de la Bella, Mikel González en Diego Ifrán uit naar een 1-3 voorsprong. Soldado zorgde in de 72e minuut voor de 2-3, maar Imanol Ibarretxe en Carlos Vela zorgden voor een ruimere zege met bovendien vijf diverse doelpuntenmakers. Real Sociedad staat nu zevende; Valencia vijf plekken lager.

Getafe - Málaga 1-0
Door de minimale overwinning op Málaga klimt Getafe zowaar naar een zesde stek. Een rake kopbal van Alberto Lopo uit een hoekschop van Pedro León na een klein uur spelen zorgt ervoor dat de club uit de provincie Madrid nu evenveel punten heeft als Málaga en Real Betis, de nummers vier en vijf. Málaga maakte in de slotfase jacht op de gelijkmaker, maar uitstekend keeperswerk van Miguel Ángel Moya en de lat voorkwamen een puntendeling in het Coliseum Alfonso Pérez.