Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico's van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Red de Jupiler League

Laatste update:

Dit stuk schrijf ik na nieuws uit Veendam dat hun plaatselijke trots waarschijnlijk niet lang meer zal bestaan. Investeerders weigeren te betalen en daardoor moet de club opnieuw, net als in 2010, surseance van betaling aanvragen. Mochten ze nu nog steeds het geld niet op tijd hebben, dan zal Veendam in ruim drie jaar tijd de vierde club uit de Jupiler League worden die failliet gaat. En door de belabberde financiële situatie van andere clubs in de Jupiler League lijkt dit getal alleen maar op te lopen. In een normale tweede divisie zou dit moeiteloos opgevuld worden door een promoverende club uit de derde divisie of amateurcompetitie, maar omdat het systeem van de Jupiler League zo hard faalt dat de amateurteams niet eens willen promoveren naar de Jupiler League, mag je spreken van een crisis. Het is tijd de Jupiler League te redden.

In mijn vorige alinea noem ik de 'normale tweede divisie'. Wat is nou een normale tweede divisie? Dat is gewoon een competitie waarin je kan promoveren naar de hoogste divisie en kan degraderen naar de derde divisie. In elk enigszins aansprekend voetballand ter wereld is dit gewoon het geval, behalve in Nederland. Dat is gewoon lachwekkend en zeer triest voor de competitie die onze Eredivisie moet ondersteunen. Het grootste probleem van de huidige Jupiler League is het degradatieprobleem. Geen enkele club uit de Topklasse wil promoveren naar de Jupiler League en dat heeft uiteraard zijn redenen. De vrijdagavond bijvoorbeeld is zeer onhandig voor de Topklasseclubs, omdat dat amateurteams zijn en de spelers dus op vrijdagen moeten werken. Daarnaast is voor de lokale fan de zaterdag of zondag veel interessanter dan de vrijdagavond.

De KNVB is er klaar mee. Het kan niet zo zijn dat je niet uit een competitie kan degraderen. En dus voert KNVB vanaf het seizoen 2015/2016 de promotieplicht in. Ik vraag me ten zeerste af of dit de juiste oplossing is. Wellicht kunnen de Topklasseclubs het financieel niet aan om een stap hoger te gaan, wat dus op den duur financiële problemen gaat veroorzaken. Daarnaast vind ik gewoon een beetje kinderachtig clubs te verplichten om te promoveren, als ze zich lekker voelen in hun huidige divisie en niet willen promoveren. In plaats van ze te verplichten om ze te promoveren, moet je het aantrekkelijk maken om te promoveren. Je moet compromissen maken.

Ik neem de vrijdagavond weer als voorbeeld, omdat dat een heel groot obstakel is voor Topklassers. Waarom moet dat allemaal op de vrijdagavond? De tv-mogelijkheden worden genoemd. Vroeger was de vrijdagavond aantrekkelijk voor RTL, de zender die over de rechten beschikt op het open net, omdat de vrijdagavond een echte voetbalavond was op RTL 7, met de Jupiler League en het populaire praatprogramma Voetbal International. De kijkcijfers waren uitstekend en de vrijdagavond was ook voor Eredivisie Live (die de wedstrijden live uitzendt) redelijk aantrekkelijk omdat er niet heel veel andere wedstrijden te zien zijn op die avond. Maar door een relletje tussen de biermerken Amstel (dat Voetbal International sponsort) en Jupiler (dat de Jupiler League sponsort) moest RTL de Jupiler naar de zaterdag verschuiven. De kijkcijfers zijn hier bedroevend. Kortom, de vrijdagavond is niet heilig meer voor de Jupiler League. De zaterdagmiddag lijkt mij geschikter voor dit soort wedstrijden. Deze middag is op Eredivisie Live onderbezet en de wedstrijden zouden vlak voor de samenvattingen zijn, wat de samenvattingen aantrekkelijker maakt. Daarnaast is de zaterdagmiddag dus veel interessanter voor de Topklassers. En zo moeten er meer compromissen te maken zijn tussen de Topklassers en de KNVB waardoor wellicht meer Topklassers willen promoveren. De Jupiler League moet weer wat opgevuld worden.

Een andere manier om dit te doen is jeugdteams in te laten stromen in de Jupiler League. Ik ben een voorstander van dit plan. Spelers van Jong Ajax of Jong PSV zouden denk ik makkelijk meekunnen in de Jupiler League. Tweede elftallen in de lagere divisies zie je vaker in Europa. Bekende voorbeelden zijn Spanje en Portugal. In Spanje vind je de tweede teams van FC Barcelona en Real Madrid in de Segunda División, terwijl op het tweede niveau van Portugal liefst zes (!) tweede elftallen te vinden zijn. Als één van deze clubs er in slaagt op een plaats te eindigen die recht geeft op promotie, zal die promotie helaas niet gebeuren in verband met mogelijke competitievervalsing in de hoogste divisie (als bijvoorbeeld PSV het tegen Jong PSV zou opnemen). En vice versa: als een club uit de hoogste divisie degradeert, wanneer het tweede elftal daar ook in speelt, zal het tweede elftal worden teruggezet (zoals bij het Spaanse Villarreal CF gebeurde vorig seizoen).

Toch zal er meer binnen moeten komen dan alleen wat tweede elftallen. Zoveel mogelijk amateurteams moeten de ambitie hebben te promoveren. Maar je moet alleen kunnen promoveren als je het als club echt ambieert. Daarom stel ik de derde divisie voor. Deze competitie moet dan de Jupiler League gaan ondersteunen, zoals de Jupiler League de Eredivisie ondersteunt. Het verschil is alleen dat de Jupiler League het harder nodig heeft, omdat daar club na club op omvallen staat. Maar stop in de derde divisie de beste amateurteams in die willen promoveren, aangevuld met de beste tweede elftallen van de beloftencompetitie. De beste amateurteams die niet willen promoveren, blijven gewoon lekker in de Topklasse. Dan kan het nooit zo zijn, dat je geen degradanten hebt in de Jupiler League omdat er geen clubs zijn die willen promoveren.

Als het zo doorgaat als nu, gaat club na club failliet en hebben we binnen aanzienbare tijd een competitie van zo'n 10 clubs. Het is tijd voor de KNVB om in te grijpen.

Meer nieuws

VZ Kort: Peer Koopmeiners heeft laatste wedstrijd voor Almere City gespeeld
77
Liveblog huldiging PSV: Platte kar staat al klaar bij het Philips Stadion
4
Test jouw kennis over de Champions League en win maar liefst 25.000 euro!
0
Bayern München spreekt eigen lijfspreuk tegen met opvallend nieuw tenue
12
KKD Elftal van de Week: Roda JC ondanks uitgestelde promotie hofleverancier
0
Roda JC legt stadionspeaker het zwijgen op: 'Heeft laatste interview gegeven'
13

Meer sportnieuws

Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties