RKC duwt Ajax weg van kop, FC Volendam raakt ongeslagen status kwijt

RKC Waalwijk - Jong Ajax 3-2
Na tien minuten kwam RKC voor eigen publiek op 1-0: Kenny Anderson rondde een mooie actie doeltreffend af en bezorgde zijn team een heerlijke start. Oudgediende Serginho Greene tekende vervolgens ook al vlot voor de verdubbeling van de voorsprong. Hij schoot de bal uit de kluts binnen en zette RKC voor nog geen 2.500 mensen in Waalwijk op rozen tegen de koploper. Jong Ajax herstelde zich in een kort tijdsbestek van de achterstand en kwam terug tot 2-2: eerst scoorde Donny van de Beek ('55) en daarna benutte Abdelhak Nouri een strafschop ('58) om de comeback verder vorm te geven. De tweede van Anderson bracht RKC echter toch de winst.

FC Volendam - FC Emmen 0-1
FC Volendam verloor vorig seizoen zowel thuis als uit van FC Emmen en moest nu andermaal een nederlaag slikken. Nadat Hobie Verhulst een eerste schot van Cas Peters nog onschadelijk had gemaakt was diens tweede poging wel raak, na dik een kwartier spelen. FC Volendam deed hard zijn best de achterstand weg te poetsen, maar geen van de pogingen gingen binnen. Kevin van Kippersluis mikte voorlangs, een schot van Kevin Visser werd gepakt en Jack Tuyp zag een volley naast gaan.

NAC Breda - FC Den Bosch 0-0
Het Brabantse onderonsje tussen NAC en FC Den Bosch leverde geen winnaar op. Met twee huurlingen van Manchester City in de basiself startte NAC goed en kreeg het al vroeg een kans, maar die werd niet benut. In de tweede helft drong FC Den Bosch meer aan, maar hield Andries Noppert de boel achterin op slot. Verreweg de gevaarlijkste man was Brandon Barker, die er veel zin in had en als aanjager zijn best deed NAC aan een treffer te helpen. Het bleef echter bij 0-0 en een punt.

Jong PSV - Jong Utrecht 2-0
De strijd tussen de beloftenteams op De Herdgang werd een prooi voor PSV. Bij de thuisclub deden onder meer Hidde Jurjus, topscorer Sam Lammers en Kenneth Paal mee en bij FC Utrecht zat Rodney Sneijder op de bank. Hij viel na een half uur spelen al in voor Myenty Abena en zag hoe Jong PSV vroeg na rust de leiding greep. Matthias Verreth sloeg na drie minuten toe toen hij na een hoekschop van dichtbij het doel vond. Pablo Rosario zorgde een kwartier voor het einde voor 2-0 en dat was voldoende om Jong PSV de zege te brengen én solo koploper te maken.

De Graafschap - VVV-Venlo 0-2
De Graafschap presteert nog wisselvallig sinds de degradatie uit de Eredivisie. De Superboeren startten met winst, verloren vervolgens en wonnen daarna weer, om in wedstrijd vier gelijk te spelen. Nu zagen de fans in Doetinchem hun team thuis verliezen van VVV-Venlo, door een doelpunt van Nils Röseler in de tweede helft. Met een artistieke omhaal bracht bij de Limburgers op 0-1 en huurling Joey Sleegers maakte er tien minuten voor tijd een tweede bij in de Achterhoek. Via Leandro Resida drukte hij af en bezorgde hij De Graafschap de eerste thuisnederlaag van dit seizoen.

Fortuna Sittard - FC Dordrecht 3-2
De eerste helft in Sittard mocht er met vier doelpunten absoluut zijn. Alvin Daniels maakte er op aangeven van Ricky van Haaren 0-1 van. Drie minuten voor rust nivelleerde Aziz Khalouta de tussenstand, maar dat was zeker niet de ruststand. Met een lob tekende Jafar Arias voor de 1-2 en Roald van Hout maakte er uit de kluts 2-2 van. In de tweede helft kon de krachtmeting alle kanten op, maar het was uiteindelijk Fortuna dat als winnaar van het veld stapte. Invaller Junior Torunarigha klopte Mawouna Amevor in de lucht en kopte de winnende treffer in het Dordtse doel: 3-2.

Almere City FC - FC Eindhoven 4-0
Na een eerste helft met weinig kansen en hoogtepunten was het de thuisploeg die na rust de drie punten opeiste. Gaston Salasiwa schoot vanaf circa 25 meter en zag hoe de bal de kruising in vloog: 1-0. Drie minuten later volgde de 2-0: balverlies op het Eindhovense middenveld zorgde ervoor dat Almere City via Jeffrey Rijsdijk een niet te missen kans kreeg. In de 68e minuut had Soufyan Ahannach alle tijd om er 3-0 van te maken. Het bezoek had daarna geluk dat een inzet van Salasiwa via beide palen weer het veld in ging. Het was Yener Arica die in de slotminuten alsnog de 4-0 tegen de touwen knalde.

Helmond Sport - SC Cambuur 1-0
De ploeg van Roy Hendriksen legde in de eerste helft de basis voor de overwinning. Tien minuten voor rust was het Marc Höcher die de bal het laatste zetje gaf na een vrije trap vanaf de zijkant: 1-0. Ook na rust mocht Cambuur de bal hebben, maar Helmond Sport kwam niet in gevaar. De thuisploeg was via Giovanni Hiwat, Furhgill Zeldenrust en Steven Edwards dicht bij de 2-0 en dat zorgde ervoor dat het toch nog tot de laatste seconden spannend bleef, mede omdat de Friese bezoekers toch nog aandrongen. Gillian Justiana haalde in de slotminuten zelfs nog een bal van de lijn.

FC Oss - SC Telstar 0-2
Na het rustsignaal klonk er boe-geroep en gefluit vanaf de tribune. Telstar was via een strafschop in de eerste minuut al op voorsprong gekomen. Na een handsbal van Dominique Kivuvu schoot Mohammed Ajnane raak vanaf elf meter: 0-1. FC Oss maakte in de tweede helft een sterkere indruk, kreeg ook kansen en leek na de tweede gele kaart voor Cagri Kodalak de weg vrij te hebben naar minimaal een gelijkspel. Het was echter Stefano Lilipaly die vier minuten later de overwinning voor de bezoekers veiligstelde: 0-2. Dat was de genadeklap voor de Ossenaren.

Gaat Jong PSV de eerste periodetitel pakken, denk je?