Roda JC laat voorbij RKC, Mühren absolute held van FC Volendam

Roda JC Kerkrade - RKC Waalwijk 3-2
Roda JC keek na een halfuur tegen een 2-0 voorsprong aan door doelpunten van Marc Höcher en Wiljan Pluim, maar kort voor de tweede treffer had Guy Ramos een directe rode kaart gekregen na een handsbal in het strafschopgebied. De strafschop werd echter gemist door Sander Duits en in de tegenvaanval scoorde Pluim. Malcolm Esajas bracht de spanning nog voor rust terug en door een benutte penalty van Sandro Calabro ('75) leek het bij een gelijkspel te blijven in het Parkstad Limburg Stadion. Invaller Lagouireh besloot in minuut 92 echter anders.

FC Oss - FC Volendam 0-4
Voor bijna 1200 toeschouwers begon FC Oss het seizoen vrijdag met een verlies. Ver in de tweede helft boog de club het hoofd voor FC Volendam, dat vorig seizoen niet verder kwam dan een gelijkspel op bezoek in Brabant. Mühren was de grote man aan Volendamse zijde. De spits scoorde vorig seizoen al 25 keer, maar kreeg in ruil daarvoor geen transfer naar de Eredivisie of het buitenland. Vrijdagavond had hij een kwartier nodig om er vier te maken: een kwartier voor tijd benutte hij een strafschop, in de 85e minuut rondde hij een mooie aanval af en in de 89e minuut voltooide hij zijn zuivere hattrick door af te drukken na een prima pass van Sofian Akouili. In blessuretijd kwam er zelfs nog een vierde bij.

Almere City FC - MVV Maastricht 5-0
Het was pas de eerste wedstrijd, maar Almere City FC ging heerlijk van start. Vincent Janssen, die vorig seizoen al op de deur klopte met tien doelpunten, rondde een prima openingsfase af met de openingstreffer voor de Flevose club. Een handvol minuten voor rust tilde Fabian Serrarens vervolgens de score naar 2-0 en in de tweede helft duurde het een kwartier, voordat Almere City de voorsprong verdubbeld had naar 4-0. Norair Mamedov zorgde met een lage schuiver voor nummer drie en Serrarens pakte op fraaie wijze zijn tweede van de avond mee. Enzio Boldewijn sloot de feestelijke avond af met de 5-0.

VVV-Venlo - Jong FC Twente 1-0
VVV-Venlo had aan één doelpunt genoeg om de beloften van FC Twente het zwijgen op te leggen. De Limburgse formatie van Maurice Steijn kwam na twintig minuten op voorsprong in De Koel: Dyon Gijzen liet doelman Filip Bednarek met een bekeken schot kansloos. Op slag van rust moest VVV echter met tien man verder door een rode kaart voor Jerold Promes, maar Twente slaagde er in een hele helft desondanks niet in om er ten minste één punt uit te slepen.

FC Emmen - De Graafschap 1-1
Vincent Vermeij redde een punt voor De Graafschap. De uit de jeugdopleiding van Ajax afkomstige aanvaller profiteerde drie minuten voor tijd van een misverstand tussen Marko Meerits en Luis Pedro en zorgde voor de 1-1. Alexander Bannink had FC Emmen vijf minuten voor rust op voorsprong gezet door een strafschop te benutten. In de eerste helft raakten beide partijen overigens het houtwerk. Naarmate de tweede helft vorderde, zette De Graafschap meer druk en dat resulteerde uiteindelijk in de gelijkmaker van Vermeij.

Helmond Sport - Fortuna Sittard 0-1
Jasper Waalkens speelde in 2011 één seizoenshelft op huurbasis voor Helmond Sport en deed zijn oude club vrijdag dan ook pijn. De middenvelder kroonde zich tien minuten voor tijd tot de matchwinner door steenhard binnen te schieten. Fortuna Sittard, met de debuterende trainer Peter van Vossen op de bank, begon het seizoen hierdoor met een minimale overwinning. In de slotfase kreeg Ferry de Regt nog een geweldige mogelijkheid om er 1-1 van te maken, maar hij miste een strafschop.