Roda JC wint lastig uitduel en gaat aan kop, hattrick voor Zivkovic

FC Emmen - Roda JC Kerkrade 2-3
De strijd om de koppositie in de competitie is er een tussen NEC en Roda JC en dat is al weken zo. De Kerkraadse combinatie zette vrijdagavond de druk alvast op de concurrent uit Nijmegen, die zondag pas in actie komt. Na iets meer dan een half uur spelen brak Jansen de score open: met een vlammend schot tekende de man die veel pech kende met blessures voor zijn eerste goal ooit, in dienst van Roda JC. Nog voor rust kwam daar de 0-2 bij van Plat, die binnen tikte nadat Demouge de bal opzij legde.

In de tweede helft in Emmen, waar sinds 12 april geen club meer drie punten had opgehaald, maakte Roda JC ook nog een derde doelpunt. Nu was het Demouge zelf die de trekker overhaalde met een hard schot: zijn derde goal van deze competitie. Even tevoren was Roda JC wel met een man minder komen te staan, toen Guy Ramos zijn tweede geel van de avond kreeg van Reinold Wiedemeijer en alvast mocht gaan douchen. Wiedemeijer trok in totaal zelfs zeven keer geel in Emmen. Leandro Resida tekende na tachtig minuten erg fraai voor 1-3 en in de slotfase viel zelfs de 2-3 nog van Niek Vossebelt, maar de comeback werd te laat in gang gezet.

MVV Maastricht - FC Eindhoven 1-2
FC Eindhoven behoudt de aansluiting in de top na de 1-2 zege in De Geusselt. De club kwam kort voor de rust op achterstand tegen MVV, toen Davy Brouwers de bal binnen kopte uit een voorzet van landgenoot Jordy Croux. Eerder had Croux zelf al een goede schietkans gekregen. In de tweede helft kreeg MVV een nieuwe kans op een treffer, maar Bryan Smeets schoot hoog over. Kort daarop strafte FC Eindhoven het falen in de afronding bij de thuisclub af: Joey Sleegers schoot van afstand via de binnenkant van de paal raak. Op randje buitenspel zorgde Fries Deschilder vervolgens voor de winnende goal, twaalf minuten voor tijd.

FC Oss - Jong Ajax 1-4
Zivkovic is flink op schot bij de beloften van Ajax. De aanvaller maakte tegen Oss alweer zijn zevende, achtste en negende competitiedoelpunt van het seizoen. Hij schoof na twee minuten de openingstreffer tegen de touwen en na een kwartier scoorde hij na een combinatie met Ricardo Kishna: 0-2. FC Oss kon daar niet veel tegenover stellen, al trof men via Kevin van Veen vlak voor rust wel de lat. Na een klein uur spelen maakte Stefano Denswil er uit een vrije trap 0-3 van en na de eretreffer van Jonathan Opoku was het slotakkoord aan Zivkovic, die dus zijn hattrick completeerde. De spits werd na 77 minuten vervangen door Sam Hendriks. Ajax boekte zodoende na drie duels weer een zege.

FC Volendam - Jong PSV 1-0
Voor het oog van nul uitsupporters hoopten de beloften van PSV na vier remises op rij weer eens een wedstrijd te winnen, maar dat lukte niet. In de eerste helft was er weinig te beleven in het Kras Stadion en enkel FC Volendam kreeg twee kansjes; spits Henk Veerman schoot bijvoorbeeld een keer rakelings naast. De thuisploeg greep in de tweede helft toch nog de overwinning en Kevin Brands, de zoon van PSV-directeur Marcel Brands, deed de bezoekers uit Eindhoven tien minuten voor tijd de das om. De 26-jarige huurling van Willem II maakte al voor de achtste competitiewedstrijd op rij een doelpunt. Volendam staat nu met 29 punten op de vierde plaats in de Jupiler League.

Almere City FC - FC Den Bosch 2-1
Voor iets meer dan 900 supporters in Almere bleef het voor rust 0-0 tegen FC Den Bosch. In de tweede helft vielen er in zeer korte tijd echter wel twee treffers. Eerst zette Anthony Lurling de bezoekers op voorsprong: de 37-jarige aanvaller, die immer een basisplaats heeft bij de club uit zijn thuisstad, haalde snoeihard uit met links en ramde een weggekopte voorzet in het doel. Almere City had echter maar erg weinig tijd nodig om die tegengoal te boven te komen. Serge Hoefdraad zette een versnelling in en zette voor: Enzio Boldewijn maakte het af voor de 1-1. In de 94ste minuut, in de absolute dying seconds van de wedstrijd en nadat FC Den Bosch kansen gehad op de winnende, bracht Tim Receveur de Flevose combinatie nog met een afstandsschot de overwinning ook.

Helmond Sport - SC Telstar 5-2
Het meest doelpuntrijke duel van de avond vond plaats in Helmond. SC Telstar kwam na zeven minuten aan de leiding via Jonathan Kindermans, maar ruim een kwartier later waren de rollen echter compleet omgedraaid: Kevin Visser, Jack Tuyp en andermaal Visser zetten de thuisclub op een comfortabele 3-1 voorsprong. Ook de aansluitingstreffer van Telstar, kort voor rust via Ralf Seuntjens, bracht Helmond niet van de leg. Visser voltooide namelijk aan het begin van de tweede helft zijn hattrick; een eigen goal van Toine van Huizen maakte de uitslag nog groter. Helmond Sport boekte zo de eerste zege sinds 22 augustus en de achttiende plaats wordt nu overgedaan aan RKC Waalwijk.